Sari direct la conținut

VIDEO FOTOGALERIE ​Cum am trait comemorarea a zece ani de la atentatele 11 septembrie. Guvernator de provincie din Afganistan: Cand am vazut atacurile asupra turnurilor gemene din New-York, am stiut ca inseamna sfarsitul pentru talibani

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

In Afganistan, atentatele din urma cu zece ani din 11 septembrie au fost marcate de atacuri ale talibanilor in unele zone ale tarii. In alte locuri, precum provincia Bamyan, considerata una din zonele destul de sigure, talibanii nu si-au facut simtita prezenta. Amintirea groaznicului eveniment care a schimbat lumea a ramas insa intiparita in mintea tuturor. Habiba Sarabi, guvernatoarea provinciei Bamyan, povestste ca, in momentul in care a vazut atentatele, a inteles ca, in final, acestea vor duce la eliminarea talibanilor. Vezi in text cum isi amintesc afgani de atentatele din 11 septebrie 2001

Ora 01:20, duminica, 11 septembrie: Talibanii au atacat in ajunul comemorarii a 10 ani de la atentatele din 11 septembrie mai multe obiective in mai multe zone din Afganistan. Presa internationala face recensamantul victimelor. Dupa cateva ore se afla ca au avut loc trei atacuri separate. In total, au fost raniti 77 de soldati americani, dupa cum noteaza msnbc.

Ora 10:30, provincia Bamyan: Afganii si-au inceput munca, unii pe campurile cu cartofi, alti in centrul orasului, in bazar sau in magazine. Provincia Bamyan este situat in centrul Afganistanului si este considerata una din cele mai sigure zone din toata tara. De altfel, provincia este prima zona in care NATO a inceput procesul de tranzitie, adica transferul responsabilitatilor din domeniul sigurantei in mana autoritatilor afgane.

Ora 12:15 In New York au inceput pregatirile pentru comemorarea atentatelor asupra turnurilor gemene. Presedintele Barack Obama si sotia sa, Michelle, impreuna cu George W. Bush si sotia acestuia, Laura, sunt prezenti la Ground Zero.

Ora 13:00 Afganistan, provincia Bamyan. Husein Mustafa povesteste ce facea in urma cu 10 ani, in aceeasi zi. „Eram intr-un spital pentru ca un prieten si-a rupt piciorul si a trebuit sa merg cu el”, povesteste Husein. Povestea sa despre 9/11 nu este impresionata, dar isi aduce aminte in detaliu de Talibani. „Cand talibanii au venit si au ocupat tara, am fost prezent la un masacru. Am vazut cu ochii mei cum au ucis 241 de oameni”, spune Husein. Batranul de 76 de ani este ingrijitorul unui loc de pelerinaj situat pe malul lacului Band-e Amir, un loc cunoscut si ca destinatie turistica, atat cat poate fie Afganistanul o destinatie turistica.

Ora 15:45 Afganistan, Orasul Rosu din provincia Bamyan. Un grup de jurnalisti viziteaza atractia locala a Bamyan, fostele statui ale lui Budha care sunt incluse in patrimoniul UNESCO. Statuile au fost distruse de talibani in martie 2001. Aziz, un tanar ghid afghan, vorbeste despre talibani. „Erau mai rai decat rusii. Nu facut altceva decat sa distruga si sa omoare”, spune tanarul. Aziz este student la sociologie in Bamyan si is doreste sa obtina o bursa in strainatate, in Europa.

Ora 17:45 Afganistan, provincia Bamyan. Abas, un alt tanar afgan, spune ca in urma cu 10 ani tara era prinsa in lupte si era distrusa de talibani. „Eu eram destul de mic, dar stiu ca atunci nu aveam nimic. Nu aveam dreptul la nimic, din cauza talibanilor. Acum, totusi, avem ceva”, spune Abas. Pe langa slujba de ghid turistic pentru diversi vizitatori, Abas este angajat de Departamentul de Cultura ca si ingrijitor la situl statuii lui Budha.

Ora 19:00 Afganistan, provincia Bamyan. La singurul hotel condus de un japonez din Afganistan isi face prezenta guvernatoarea provinciei Bamyan. Dr. Habiba Sarabi este singurul sef de provincie femeie din Afganistan. A fost numit in functia de guvernator de presedintele Hamid Karzai in 2005. Este de profesie hematolog si are 55 de ani.

In urma cu zece ani, pe 11 septembrie se afla in Pakistan, intr-un refugiu. A plecat din tara din cauza talibanilor. „Imi amintesc exact unde eram acum 10 ani, in acesta zi. Eram in Pakistan, departe de sotul meu care era in Kabul. Ma uitam la televizor si am vazut nenorocirea din New York si apoi cu litere ingrosate cuvinetele al-Qaeda si talibani. I-am spus atunci unui amic ca atentatele impotriva Americii inseamna sfarsitul pentru talibani”, povesteste Habiba Sarabi. La putin timp dupa atentate s-a intors in Afganistan, dupa care si-a inceput cariera poltica si este una din cele mai active militante pentru drepturile femeilor din Afganistan.

Desi Afganistanul este departe de a fi o tara lipsita de probleme, guvernatorul Habiba Sarabi spune ca, la 10 ani de la atentate, multe lucruri s-au schimbat. „Pentru poprul afgan, atentatele din 11 septembrie au insemnat mult. Intelegem durerea poprului american. Pentru afgani, 11 septembrie a adus plecarea talibanilor si catigarea unor drepturi. Acum avem invatamant si avem alegeri”, povesteste Habiba Sarabi.

Ora 21:30 Afganistan, provincia Bamyan. Hiromi Yasui, proprietara Silk Road din Bamyan, povesteste ca, in urma cu zece ani, era jurnalista si era in Kabul. „Dupa 9/11 si dupa ce au inceput bombardamentele in 2001, m-am mutat definitiv in Afganistan”, spune Hiromi Yasui. La zece ani de la atentate, Hiromi Yasui inca lucreaza ca jurnalist si conduce cel mai mare hotel din Bamyan. La fel ca multi afgani din provincie, Hiromi Yasui priveste cu putia ingrijorare viitorul deoarece, potrivit intelegerilor oficiale, dupa 2014 trupele internationale ale NATO ar urma sa se retraga din Afganistan. La fel ca multi afgani, Hiromi Yasui este ingrijorata ca talibanii ar putea reveni la putere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro