Sari direct la conținut

VIDEO Hamas, contestată în stradă de locuitori din Gaza. „Oamenii sunt extenuați”

HotNews.ro
VIDEO Hamas, contestată în stradă de locuitori din Gaza. „Oamenii sunt extenuați”
Protest anti-Hamas la Beit Lahiya Foto: AFP / AFP / Profimedia

Sute de palestinieni au protestat în nordul Fâșiei Gaza pentru a cere încetarea războiului, scandând „Afară cu Hamas”, ceea ce reprezintă o manifestare rară de opoziție față de gruparea care a provocat războiul cu Israel, prin atacul din 7 octombrie 2023, informează Reuters.

Zona de nord a Fâșiei este una dintre cele mai devastate regiuni. Cele mai multe clădiri din zona dens populată au fost transformate în ruine, iar populația s-a mutat de mai multe ori din calea ostilităților dintre Israel și Hamas.

Palestinienii au ajuns la capătul răbdării

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că protestul arată că decizia de a relua ofensiva dă rezultate în Gaza, unde forțele de poliție ale Hamas au dispărut din nou, după ce își făcuseră reapariția în timpul armistițiului.

„Afară, afară, afară cu Hamas”, scandau oamenii care apar într-o postare pe X, aparent din regiunea Beit Lahiya. Imaginile arată oamenii mărșăluind pe străzile pline de moloz.

„A fost o manifestație spontană împotriva războiului pentru că oamenii sunt obosiți și nu mai au unde să plece. Mulți au scandat sloganuri împotriva Hamas. Nu toți, dar mulți au spus „Afară cu Hamas”. Oamenii sunt epuizați și nu ar trebui ca cineva să-i învinovățească”, a spus un participant la protest, sub protecția anonimatului.

Postările despre proteste au început să circule marți seara. Reuters a putut confirma locul unde a avut loc protestul, însă nu a putut verifica data înregistrării acestor imagini.

Un alt clip care circulă pe rețelele sociale arată câteva sute de manifestanți în Shejaia, o suburbie din Gaza City, în care protestatarii au cerut înlăturarea Hamas, ceea ce ar indica faptul că manifestațiile împotriva grupării se amplifică.

Basem Naim, un oficial Hamas, a declarat că oamenii au dreptul să protesteze față de suferințele îndurate din cauza războiului, dar a spus că „există o agendă politică suspectă” ce exploatează situația. „De unde sunt, ce se întâmplă în Cisiordania? De ce nu protestează împotriva agresiunii de acolo și de ce nu permit oamenilor să protesteze?” a spus acesta.

Comentariile, care reflectă tensiunile dintre facțiunile palestiniene privind viitorul Gazei, au venit la câteva ore după ce mișcarea rivală Fatah a cerut Hamas „să răspundă apelului poporului palestinian din Fâșia Gaza. Fatah conduce Autoritatea Palestiniană din Cisiordania ocupată.

Hamas, incapabilă să suprime manifestațiile

Peste 50.000 de palestinieni au fost uciși în timpul campaniei israeliene în Gaza. O mare parte a enclavei a fost redusă la ruine, lăsând sute de mii de oameni să se adăpostească în corturi sau clădiri care au fost anterior bombardate.

Sute de mii de locuitori care au fugit în sudul regiunii la începutul războiului s-au întors la casele transformate în ruine după armistițiul din luna ianuarie. Acum Israel a emis noi ordine de evacuare după ce a reluat ofensiva pe 18 martie.

Hamas a desfășurat mii de polițiști și forțe de securitate în Gaza odată în armistițiul din ianuarie, însă prezența sa militară s-a restrâns considerabil după reluarea atacurilor. Numărul de polițiști a scăzut, iar liderii și membrii brațului armat al organizației s-au ascuns ca să evite loviturile aeriene ale Israelului.

Analistul Akram Attallah a spus că Hamas, care a ținut în frâu opoziția înainte de război, ar avea puține opțiuni să înăbușe demonstrațiile dacă acestea se extind. „Oamenii sunt epuizați și au plătit cu viețile și bunurile lor, iar gruparea se confruntă cu o ofensivă militară devastatoare a Israelului ceea ce o face incapabilă să înăbușe protestele chiar dacă ar vrea”, a spus Attallah.

Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007, după alegeri care au înlăturat gruparea Fatah, a președintelui palestinian Mahmud Abbas. De atunci, Hamas a condus enclava, nelăsând loc opoziției. Cele două mișcări sunt în relații tensionate de ani de zile și nu au reușit să ajungă la un acord privind viitorul postbelic al Gazei, a cărei conducere este revendicată de Autoritatea Palestiniană. Hamas, deși s-a arătat dispusă să nu mai participe activ la guvernare, spune că trebuie să fie implicată în alegerea viitoarei administrații a regiunii.

INTERVIURILE HotNews.ro