Sari direct la conținut

VIDEO În prima sa apariţie publică din acest an, prințesa Kate a salutat mulţimile cu ocazia paradei militare „Trooping the Colour”

HotNews.ro
VIDEO În prima sa apariţie publică din acest an, prințesa Kate a salutat mulţimile cu ocazia paradei militare „Trooping the Colour”
Membrii familiei regale britanice salută mulțimea de la balconul palatului Buckingham (Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP / Profimedia)

Kate, prinţesa de Wales a Marii Britanii, a salutat mulţimile şi a zâmbit larg de la balconul Palatului Buckingham, sâmbătă, după ce a asistat la parada militară „Trooping the Colour”, organizată în onoarea zilei regelui Charles al III-lea, aceasta fiind prima sa apariţie publică din acest an, după ce a fost diagnosticată cu cancer, relatează Reuters și Agerpres.

Prinţesa, în vârstă de 42 de ani, a petrecut două săptămâni în spital în luna ianuarie, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală abdominală majoră. Două luni mai târziu a anunţat într-un mesaj video că analizele au dezvăluit prezenţa unui cancer şi că a început un tratament prin chimioterapie.

Prinţesa urmează încă tratamentul, dar starea sănătăţii sale este mai bună şi poate avea apariţii publice, notează Reuters.

Prinţesa şi-a făcut apariţia într-o caleaşcă acoperită, alături de cei trei copii ai săi, pentru a urmări parada militară „Trooping the Colour”, un eveniment anual ce marchează ziua oficială a suveranului britanic, regele Charles al III-lea.

În pofida ploii puternice, numeroşi britanici dar şi turişti s-au adunat pe străzi şi au salutat cu entuziasm apariţia prinţesei. Un mic grup de protestatari republicani au afişat pancarte şi au cerut abolirea monarhiei.

Regele Charles al III-lea s-a aflat într-o caleaşcă separată, alături de regina Camilla, fiind urmat călare de prinţul William, moştenitorul tronului şi soţul prinţesei Kate, precum şi de alţi membri de prim rang ai familiei regale.

Kate, care a purtat un costum alb, decorat cu o fundă alb cu albastru, realizat de designerul britanic Jenny Packham, şi o pălărie asortată, cu boruri largi, creată de designerul irlandez Philip Treacy, a privit parada de la o fereastră. Ea le-a explicat anumite detalii legate de eveniment copiilor ei, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis, în timp ce regele Charles a salutat trupele care defilau de la adăpostul unei estrade acoperite amplasată chiar pe terenul de defilare.

Regele şi regina, precum şi William, Kate şi alţi membri ai familiei regale s-au întors apoi la Palatul Buckingham pentru a urmări din balcon trecerea unor aparate militare de zbor. Kate a zâmbit larg şi a făcut cu mâna.

„E ziua regelui, dar toţi ochii vor fi aţintiţi asupra lui Kate”

Într-un rar mesaj personal pe care l-a publicat vineri, prinţesa a precizat că face progrese în lupta cu boala, dar nu poate încă susţine că a învins cancerul. Ea a mai afirmat că aşteaptă cu nerăbdare parada de sâmbătă şi a adăugat că speră să mai aibă câteva apariţii publice în cursul verii.

Biroul lui Kate, palatul Kensington, a refuzat să ofere detalii despre tipul de cancer de care suferă prinţesa sau cu privire la tratamentul pe care-l urmează, cu excepţia informaţiei că a început „preventiv” chimioterapia în luna februarie.

Înainte de paradă, publicul s-a declarat nerăbdător să o vadă pe prinţesă. „Ştiu că este ziua regelui, dar toţi ochii vor fi aţintiţi asupra lui Kate pentru că nimeni nu a mai văzut-o de ceva vreme”, a susţinut John Loughrey, care purta un tricou imprimat cu chipul prinţesei. O altă spectatoare, Anne Gaely, s-a declarat uşurată că a putut să o vadă pe Kate în carne şi oase. „Cu toţii am fost foarte, foarte îngrijoraţi şi neliniştiţi în legătură cu această situaţie, dar acum totul devine vesel, euforic, fabulos”, a spus ea.

Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

în mesajul său de vineri, prinţesa Kate s-a declarat „mişcată” de miile de mesaje cu urări de bine pe care le-a primit de pretutindeni din lume, precizând că aceste mesaje au ajutat-o şi pe ea şi pe prinţul William să treacă prin momentele mai grele.

„Fac progrese bune, dar după cum ştie oricine care trece prin chimioterapie, sunt zile bune dar şi zile rele”, conform mesajului prinţesei.

Diagnosticarea sa a coincis cu cea a lui Charles, 75 de ani, care urmează de asemenea un tratament împotriva cancerului. Regele a revenit la îndatoririle publice în luna aprilie, deşi agenda sa este limitată pentru a minimiza riscurile legate de recuperarea sa, mai notează Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro