Sari direct la conținut

VIDEO „Este un lux grozav”. Trenurile austriece de noapte vor avea inclusiv dușuri / Când va pune Austria în circulație primele trenuri Nightjet de ultimă generație

HotNews.ro
Tren austriac Nightjet, Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia
Tren austriac Nightjet, Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Compania feroviară austriacă OBB a prezentat sâmbătă cea mai recentă generație de trenuri de noapte din Europa, în timp ce acest mod de transport mai lent, dar mult mai puțin poluant decât avioanele, începe să revină la modă, relatează AFP.

În comparație cu trenurile vechi și cușetele lor „atât de întunecate”, „este un lux grozav. Este o nebunie”, a declarat Rosemarie, o pensionară în vârstă de 69 de ani, care nu a vrut să-și dea numele complet.

Aceste noi trenuri de noapte au fost prezentate la Viena cu ocazia comemorării a 100 de ani de existență a companiei austriece.

„Fiecare kilometru cu trenul este un kilometru pentru protecția climei” și „o contribuție la un viitor mai bun”, a declarat pentru AFP ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler.

Aceste noi trenuri oferă călătorilor mai mult confort decât cele anterioare, inclusiv dușuri.

Când vor fi puse în circulație primele trenuri de ultimă generație

Primele dintre ele urmează să intre în serviciu pe 10 decembrie pe liniile Viena-Hamburg și Innsbruck-Hamburg.

Aceste trenuri, care pot atinge viteze de 230 km/h, vor fi puse în circulație încetul cu încetul în Austria, Germania, Elveția, Italia și Țările de Jos.

Pentru Franța, autoritatea națională a căilor ferate trebuie să dea undă verde, potrivit ÖBB.

„Din păcate, nu suntem încă o Europă unificată în sectorul feroviar”, a declarat pentru AFP CEO-ul ÖBB, Andreas Matthae.

Aceste trenuri au fost comandate de la producătorul german Siemens în 2018.

ÖBB a investit 720 de milioane de euro într-o flotă de 33 de trenuri de noapte care trebuie livrate treptat până în 2028.

ÖBB susține că are prima flotă de trenuri de noapte, inclusiv vagoane de dormit, din Europa, folosită de 1,5 milioane de pasageri.

Compania austriacă intenționează să dubleze numărul de pasageri din trenurile de noapte până în 2030.

La începutul lunii septembrie, ÖBB a anunțat repunerea în funcțiune pe 11 decembrie a trenurilor de noapte Berlin-Paris, la nouă ani de la anularea acestora.

Deci, multe companii europene participă la revigorarea trenurilor de noapte, care aproape au dispărut în anii 2010.

Dar această dorință se confruntă cu prețul echipamentelor necesare înlocuirii vagoanelor care au adesea câteva decenii, cu numeroasele lucrări de noapte în rețea care perturbă traficul nocturn și cu rentabilitatea foarte scăzută a acestui tip de conexiune.

La polul opus se află trenurile de noapte din România, care au viteze mici, vagoane foarte vechi, condiții proaste și prețuri mari.

România a avut mereu multe trenuri de noapte, dar gradul de confort nu a excelat și nu se punea problema ca pasagerii să meargă cu bucurie cu ele, ci de nevoie, pentru că avionul costa prea mult sau nu erau curse în orașul de destinație.

Citește pe larg De ce trenurile românești de noapte au rămas „în beznă”, în timp ce restul Europei investește mult și lansează mereu rute noi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro