VIDEO Ilie Bolojan, ultima conferință de presă ca președinte: Ce răspunde întrebat dacă acceptă postul de premier / Ce spune despre varianta unui guvern minoritar și care crede că este „cea mai proastă situație”

Ilie Bolojan a afirmat, întrebat dacă dorește să preia funcția de prim-ministru în viitorul guvernul, că desemnarea va aparține președintelui ales Nicușor Dan în urma discuțiilor cu partidele politice, dar condițiile pentru un premier eficient sunt să aibă „majoritate parlamentară, autoritate și parteneri”.
„Nu e vorba dacă cineva își dorește sau nu, ci e vorba de a respecta niște condiții minimale pentru a putea fi performant – și niciun premier, indiferent cine va fi el, nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul fiecărui ministru”, a declarat Bolojan în ultima conferință de presă ca președinte interimar al României.
Despre negocierile privind formarea viitorului guvern, el a sublniat că „cea mai bună soluție” este o majoritate stabilă, iar „cea mai proastă situație” e să lungim actuala formă cu guvern interimar care are pârghii mai puține și o responsabilitate limitată.
HotNews.ro transmite LIVETEXT principalele declarații susținute de Ilie Bolojan:
- Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, cu o cotă scăzută de încredere în instituții. Veneam după anularea alegerilor, într-un climat de tensiuni sociale. Mandatul a fost derulat tot în condiții destul de dificile, cu o autoritate scăzută pe care o are un președinte interimar.
- Împreună cu colegii care sunt de față am avut în vedere ancorarea pe doi piloni: apartenența la UE și apartenența la NATO și relația cu SUA.
- Toate întâlnirile care au avut loc, toate participările la summituri, au urmărit acești doi piloni. Am avut poziții clare atât privind războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă și respectarea dreptului internațional, cât și pentru relația cu Republica Moldova, o țară-soră pentru noi. Pozițiile României au fost predictibile, convergente cu guvernul României și în felul acesta cred că am contribuit la consolidarea unei imagini de stat și țară pe care te poți baza. O țară predictibilă și sigură.
- Au fost discuții importante în domeniul apărării care au însemnat consolidarea flancului estic al NATO, întărirea industriei naționale de apărare, accesarea fondurilor europene.
- O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă și dialogul interinstituțional. Colaborarea cu guvernul a fost o prioritate întrucât în condiții de deficit bugetar mare instabilitate politică crează probleme și mai mari. Mulțumesc guvernului, fostului premier și tuturor miniștrilor.
- O componentă importantă, poate cea mai importantă, a însemnat organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor prezidențiale. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați, de la cei din secții, la reprezentanții MAI până la celelalte instituții: STS, BEC. Am avut alegeri desfășurate în bune condiții și românii și-au exprimat punctul de vedere.
- Pozițiile țării noastre au depins și de consultările cu toți ceilalți factori decizionali.
- Un mare mulțumesc cetățenilor României. Pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României la Cotroceni timp de 100 de zile.
„Consider că sumele alocate partidelor politice pot fi reduse”
Întrebare Hotnews: Domnule președinte, finanțarea partidelor din impozite și taxele oamenilor și firmelor din România a crescut de 26 de ori în opt ani și a ajuns să coste aproape 380 de milioane de lei pe an. Suma se referă exclusiv la subvenția încasată de la bugetul de stat, fără a se lua în seama sumele primite ca rambursare după campaniile electorale, unde apar alte zeci de milioane de euro. Am citat dintr-o investigație a jurnalistului Cristian Andrei, de la Snoop. O bună parte a acestor bani merg către propagandă, mai ales pe televiziuni. Și președintele ales, Nicușor Dan, și dvs, domnule Bolojan, vorbiți despre reducerea costurilor. Nu ştim încă dacă dumneavoastră vă doriți să fiți premier – poate ne raspundeti si la intrebarea asta – dar tema ramane, indiferent de decizia dvs. Asadar, veți reduce banii primiți de partide, vă gândiți să cereți Parlamentului limitarea a ceea ce se cheltuiește ca publicitate electorală?
- Consider că sumele alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate ca după modelul fundațiilor germane aceste sume să se ducă în special pe partea de pregătire a membrilor partidelor pentru a fi mai competitivi, mai profesioniști. Această investiție din banii publicii se vor întoarce prin serviciile pe care le aduc acești oameni în favoarea cetățenilor.
- În ceea ce privește poziția de premier. Domnul președinte Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes, va avea consultări cu partidele și în urma consultărilor se va face o propunere. Până atunci, tot ce se discută sunt doar speculații.
- Pentru a fi un premier eficient ai nevoie de majoritate parlamentară, de o autoritate. Nu e vorba de dorință. Niciun premier nu poate fi performant dacă nu are o echipă de miniștri și cei mai buni profesioniști lângă miniștri.
Întrebare Calea Europeană: Ați menționat de consens. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la consensul de la Snagov. Ce sunteți pregătit să faceți după ce plecați de la Cotroceni pentru a făuri mai departe acest consens în slujba României europene?
- Împreună cu colegii din conducerea PNL cred că avem obligația față de stabilitatea țării să participăm la discuții serioase și rapide pentru formarea viitorului guvern care să acționeze cu cea mai mare urgență pentru acesarea fondurilor europene, pentru stat mai eficient și dezvoltarea țării. Asta voi încerca să fac.
Întrebare B1TV: Când ați preluat mandatul v-am întrebat ce ar trebui să facă România privind dezinformarea din online? Ce progrese s-au făcut în aceste trei luni?
- Dezinformarea este o realitate și nu se va putea realiza de pe o zi pe alta. Sunt măsuri de colaborare cu platformele respective, care s-a îmbunătățit. De reacția rapidă a instituțiilor care au competențe pentru ca fake-uri să poate fi dezangajate imediat. O comunicare cât mai bună cu oamenii. Sunt măsuri de la creșterea educației, de a înțelege ce înseamnă manipularea și dezinformarea.
Întrebare Europa Liberă: Ați încercat să aflați dacă recentele întâlniri ale lui George Simion în străinătate pun în pericol securitatea națională?
- M-am concentrat pe buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și pe funcționarea instituțiilor. Nu există astfel de preocupări de a urmări ce fac candidații la prezidențiale.
„Este bine să evităm un acord cu FMI”
Întrebare Știrile KanalD: Dacă veți fi numit prim-ministru, credeți că este indicat un acord cu FMI?
- Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație pentru că asta ar însemna că ajungem cu spatele la zid. E bine să lucrăm să nu ajungem cu spatele la zid pentru că asta înseamnă costuri mai mari. Cred că avem capacitatea să luăm măsuri la timp.
Întrebare Antena3: Deja sunt opinii divergente prin mărirea taxelor. Cum vă influențează acestea în decizia de a fi premier?
- Nu există opinii divergente. Dacă vă uitați la declarațiile mele veți vedea că am spus că sunt condiționări: reducerea de cheltuieli, încasări mai mari la buget. E posibil ca noul guvern indiferent cine îl va compune să fie pus în situația din cauza deficitelor să nu acționeze în această ordine.
Ați accepta să conduceți un guvern din care să nu facă parte PSD?
- Oricine ar fi premier, dacă există o majoritate parlamentară stabilă și nu un guvern minoritar acest lucru este un avantaj pentru capacitatea de reformă, pentru țară din punct de vedere a percepției care poate însemna dobânzi mai mici și încredere suplimentară pentru cei care investesc în țara noastră.
Întrebare ProTV: Ați fi dispus să acceptați un guvern minoritar?
- În condițiile în care cu aritmetica parlamentară complicată nu se va găsi cea mai bună soluție care înseamnă o majoritate stabilă, indiferent cine va fi la guvernare trebuie să funcționeze cu un guvern minoritar. Cea mai proastă soluție e să lungim actuala formă cu guvern interimar care are o responsabilitate limitată. Cu cât se face mai repede un guvern cu atât este mai bine.
- Suntem într-o situație în care avem o criză bugetară, cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară cu atât evităm o criză economică cu efecte sociale.
Întrebare Explicativ.com: Care e imaginea care v-a rămas cel mai mult în minte după acest mandat și care vă dă încredere că schimbarea vine de jos?
- Ieri am făcut o vizită de final la Brigada de Gardă Mihai Viteazu și am avut ocazia să cunosc o doamnă care nu a putut avea copii, a înfiat două gemene și peste un an a avut șansa să nască un băiețel. Am zis că o faptă bună își aduce recompense. Mi-a făcut o impresie această discuție cu o doamnă ofițer al armatei române.
„O urgență este formarea guvernului și luarea măsurilor care să stabilizeze bugetar și economic țara noastră”
Întrebare Realitatea: Va rămâne postul de la Primăria Capitalei. Dacă veți avea o coaliție de guvernare, veți încerca să găsiți un candidat comun?
- Cred că în perioada imediat următoare o urgență este formarea guvernului și luarea măsurilor care să stabilizeze bugetar și economic țara noastră. Acest aspect legat de data la care vor fi organizate alegerile, cine vor fi candidații și strategiile urmează să fie discutate la vremea potrivită.
Cum vedeți faptul că președintele american nu a avut o poziție privind victoria lui Nicușor Dan?
- Este o poziționare prin care salută alegerile din România. Sunt convins că președintele Dan va lucra pentru consolidarea relațiilor cu SUA.
„Alegerile noastre au fost bine organizate”
Întrebare Agerpres: Candidatul AUR a contestat la CCR, ați primit informații privind probleme la alegerile prezidențiale?
- Am constatat că nu au fost incidente majore, procesul electoral s-a desfășurat în bună regulă. Timp de 2 zile nu au fost semnale publice privind probleme. Elementele care i-au făcut să depună contestații nu știu de ce țin. Consider că alegerile noastre au fost bine organizate și au reflectat voința cetățenilor noștri prezenți în număr foarte mare la acest scrutin.
Întrebare PrimaTV: Au plecat mai mulți parlamentari POT, unul dintre ei a intrat oficial în PNL, restul spun pe surse că tot în PNL. Girați traseismul politic?
- Eu sunt de peste 30 ani membru într-un partid, e clară atitudinea. Dacă ne aducem aminte, în Parlament, fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri. Eu nu-l încurajez. Trebuie văzute motivele pentru care parlamentarii pleacă din partidul care i-a pus pe listă. Pot fi diferite motive de la județ la județ. Trebuie văzut fiecare caz în parte, dar mișcările politice sunt o realitate. Poate o decizie precum în consiliile locale, dacă pierzi îți pierzi mandatul, ar limita aceste mișcări.
Întrebare EpochTimes: George Simion spunea că a acceptat victoria lui Nicușor Dan pentru a evita o vărsare de sânge. V-au parvenit informații că pot fi asemenea vărsări de sânge.
- Nu mi-au parvenit asemenea informații. Cred că a fost o decizie neinspirată a conducerii Camerei Deputaților să permită unui partid politic să-și facă conferințe post-alegeri la Parlament. Fiecare partid are sedii de campanie, poate avea săli închiriate. Cred că ar fi o măsură bună să stabilim să nu mai facem conferințe post alegeri în Palatul Parlamentului sau Palatul Victoria. E doar o părere personală.
Întrebare Bloomberg: Ce orizont de timp vorbim pentru formarea guvernului?
- Când se formează coaliții de guvernare pot fi două abordări. Cea din România când coaliția se face repede fără programe detaliate. Asta îți permite să faci guvern rapid, dar pot apărea discuții care pot merge până la ruperea coaliției. Mai este modelul german în care durează mai multe săptămâni dar ai un program clar cu termene clare și riscurile de interpretări scad și crește trăinicia coaliției. Probabil trebuie să găsim un model de mijloc.
Cum ați defini relațiile dintre SUA și România?
- Indiferent de culoarea politică a unei administrații de la Washington sau București, cred că administrația de la București are datoria să lucreze pentru a consolida aceste relații.
„Când ești pe o funcție publică nu joci doar pentru electoratul tău ci pentru comunitate”
Întrebare Puterea: Ați văzut că simpatizanți și membri și-au tăiat pașapoartele. Vor fi luate măsuri?
- Nu cred că e recomandat să-ți tai pașaportul pentru că trebuie să-l refaci. Cred că e recomandat ca cel care a câștigat alegerile să fie conștient că există mulți oameni care nu l-au votat, care trebuie respectați, trebuie văzut care sunt motivele pentru care au votat într-un fel sau altul și trebuie să vedem cum putem apropia cele două Românii. Când ești pe o funcție publică nu joci doar pentru electoratul tău ci pentru comunitate.
Întrebare Digi24: Cum ați văzut demisia domnului Ciolacu înainte de turul 2 al prezidențialelor?
- Am fost informat de dânsul cu privire la această decizie. A fost decizia dânsului personală, dar din respect pentru o conversație privată nu vă pot spune mai mult. Instituții multe cu interimate nu sunt în general un lucru bun.
Întrebare DCNews: PNL și USR au avut mai multe contre în ultimii 2 ani. Aveți în vedere formarea unui pol de dreapta în Parlament?
- Iau în considerare susținerea unui pol de responsabilitate pentru stabilitatea țării, atât parlamentar cât și guvernamental.
„Niciun președinte nu poate face totul singur”
Întrebare Gândul: Ați declarat că un președinte nu poate face totul, considerați că Nicușor Dan nu poate face totul?
- Niciun președinte nu poate face totul singur. Ca să facă maximum posibil înseamnă poziții convergente în politică, colaborare cu un guvern în plan intern șamd.
- Fiecare președinte a încercat după campanie să-și pună în plan programul. A fost o realitate, dar nu întotdeauna a fost posibil și știți asta. Consider că președintele României poate fi un factor de echilibru, de susținere a măsurilor guvernamentale mai ales într-o situație dificilă ca cea de astăzi.
„Cred că diferența de voturi a fost suficient de mare ca să nu poată fi contestată”
Întrebare TVR: După ultimele declarații ale lui George Simion și Călin Georgescu, rețelele sunt inundate cu postări cu informații false, amenințări și îndemnuri la proteste. Puteți să îi asigurați pe români că aceste campanii nu vor degenera în mișcări violente de stradă?
- Cred că sunt câteva lucruri evidente. Alegerile au fost organizate corect. Nu au fost incidente, reclamații din partea observatorilor. Cred că diferența de voturi a fost suficient de mare ca să nu poată fi contestată, prezența la vot a fost semnificativă. Cred că în fața acestor evidențe, asta a fost voința românilor și trebuie să respectăm voința oamenilor dacă credem în valori democratice. Nu văd ce complicații am putea avea în perioada următoare. Cuvintele rostite de oameni, mai ales dacă au notorietate, pot avea consecințe.
Domnul Antonescu în perioada dintre tururi au fost opinii diferite și nuanțate de ale dvs. Vorbește despre o ofensivă neomarxistă și globalistă și abandonarea dreptei conservatoare în seama AUR. Considerați că este o discuție care trebuie purtată în interiorul PNL, îl vedeți pe Antonescu ca un competitor care să provoace la șefia partidului sau să rupă din partid?
- Are părerile proprii pe care le susține și motivează. Am fost cred că 2 luni președinte interimar al PNL, deci responsabilitatea mea este limitată vizavi de rezultatele partidului și profilul ideologic. Dacă voi avea un rol, vă asigur că voi lucra ca PNL să se schimbe în așa fel încât să vină oameni noi, performanți, să aibă o ideologie clară. Consider că partea de a fi conservator din punct de vedere social și liberal economic este un profil bun, dar nu singurul pentru PNL și aceste valori pot să dea rezultate și în anii următori. Dar aceste lucruri le vor decide colegii și nu le poate decide o persoană sau alta.
Când își încheie Ilie Bolojan mandatul
Plenul reunit al Parlamentului va fi convocat luni, 26 mai, la ora 12.00, pentru ca președintele ales Nicușor Dan să depună jurământul de învestitură, relata marți HotNews.ro citând surse parlamentare.
Până la depunerea jurământului, Curtea Constituțională se va pronunța joi asupra sesizărilor depuse de către președintele AUR, George Simion, care a contestat rezultatele finale și a cerut anularea alegerilor.
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai cu 6.168.642 de voturi (53,60%), în timp ce liderul AUR, George Simion, a obținut 5.339.053 de voturi (46,40%). La cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 au votat peste 11,6 milioane de români.
După preluarea mandatului de către Nicușor Dan, Ilie Bolojan va reveni ca președinte interimar al PNL. Nicușor Dan a declarat în repetate rânduri că dorește ca Bolojan să fie prim-ministru.