Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată acum autostrada A1 care se construiește după Pitești: „Punctul critic” de care depinde o deschidere parțială în acest an

HotNews.ro
VIDEO Cum arată acum autostrada A1 care se construiește după Pitești: „Punctul critic” de care depinde o deschidere parțială în acest an
Autostrada A1 la Pitești, nodul rutier Bascov / Sursă: Pro Infrastructura - YouTube

Secțiunea 5 din Autostrada A1 Sibiu – Pitești este în construcție și are termen oficial de finalizare toamna lui 2025, dar 15 km din acest tronson ar putea fi finalizați și deschiși încă din acest an. Asociația Pro Infrastructura avertizează totuși că există un „punct critic” de care depinde o inagurare parțială, dar și că autoritățile de la Transporturi sunt în conflict cu antreprenorul italian, același care lucrează pe proiectul Podului de la Brăila.

Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din Secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, notează Asociația Pro Infrastructură care a filmat din dronă întreg șantierul.

„Inaugurarea completă pe toți cei 30,35 km iese din discuție din cauza podurilor cu tablier metalic rămase în urmă și a nodului Curtea de Argeș unde nu toate terenurile sunt libere pentru lucrări”, scrie ONG-ul cunoscut pentru modul în care monitorizează marile proiecte de infrastructură din țară.

Pro Infrastructura susține că „este perfect fezabil ca în decembrie 2024 să circulăm pe aproximativ 15 km între Bascov (Pitești) și nodul Mănicești aflat la jumătatea lotului. Avem două straturi de asfalt aproape peste tot și structurile plus restul lucrărilor sunt într-un stadiu avansat”.

  • „Cu un singur „dar”: podul peste canalul Argeș la est de Merișani, punctul critic cel mai întârziat, unde înțelegem că tablierul metalic ar ajunge în șantier abia în iulie, finalizarea fiind estimată în noiembrie 2024. După cum vedeți în captura comparativă din prima imagine, 11 aprilie vs 21 iunie, progresul constructorului în acest punct a fost slab. Sperăm să nu fie încă un episod de încordat mușchii între Grindeanu și antreprenor”, susține Pro Infrastructura.

Constructorul, în conflict cu Ministerul Transporturilor

Constructorul autostrăzii este compania italiană WeBuild (ex-Astaldi), același ca la Podul de la Brăila și drumurile de legătură. Pe acel proiect constructorul se află într-un conflict cu Ministerul Transporturilor, după numeroasele probleme care au apărut după deschiderea traficului în urmă cu un an. Nici acum drumul principal de legătură nu a fost deschis traficului, la fel precum și continuarea cu un pod spre centura Brăilei nu a fost inaugurată încă.

„Italienii de la WeBuild sunt super relaxați fiindcă termenul contractual este septembrie 2025. Căzuți în dizgrația oficialilor MT și CNAIR, se acuză reciproc de șantaj și gânduri necurate. Mărul discordiei este dat de problemele de execuție la podul suspendat de la Brăila. Evident, din acest meci pierdem tot noi, fraierii care plătesc toată distracția. Între Brăila și Jijila drumul e gata dar în loc de trafic avem momentan un frumos muzeu.

Sperăm să nu pățim la fel și aici, pe A1 Pitești-Curtea de Argeș, și la final de 2024 românii să primească 15 kilometri noi de autostradă între nodurile Bascov și Mănicești. Probabil ne vom lămuri în următoarele 6-7 săptămâni dacă e albă sau neagră”, susține Pro Infrastructura.

Cum va arăta la final tronsonul A1 Pitești – Curtea de Argeș – prezentarea 3D a proiectului

Contractul cu Astaldi pentru cei 30,35 km din A1 Pitești Curtea de Argeș a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitații și contestații și, pentru circa 356 milioane de euro, presupune 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție. Acum, stadiul fizic a ajuns la 68,8% conform ultimelor informații centralizate de CESTRIN.

Din ce se poate observa în randarea 3D a proiectului, realizată odată cu proiectul tehnic, autostrada care trece prin lunca râului Argeș și zona de protecție, precum și pe lângă lacurile de acumulare de pe traseu, iar corpul autostrăzii este ridicat pe toată lungimea sa. Practic, niciun drum nu supratraversează autostrada, ci trece pe sub ea.

Video-ul începe din zona Curtea de Argeș și continuă de-a lungul traseului până la Pitești și viitorul nod Bascov:

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești / Sursă: HotNews

VEZI ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro