Sari direct la conținut

VIDEO FBI da publicitatii imagini si documente ale investigatiei derulate impotriva retelei de spioni rusi descoperite anul trecut

HotNews.ro
Anna Chapman, filata de FBI, Foto: Reuters
Anna Chapman, filata de FBI, Foto: Reuters

La un an de la finalizarea anchetei, FBI a publicat luni, pe site-ul sau, videoclipuri, fotografii si documente ale investigatiei de zece ani in cazul spionul rus Anna Chapman si a altor noua agenti rusi, expulzati de SUA in luna iulie 2010, relateaza AFP.

Prima filmare o prezinta pe Anna Chapman, unul dintre membrii „Sleeper Cell”, intr-o cafenea din New York, in data de 26 iunie 2010, alaturi de un agent american sub acoperire.

O a doua inregistrare o prezinta pe Anna Chapman in diferite raioane ale unui magazin, in data de 20 ianuarie 2010, in timp ce „un oficial al guvernului rus asteapta in fata magazinului”, explica FBI.

Alte sase inregistrari prezinta trei agenti rusi expulzati in aceeasi perioada cu Anna Chapman, surprinsi schimband sau recuperand diverse pachete pe ascuns, in perioada mai 2004 – martie 2010, in diferite zone din New York.

Cele opt inregistrari video au fost publicate impreuna cu sute de fotografii si documente referitoare la ancheta, care a durat un deceniu, sub numele de cod „Ghost Stories”.

Destructurarea acestei retele aminteste ca „spionajul pe teritoriul american nu a disparut odata cu Razboiul Rece”, scrie FBI pe site-ul sau, comentand cu privire la dezvaluirea documentelor. „Cu toate ca acesti clandestini ai SVR (serviciul rus de informatii externe-n.r.) nu au reusit niciodata sa obtina documente clasificate, intentiile lor erau serioase, de amploare si bine finantate de SVR”, potrivit FBI.

In luna iunie 2010, justitia americana a anuntat ca a destructurat o retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat zece persoane instruite de Serviciul de informatii externe al Moscovei pentru a se infiltra in cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informatii secrete. Rusia a reactionat imediat, afirmand ca exista „multe contradictii” in informatiile furnizate de partea americana.

Cei zece spioni au fost arestati si au pledat vinovati la acuzatiile de spionaj la sfarsitul lunii iunie 2010. Ei au expulzati doua saptamani mai tarziu, intr-un schimb demn de Razboiul Rece: Statele Unite i-au predat Rusiei, in schimbul a patru cetateni rusi, dintre care trei fusesera condamnati pentru spionaj in favoarea unor tari occidentale.

Dupa caderea URSS, activitatile de spionaj derulate de KGB au fost incredintate la doua institutii separate: SVR (Serviciul de informatii externe) si FSB (Serviciul federal de securitate), care este insarcinat cu informatiile interne si cu contra-informatiile.

Centrul de la Moscova a solicitat imediat dupa arestari „informatii detaliate care sa reflecte abordarea si ideilor celor care determina politica SUA in privinta Rusiei”. „Dovezi in acest caz sunt cu nemiluita. Sunt simple si convingatoare”, au declarat surse ale justitiei americane.

„Nu comentam aceasta informatie. Nu avem nici un fel de informatii legate de acest caz”, a declarat reprezentanta Rusiei la ONU. In acelasi timp, informatia despre spionii rusi a generat o oarecare confuzie in mass-media americane.

La randul sau, ministerul rus al Afacerilor Externe a anuntat ca a demarat o ancheta in acest sens. „Exista multe contradictii, analizam faptele concrete, am declansat o ancheta”, a precizat un purtator de cuvant al diplomatiei ruse, Igor Liakin-Frolov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro