Sari direct la conținut

VIDEO Dupa zece luni de amanari 110 deputati au salvat-o pe Monica Iacob Ridzi de urmarirea penala si perchezitia DNA. Ridzi in fata deputatilor: Nu faceti din mine un exemplu de lupta impotriva marii coruptii

HotNews.ro
Monica Iacob Ridzi in Parlament, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Monica Iacob Ridzi in Parlament, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Camera Deputatilor a respins cererile DNA de perchezitie si extinderea a urmaririi penal in cazul fostului ministru Monica Iacob Ridzi acuzata de coruptie la nivel inalt. 110 deputati au votat impotriva cererii de perchezitie si 109 impotriva extinderii urmarii penale. Dosarul Ridzi a fost blocar in Parlament timp de 10 luni.

  • Traian Basescu cu patru ore inainte votului le-a solicitat public membrilor PDL sa voteze pentru cererile DNA
  • Ridzi inaintea votului: „Un vot pentru ar crea un precedent periculos”

Ora 17:00 Presedintele Traian Basescu face un apel catre PDL sa voteze pentru cererile DNA in cazul Ridzi.

  • „Profit de ocazie sa fac un ultim apel la parlamentarii din arcul guvernamental şi din PDL, in mod special, votul pentru cele doua cazuri (Monica Iacob-Ridzi si Dan Pasat – n.r.) aflate pe ordinea de zi a Parlamentului trebuie sa fie în favoarea Justitiei. Cred ca votul s-a şi dus la ora aceasta, din cate stiu, la ora 17,00, se adunau pentru un vot. Daca am vorbit degeaba, am vorbit degeaba. Dar n-as vrea sa contribuie si ei la o apreciere proasta pe Justitie, atunci cand raportul intermediar va fi facut public”, a declarat presedintele.

Ora 18:45 Ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor a fost suplimentata la solicitarea liderul de grup PDL, Mircea Toader. Sunt supuse la vot cererile DNA in cazul Ridzi. Este citit raportul Comisiei Juridice condusa de pedelistul Daniel Buda care a respins cele doua cereri formulate de DNA.

Ora 19:20 Monica Iacob Ridzi isi sustine punctul de vedere in plenul Camerei Deputatilor si le atrage atentia colegilor deputati ca un vot pro ar reprezenta un precedent negativ. Iata ce a spus Monica Iacob Ridzi:

  • Este nevoie de votul dumneavoastra pozitiv asupra raportului Comisiei Juridice (Comisia Juridica a respins cererile DNA n.red). Nu ma voi preleva astazi de starea mea de sanatate. Sunt sigura ca si dumneavoastra va veti gandi de doua ori inainte de a vota si veti analiza aspectele juridice ale cazului. Sper ca nu veti trece cu vederea abuzurile procurorilor si nu veti fi influentati de cazul Ridzi
  • Daca in iulie 2009 eu insami v-am cerut sa incuviintati inceperea urmaririi penale fata de mine in controversatul dosar legat de evenimentele de la 2 mai, de aceasta data, pe fondul unor derapaje evidente ale activitatii de urmarire penala, va solicit sa tineti cont de votul Comisiei juridice de respingere a cererilor Ministerului Public.
  • Imunitatea ministeriala e o garantie si nu o solutie de evitare a anchetelor. Cu alte cuvinte, raspunderea politica nu se incadreaza in modelul general al raspunderii juridice, ci are o natura speciala manifestata prin existenta unei prezumari a faptei incriminate. Un vot in favoarea cererilor DNA ar reprezenta un precedent periculos pentru perspectiva.
  • Oricand se pot gasi interpretari conform carora un adaos comercial este supraevaluare de pret, ca un program de achizitii nu poate modificat, (…) oricand se pot gasi prejudicii in conditiile in care, pe de-o parte, nu s-au depasit limitele creditelor bugetare sau, pe de alta parte, ordonantarile nu au fost insusite de ministru, asa cum s-a intamplat in cazul meu. Tocmai pentru a preveni acest risc este nevoie de votul dumneavoastra pozitiv asupra rapoartelor Comisiei juridice
  • Cred ca nu va veti lasa influentati de impulsul de a face din Monica Iacob-Ridzi exemplul necesar demonstrarii vointei de lupta impotriva marii coruptii
  • Procurorii solicita incuviintarea unei perchezitii informatice in calculatorul proprietate a ministerului, despre care sustin ca ar fi fost utilizat doar de mine, uitand sa arate ca acest calculator a fost folosit si de alti angajati ai institutiei, inclusiv dupa demisia mea din functia de ministru, si de catre urmatorul ministru numit
  • Ceea ce a contat a fost indicarea mea pentru a doua oara in fata opiniei publice drept coruptul de serviciu al PDL. S-au pus in miscare strategii comunicationale in ceea ce ma priveste de natura a ma discredita si pe care din cauza unor probleme de sanatate le-am incurajat tacit prin absenta unor reactii pe masura. Procurorii anticoruptie incearca sa forteze Parlamentul ca printr-un vot public sa acopere absenta unor elemente de oportunitate si temeinicie a solicitarilor.

In 2006 Monica Iacob Ridzi il ataca dur pe Adrian Nastase si PSD pentru ca au respins cererile DNA de perchezitie. Fostul ministru a tinut la tribuna Parlamentului o lectie deschisa despre lupta impotriva coruptiei:

  • Eu cred ca adevaratii vinovati sunt aici, printre noi. Respira aerul fortifiant al Parlamentului, se bucura de o imunitate mai mult decat meritata, se infrupta copios din banul public si, cu o pofta de nestapanit, ii rad natiunii in nas!
  • In ultima luna de activitate parlamentara, sub valul, transparent totusi, al votului secret, care pentru unii pare un simplu joc cu bile albe si bile negre, parlamentarii Opozitiei au dat o ultima si devastatoare lovitura de imagine intregii clase politice. Mai intai au blocat functionarea DNA-ului – institutie importanta in combaterea coruptiei la nivel inalt, institutie atat de necesara insanatosirii justitiei. Apoi, voturile numeroase ale acelorasi parlamentari, printr-o inexplicabila si rau inteleasa solidaritate de breasla, au impiedicat justitia sa-si faca datoria in faimosul caz Zambaccian. Perchezitia ceruta de Parchet n-a mai avut loc, fiind vorba de casa unui inalt demnitar, in continuare omul fanion al Opozitiei.
  • Prin votul lor, parlamentarii Opozitiei au plasat un important om politic mai presus de lege, ferindu-l, culmea, de justitie, adica de institutia care are datoria de a face dreptate. „Cei tare se intarira cu averea si marirea in cercul lor de legi!” – probabil asa ar conchide poetul nostru national, intorcandu-ne, dezamagit, spatele.
  • Prin votul lor, acesti parlamentari nu numai ca au compromis, o data in plus, clasa politica, dar au pus serios sub semnul intrebarii viitorul Romaniei. Acesta este semnalul clar, transmis ieri de Comisia Europeana, prin inaltul sau reprezentant, sosit la Bucuresti.

Ora 19:45 Reprezentantii PDL si PNL iau cuvantul de la tribuna.

  • Alina Gorgiu PNL: Sunt surprinsa de solicitarea doamnei Ridzi. A trecut un an si jumatate in care PDL prin mijloace neetice a amanat dezbaterea cererilor DNA. Toti suntem egali in fata legii. Doamna Rizi nu este mai presus de lege. Sa amenintati ca putem fi si noi în locul dvs. este imoral. Nu ar trebui sa va ascundeti sub fusta PDL-ului, lasati justitia sa-si faca treaba.”
  • Mircea Toader PDL: Sub fusta noastra nu sta nimeni. Parlamentul nu trebuie sa fie o instanta. Nu noi apreciem cine este vinovat. Nici Comisia Juridica nu trebuia sa faca o judecata pe fond. Noi PDL am sustinut ca actul de justitie trebuie sa se finalizeze asa cum crede justitia. Grupul PDL va sustine solicitarile facute de procurorul general. Parlamentul nu trebuie sa fie o bariera. Eu cred in nevinovatia doamnei Ridzi.

Ora 20:20 Presedintele sedintei Ioan Oltean decide ca procedura de vot trebuie sa fie secreta. Atfel nu se va sti niciodata cine, cum a votat.

Ora 21:15 Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membrul al Comisiei Juridice anunta rezultatul. Monica Iacob Ridzi scapa de cererile DNA. Cererea DNA de extindere a urmaririi penale a fost respinsa cu urmatorul scor: 109 voturi contra, 99 voturi pentru si 14 voturi anulate. Cerera DNA de perchezitie informatica a fost respinsa cu urmatorul scor: 110 voturi contra, 109 voturi pentru si 3 voturi anulate. In Camera Deputatilor PDL impreuna cu UDMR, UNPR si grupul minoritatilor detin majoritate.

Ora 21:30 „Consider ca a fost un vot just„, declara Monica Iacob Ridzi dupa anuntarea votului.

Liderul de grup al PDL, Mircea Toade a declarat la Realitatea Tv ca le-a indicat colegilor de partid sa voteze in favoarea cererilor DNA. El a mai precizat ca si cei de la PSD si PNL au votat impotriva cererilor DNA.

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat la acelasi post de televiziune: „Noi am votat la vedere am votat pentru cele doua cereri ale DNA

Ora 21:40 Deputatul PNL Alina Gorghiu face urmatoarea declaratie redata de Agerpres:

  • Este un vot care nu surprinde pe nimeni, prin care actuala majoritate a dovedit, din nou, ca lupta împotriva corupţiei se poarta doar la nivel declarativ. Decizia parlamentarilor PDL pune într-o lumina proasta întreg Parlamentul şi împiedica organele de ancheta judiciara sa îşi faca treaba. Iata ca nu este vinovat CSM pentru raportul de ţara din februarie, ce va fi dezastruos, aşa cum ne spune preşedintele Basescu, ci PDL, care a ţinut acest subiect în atenţia CE preţ de un an jumatate şi a facut zid în jurul fostului ministru al Tineretului

Care sunt acuzatiile procurorilor in cazul Ridzi

  • Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, „in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
  • Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile.”

Vezi mai multe in sectiunea Dosare Anticoruptie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro