Sari direct la conținut

VIDEO Drumul expres spre Craiova, deschis anul acesta până în autostrada A1 la Pitești? Nu, dar e posibilă o inaugurare parțială. Cum arată acum

HotNews.ro
VIDEO Drumul expres spre Craiova, deschis anul acesta până în autostrada A1 la Pitești? Nu, dar e posibilă o inaugurare parțială. Cum arată acum
DEx 12 - Tronsonul 4 aflat in constructie / Sursă: Captura YouTube / Pro Infrastructura

Constructorul român UMB lucrează la cei 32 de kilometri de pe Lotul 4 din Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești, practic legătura lipsă dintre tronsoanele deja date în trafic și autostrada A1 de lângă Pitești spre București. Deși în declarațiile oficiale acest tronson ar trebui finalizat și deschis în acest an, surse HotNews.ro apropiate de proiect spun că șansele pentru 2024 sunt doar pentru o inaugurare parțială.

Pe tronsonul 4 din DEx12 Craiova – Pitești – cel care ar trebui să unească cei 72 de km din DEx12 deja deschiși traficului și A1 Pitești-București – constructorul român UMB lucrează oficial din toamna lui 2022 și inițial termenul de finalizare era finalul anului 2024, dar acesta a fost mutat recent în 2025.

Cu toate acestea, în numeroase declarații oficiale, reprezentanții de la Transporturi, inclusiv ministrul Grindeanu, au spus că cei 32 de kilometri ai Tronsonului 4 vor fi dați în trafic în acest an. Cu toate acestea, perspectiva finalizării totale a tronsonului era una destul de slabă, având în vedere că la începutul anului imaginile surprinse de pe șantier arătau o mobilizare foarte slabă a constructorului.

Acum, însă, mobilizarea în șantier este mult mai bună și, spun sursele HotNews.ro apropiate de proiect, constructorul țintește măcar o finalizare parțială, cei circa 19 km între Colonești (capătul spre Lotul 3 deja dat în trafic) și nodul rutier Albota acolo unde se lucrează și la un drum de legătură de 6 km între DN65 și DN65A. Restul, continuarea până în A1 și nodul rutier cu autostrada spre București ar urma să fie gata abia în 2025.

Pro Infrastructura: „În nodul cu A1 pasajul nu a ieșit din pământ, e aproape imposibil tehnic de terminat în 5-6 luni”

Și Asociația Pro Infrastructura, care recent a filmat din dronă întreg tronsonul 4 din DEx12 susține același lucru, că în 2024 e posibilă deschiderea doar pe porțiunea Colonești – Albota.

  • „În ciuda promisiunilor constructorului UMB și a oficialilor CNAIR și MT, în opinia noastră este fezabil ca la final de 2024 să circulăm doar pe sectorul Colonești-Albota al DEx12 Craiova-Pitești, nu și pe restul tronsonului până la Oarja/Catanele”, spune Pro Infrastructura, cea mai importantă voce din societatea civilă care urmărește implementarea marilor proiecte de infrastructură.

Asociația spune că sunt trei argumente principale pe care se bazează când spune că în 2024 doar o porțiune din Lotul 4 va fi deschisă circulației:

  • „(1) Volumul de muncă rămas este semnificativ și mobilizarea antreprenorului pe Albota-A1 este insuficientă, sunt mai multe pasaje pe/peste DEx12 într-un stadiu incipient, iar în nodul cu Autostrada A1 pasajul nu a ieșit din pământ, fiind aproape imposibil tehnic de terminat în 5-6 luni.
  • (2) Cea mai mare parte din forța UMB este dislocată masiv pe Autostrada A7 Buzău-Focșani. Efectivele constructorului de pe DEx12 sunt concentrate dincolo de Albota, spre Craiova, după cum se poate observa foarte clar în filmarea aeriană de joi, 27 iunie.
  • (3) Termenul contractual actual, noiembrie 2024, a fost extins până în „trimestrul II 2025”, conform declarațiilor oficialului CNAIR prezent în 20-21 mai 2024 la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Transport”, consideră Pro Infrastructura.

„Din fericire, antreprenorul este suficient de bine mobilizat pe cei 19 kilometri dintre Albota și Colonești și, chiar dacă mai este mult de muncă la structuri dar și la terasamente, atât la drumul expres propriu-zis cât și la cele două de legătură din zona Albota, este fezabil ca în decembrie să se inaugureze acest segment. Ceilalți 13 kilometri până în A1 sperăm să fie deschiși până cel târziu în iunie 2025”, mai transmite Asociația Pro Infrastructura.

Drumul Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 4 – Colonești – Pitești (A1)

  • Lungime: 31,8 km (+ drum de legătură cu DN65)
  • Descriere: 2x(2×3,5) m / Acostamente 2×1,5 m / Banda mediana 3,00 m
  • Constructor: SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
  • Valoare: 755 mil lei (fără TVA) – valoare actualizată
  • Data începerii: 15 noiembrie 2021 (12 luni proiectare + 24 luni execuție)
  • Stadiu (iulie 2024): 52%
  • Termen de finalizare: decembrie 2024 (parțial până la Albota) / Trim. II 2025 total

DEx 12 Craiova – Pitești – 121 de kilometri, cu patru tronsoane decalate între ele

În total, Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești va avea 121 de kilometri lungime, împărțit în patru tronsoane. În prezent, pe mai bine de jumătate se poate circula, restul fiind în diferite stadii de realizare.

În vara lui 2022 au fost dat̗i în trafic primii 40 km de drum expres în România aferent̗i Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti. Tronsonul 3 – 32 km – a fost deschis circulației la final de 2024.

Cele două tronsoane au fost construite de o asociere condusă de constructorul român UMB, același care acum lucrează și pe Tronsonul 4 până la intersecția cu A1 în apropiere de Pitești.

Pe Tronsonul 1 (17,7 km) contractul de 358 mil lei cu italienii de la Tirrena Scavi a fost reziliat în decembrie 2022 la stadiul de circa 59% din cauza slabei mobilizări în șantier. Pentru acest tronson CNAIR a contractat finalizarea tronsonului pe 440 de milioane de lei cu turcii de la Ozaltin. Acolo constructorul turc s-a mobilizat în teren și poate produce surpriza să finalizeze lotul la final de an sau început de 2025.

VEZI ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro