Sari direct la conținut

​VIDEO/FOTOGALERIE Ambasada SUA si-a inaugurat noul sediu din Bucuresti. Vezi cum arata cladirea si cine a participat la ceremonie

, Foto:
, Foto:

Ambasada SUA si-a inaugurat oficial noul sediu din Bucuresti, joi, in prezenta premierului Mihai Razvan Ungureanu, a presedintelui Senatului, Vasile Blaga si a fostilor presedinti ai Romaniei Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Principalul discurs al ceremoniei a fost tinut de procurorul general al statului american Delaware, Joseph Biden, care a explicat de ce in statul sau isi au sediul peste 60% din cele mai de succes 500 de companii din lume. La eveniment, pe langa alti ministri si politicieni, a participat si liderul PSD, Victor Ponta, care, inainte de ceremonie a glumit cu proaspatul numit director al SIE, Teodor Melescanu. „Eu va simt lipsa. Sincer”, i-a spus Ponta lui Melescanu.

  • Vezi in articol imagini de la ceremonie si cu noul sediu al ambasadei SUA care a costat peste 100 milioane de dolari

La ceremonie au tinut discursuri ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein, premierul Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Senatului Vasile Blaga si procurorul general al statului american Delaware Joseph „Beau” Biden al III-lea, aflat in vizita in Romania.

Inainte de discursuri, cei prezenti la ceremonie au pastrat un scurt moment de reculegere in memoria doctorului Liviu Librescu, cetateanul american de origine romana care a fost ucis in 2007 in masacrul de la Universitatea Viginia Tech dupa ce l-a retinut pe atacator pentru a le permiter studentilor americani sa scape. Doctorul Liviu Librescu este cel care da si numele strazii pe care se afla noul sediu al ambasadei SUA.

In sala au participat, printre altii, fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman, printul Radu de Romania, liderul PSD, Victor Ponta, ministrul Justitiei Catalin Predoiu, procurorul general Laura Kodruta Kovesi, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi si ministrul Economiei, Lucian Bode.

Ambasadorul SUA la Bucuresti: „O tara cu cetateni mai bogati si mai multumiti este un aliat mai stabil si mai de incredere”

„In cei peste 130 de ani de relatii diplomatice, noi, americanii am cladit prietenia si parteneriatul cu Romania pe temelia unor principii comune, primul dintre ele fiind acela ca statul de drept conditioneaza existenta pietei libere si a democratiei”, a declarat ambsadaorul american Mark Gitenstein.

„Pentru ca Romania ne este un bun prieten si partener valoros, incercam sa o ajutam sa obtina o mai mare transparenta, respectare a statului de drept si o guvernare integra. Ne bucuram ca UE recunoaste progresele considerabile inregistrate de Romania prin Mecanismul de Cooperare si Verificare. Atunci cand aceste principii sunt deplin infaptuite, cetateanul obisnuit este cel care are de castigat. Dovdada este evidenta.

Investitiile straine directe si investitiile locale sunt direct influentate, ducand la crearea de noi locuri de munca mai bune si la asigurarea unui nivel de trai mai ridicat pentru toti romanii. Acest lucru este important pentru noi atat din prietenie, cat si din interes. O tara cu cetateni mai bogati si mai multumiti este un aliat mai stabil si mai de incredere”, a mai spus Gitenstein.

VIDEO Ambasada SUA – imagini deschidere 2011

Mihai Razvan Ungureanu: „Parteneriatul strategic cu SUA ramane unul dintre pilonii principali ai politicii externe”

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu, in discursul sau, a declarat ca Parteneriatul strategic cu SUA ramane unul dintre pilonii principali ai politicii externe a Romaniei si ca Declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Statele Unite, formalizata la 13 septembrie 2011, este prima confirmare formala a caracterului strategic al relatiei bilaterale Romania-SUA.

„Parteneriatul strategic cu SUA ramane unul dintre pilonii principali ai politicii externe a Romaniei si unul dintre reperele centrale la relatia transatlantica structurata in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. (…) Declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI este primul document politic bilateral care consacra parteneriatul strategic dintre cele doua state lansat in 1997”, a declarat Ungureanu.

MRU le-a multumit celor care au contribuit la finalizarea discutiilor pentru acest document. Premierul i-a mentionat pe fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, care au participat la eveniment, si pe fostii ministri de externe ai Romaniei.

Vasile Blaga, presedintele Senatului: „Sper ca nu peste mult timp toti romanii sa poata calatori in SUA fara nicio opreliste”

„Am pasit astazi pe pamant american fara sa avem nevoie de viza. Vorbim desigur de o conjunctura speciala, insa imi exprim speranta ca nu peste mult timp toti romanii vor putea sa calatoreasca pe pamant american, sa viziteze SUA fara nicio opreliste. Cei care doresc sa viziteze SUA trebuie sa demonstreze in primul rand ca iubesc Romania, sa arate ca nu sunt manati de iluzia unui pamant al fagaduintei, unde te stabiliesti si le primesti pe toate fara sa mai faci nimic”, a spus Vasile Blaga, presedintele Senatului, in discursul sau.

FOTOGALERIE Ambasada SUA – interior

Joseph Biden, procurorul general al statului Delaware: Noi am creat o guvernare care apara drepturile omului bazandu-ne pe legi, nu pe conducatori

Discursul principal al ceremoniei a fost oferit de catre procurorul general al statului american Delaware Joseph „Beau” Biden al III-lea care a discutat despre sistemul de justitie american, despre independenta justitiei si a prezentat cateva date despre statul pe care il reprezinta.

„Asemenea Romaniei, natiunea noastra a trecut printr-o revolutie. Aspiratia noastra a fost sa cream o guvernare care sa apere drepturile omului si am reusit acest lucru, bazandu-ne pe legile noastre mai mult decat pe conducatorii nostri. (…) Niciuna dintre puteri nu trebuie sa isi asume atributiile alteia „ca sa existe o suprematie a legilor, nu a oamenilor”, asa cum scria John Adams. El stia ca puterea corupe, mai ales cand oamenii au prea multa”, a declarat Biden.

„Cred ca datorita prevederii vechi de 115 ani din constitutia statului Delware potrivit careia ambele partide trebuie sa fie egal reprezentate la numirea judecatorilor fiecarei instante, precum si sistemul de numire a judecatorilor, si nu de alegere a lor, Curtea Suprema si celelalte instante din Delaware sunt printre cele mai buna din tara. Este si unul dintre motivele pentru care in micul meu stat cu 900.000 de cetateni isi au sediul peste 900.000 de corporatii, intre care peste 60% dintre companiile din top 500 cele mai mari companii al revistei Fortune”, a declarat Joseph „Beau” Biden.

Victor Ponta catre Teodor Melescanu: „Eu va simt lipsa. Sincer”

Liderul PSD, Victor Ponta, desi avea un scaun rezervat cu numele sau in primul rand, langa scaunul lui Emil Constantinescu, a ales sa-i cedeze locul fostul presedinte al tarii Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, si a stat pe alt scaun undeva in sala, printre alti colegi de partid.

La intrarea sa in sala, liderul PSD Victor Ponta l-a salutat, printre altii, si pe noul sef al SIE, Teodor Melescanu cu care a glumit si caruia i-a transmis ca ii simte lipsa. „Va simtim lipsa. Eu va simt lipsa. Sincer”, i-a spus Ponta.

Ceremonia oficiala s-a incheiat cu un mini recital la pian oferit de artistul Mihai Ritivoiu care a interpretat fragmente din creatiile compozitorului roman George Enescu si compozitorul american de origine rusa Serghei Rahmaninov.

Cu ocazia inaugurarii oficiale a noului sediu al ambasadei SUA, in curtea cladirii a fost prezentata si o poarta din lemn maramureseana. Poarta din lemn, cu elemente decorative, are 5,5 metri latime si 4,5 metri inaltime si a fost realizata intr-o luna de zile de mesterul maramuresean Teodor Barsan.

Noul sediul al ambasadei SUA – 100 de milioane de dolari

Ambasada SUA - Locatie

Ambasada SUA – Locatie

Foto: Hotnews

Ambasada SUA si-a schimbat sediul in noua locatie inca din septembrie 2011. Noua cladire a reprezentantiei diplomatice SUA este situata pe Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6 (sectorul 1), in apropiere de DN1 Bucuresti-Ploiesti, in spatele complexului Comercial Baneasa.

In septembruie anul trecut oficialii americani anuntau ca noul sediu al ambasadei a costat aproximativ 100 de milioane de dolari.

Noua ambasada are in componenta noua cladiri, o parcare pentru angajati, o cladire pentru utilitati, o cladire principala unde vor lucra angajatii ambasadei, trei puncte de acces securizate, o zona cu depozite, o cladire care va gazdui fortele de protectie , o zona de relaxare si un teren de baschet.

FOTOGALERIE Ambasada SUA – exterior

Constructia noii ambasade a inceput in urma cu trei ani. Directorul de proiect, Jorge Vazquez anunta in septembrie 2011 ca, in final, constructia noii ambasade a costat 100 milioane dolari. Din acesta suma, 60 milioane dolari reprezinta investitie directa in Romania, dupa cum au mentionat oficialii americani.

Constructia a fost ridicata cu ajutorul a 1500 de specialisti si muncitori romani. In total, au fost contabilizate 2,2 milioane de ore de munca si au fost utilizati 21.000 metri cubi de beton. Noul sediu ocupa un amplasament cu o suprafata de 4,5 hectare.

In noul complex de cladiri care va deservi Ambasada SUA va functiona si Sectia Consulara, locul unde romanii care aplica pentru o viza in Statele Unite vor merge pentru interviuri si pentru a depune actele.

Oficialii americani au subliniat faptul ca noua ambasada este si o constructie ecologica. Practic, noua ambasada este construita avand in vedere si criterii precum: economisirea de apa si energie, reducerea emisiilor de CO2 si o atentie sporita fata de impactul asupra mediului inconjurator.

Potrivit unui comunicat oficial, in procesul de constructie si finisare s-au folosit vopsea si materiale de constructie ecologice menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera. Aproximativ trei sferturi din amplasament sunt reprezentate de spatiu verde realizat cu specii de plante si arbori rezistente la seceta, pentru a reduce consumul de apa. S-au plantat peste 200 de copaci: ciresi japonezi, gladite si mesteceni argintii.

Citeste si

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro