VIDEO „Har/Jar”, un documentar cu imagini de arhivă despre începuturile trupei Phoenix, va fi lansat în curând în cinematografe
Membrii legendarei trupe Phoenix se vor reuni în premieră în „Phoenix. Har/Jar”, un film documentar ce va avea premiera în cinematografele din România în luna ianuarie.
Filmul regizat de Cornel Mihalache este un proiect realizat în 2022, la 60 de ani de la înființarea trupei, de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR și va fi lansat în cinematografe pe 20 ianuarie.
„Au fost 5 luni intense – interviuri, vizionarea arhivelor lui Doru Ionescu – colegul nostru care are 8 emisiuni dedicate formației Phoenix, citirea cărților publicate de Costel Postolache la Editura Integral, vizionări arhive video, scanat fotografii arhive, transpuneri fișiere audio… Deseori ne întrebam ce mai putem spune noi în plus față de ce a spus deja Doru și ce s-a scris în cărți, în presă…”, afirmă Claudia Nedelcu Duca, producătoarea documentarului, într-un comunicat remis presei.
„Discuțiile cu membrii formației și cu cei apropiați lor ne-au îndreptat ușor-ușor spre arhivele CNSAS pentru care, toți cei care apar în film, ne-au dat acordul de a le citi dosarele și de a folosi informațiile pentru a putea construi cât mai corect povestea cinematografică a începuturilor, a fugii, a durerilor și reușitelor, a certurilor și împăcărilor, a despărțirilor și regăsirilor a celor care au creat românilor ‘iluzia unei posibile libertăți’”, adaugă aceasta.
Filmul documentar îi va include pe aproape toți membrii originali ai Phoenix
Producătoarea documentarului mai afirmă că echipa și-a propus ca acesta să îi includă pe toți membrii care au compus formația în anii ei de început până la plecarea din România în 1977.
„Aproape că am reușit, spun ‘aproape’ pentru că lipsește din film Ioan Pilu Ștefanovici pe care nu am reușit să îl găsim nici în Norvegia, nici lângă Reșita, nici lângă Craiova nici chiar la Evidența Populației. Poate află că l-am căutat și ne dă un semn. Cornel a promis că îl include în film oricând va apărea”, a explicat ea.
Producătoarea mai spune că scenariul documentarului nu ar fi fost posibil fără Nicu Covaci, Ioji Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Moni Bordeianu, Victor Cârcu, Șerban Foarță și Andrei Ujică, care au colaborat pentru realizarea sa timp de aproape jumătate de an.
„Tare mult îmi doresc ca și membrii formației și presa și spectatorii obișnuiți să treacă dincolo de vorbele lor, de gândurile lor și să vadă emoțiile – singurele a căror sinceritate și veridicitate nu poate fi negată”, mai spune aceasta.