Sari direct la conținut

VIDEO Filmare din dronă cu primul segment în lucru din autostrada A1 Sibiu – Pitești: „Deși e scurt, lotul nu este lipsit de poduri și viaducte spectaculoase”

HotNews.ro
Primul lot in lucru al autostrazii Sibiu - Pitesti, Foto: Captura YouTube
Primul lot in lucru al autostrazii Sibiu - Pitesti, Foto: Captura YouTube

Circa 13,17 km de autostradă sunt în lucru de la Sibiu până aproape de Boița, practic primul segment în execuție al autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Contractul în valoare de peste 127 milioane de euro are un termen de execuție de trei ani. „Deși este scurt, acest prim lot nu este lipsit de poduri și viaducte spectaculoase, cele mai mari ajungând la 650 metri lungime și 30-40 înălțime”, scrie Asociația Pro Infrastructura.

Lucrările contractate în 2019 cu firma Porr au început efectiv în martie 2020, după ce a trecut perioada de proiectare. Termenul de execuție este de 3 ani.

La mijlocul lunii mai, în timpul unei vizite pe șantier a șefei CNAIR, constructorul anunța că stadiul fizic ajunsese la circa 8%.

A1 Sibiu – Boița – 13,17 km

Constructor: Porr Construct

Valoare: 613 mil lei (cca 127 mil euro)

Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)

Termen finalizare: martie 2023

Săpătură: >1.800.000 m³,

Mixtură asfaltică: >181.000 tone,

Beton: >88.000 m³

Armătură: >12.000 tone,

Foraje: > 15.000 m,

Grinzi prefabricate: 393 bucăți,

Poduri și pasaje: 27 bucăți,

Podețe: 27 bucăți,

Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime,

Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime,

Două spații de servicii,

Un centru de întreținere și coordonare,

Două noduri rutiere.

„Chiar dacă șantierul a pornit cu dreptul, constructorul (Porr) fiind bine mobilizat, există în continuare probleme birocratice nesoluționate, cum ar fi porțiunile de pădure care trebuie scoase din circuitul forestier de statul român. Solicităm ministerelor și agențiilor implicate să urgenteze această procedură!”, susține Asociația Pro Infrastructura care publică și o filmare din dronă cu tronsonul în cauză.

API scrie însă de o altă mare problemă care vizează secțiunile 2 și 3 și care ar putea duce la blocaje pe viitor: „Sectoarele cele mai dificile dintre Boița, Cornetu și Tigveni sunt în aer, cu studiile geotehnice sumare din anul 2008 necompletate în mod profesionist nici până în prezent”.

„Solicităm CNAIR să urgenteze pregătirea temeinică a secțiunilor 2 și 3 fără de care blocajele în execuție sunt garantate, să dea câștigătorul licitației pe 4 și să facă rapid exproprierile necesare startului lucrărilor pe 5”, susține Pro Infrastructura.

Cât privește celelalte secțiuni de pe A1 Sibiu – Pitești, reamintim că Secțiunea 5 de circa 30,35 km, de la Pitești la Curtea de Argeș,

a fost contractată în luna mai cu firma italiană Astaldi pe circa 356 de milioane de euro.

Contractul are un termen de 12 luni proiectare și 48 de luni execuție.

Secțiunea 4, de circa 9,9 km, care include și primul tunel de autostradă prin munți din țară, este în continuare în licitație, deși oficialii CNAIR anunțaseră că vor veni cu un câștigător până la finele lunii mai.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro