VIDEO Insula din Italia care are de șase ori mai multe capre decât oameni, asaltată cu cereri de adopție din SUA, Europa și chiar Nigeria
Primarul unei insule italiene a venit cu ideea de a oferi spre adopție câteva sute de capre sălbatice, al căror număr depășește de șase ori numărul populației umane, însă nu se aștepta la ce a urmat: cererea depășește oferta, relatează The Guardian.
Ultimul recensământ a estimat că numărul de capre sălbatice de pe insula Alicudi, cea mai vestică dintre cele șapte insule care alcătuiesc arhipelagul Eolia, era de șase ori mai mare decât populația umană a insulei, care era de 100.
Astfel, primarul din Alicudi, Riccardo Gullo, s-a gândit să anunțe că dă spre adopție cele aproximativ 600 de capre. Inițial se gândea că anunțul va fi de interes pentru fermierii de pe insulele învecinate, care probabil erau dornici să-și sporească producția de brânză ricotta.
Dar pe măsură ce vestea despre inițiativa sa „adoptă o capră” s-a răspândit dincolo de Alicudi, el a primit o serie de oferte din întreaga lume – nu doar din Europa, ci și din SUA, și chiar de la un iubitor de animale din Nigeria.
Gullo însă va trebui să se gândească bine la criteriile pe baza cărora va da spre adopție caprele, deoarece cererea de capre depășește cu mult oferta.
Potrivit acestuia, au fost cereri pentru 1.900 de capre în total
„Răspunsul a fost grozav, dar va trebui să refuzăm majoritatea, deoarece se crede că numărul de capre de pe insulă este de aproximativ 600.”
Provocarea sa mai este cum să captureze animalele și să le transporte în afara Alicudi, o insulă de 5 km pătrați cu un vulcan inactiv, care se află la o plimbare de două până la trei ore cu barca de Sicilia continentală.
„Nu va fi ușor, dar trebuie să ne mișcăm rapid și eficient”, a spus persoana care va trebui să se ocupe de prinsul caprelor, Giovanni Dell’Acqua, directorul de dezvoltare rurală din provincia Messina.
Cum a ajuns insula să aibă de șase ori mai multe capre decât oameni
Problema caprelor a început acum două decenii, când un număr mic dintre animale au fost aduse pe insulă de către fermieri. Dar când economia insulei s-a mutat pe turism, fermierii au lăsat caprele de capul lor.
„Ar fi ca și cum mi-aș lăsa câinele de companie în mijlocul drumului”, a spus Dell’Acqua.
„Caprele s-au reprodus excesiv și iată-ne astăzi… ar fi trebuit să fim mai atenți.”
Ani de zile, caprele au fost o priveliște rară și fermecătoare pe partea stâncoasă îndepărtată a insulei. Dar apoi animalele au început să vină spre zona locuită, dăunând vegetației, provocând ravagii în grădini, doborând porțiuni de ziduri de piatră și chiar rătăcind prin casele oamenilor.
Lorcan O’Neill, un proprietar de galerie de artă din Roma, care are o casă în Alicudi, a spus că oamenii de pe insulă erau anterior fericiți să răsfețe caprele „când exista un oarecare simț al echilibrului”.
„Dar acum, fără prădători și fără zootehnie, se simte ca o infestare care va distruge ecosistemul fragil care a existat pe această insulă săracă, aproape sterilă de secole”, a spus el.
„Ele mănâncă tot ce este verde la vedere. Puteți să vă luați la revedere de la a crește orice, decorativ sau pentru bucătărie – caprele pot ajunge oriunde și pot mânca mult!”, a mai spus el, adăugând: Este un coșmar”