Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Cafegiul Gheorghe Florescu: ”Nichita Stănescu mă aștepta la șase dimineața, în fața magazinului. Regret că m-am certat cu Toma Caragiu chiar înainte să moară/ Ce cafea beau nomenclaturistii/Secretul celei mai bune cafele

Cafengiul Gheorghe Florescu, Foto: Hotnews
Cafengiul Gheorghe Florescu, Foto: Hotnews

Gheorghe Florescu este unul dintre cei mai cunoscuți cafegii din București. Într-un interviu pentru Hotnews, a povestit întâmplări inedite despre personalitățile care veneau să bea cafea la el: Nichita Stănescu, Marin Preda, Toma Caragiu sau Alexandru Rosetti.

Nichita Stănescu scria poeziile pe pungi de ambalaj

”Deschideam mai devreme magazinul, special pentru Nichita Stănescu. Deseori, îl găseam așteptând în ploaie, chiar în față. Când avea inspirație, îmi cerea câteva coli de hârtie A4. Niciodată nu aveam, dar îi dădeam pungi de hârtie în care ambalam fructele. De multe ori, era grăbit sau intra în discuții cu diverși clienți și uita creațiile la mine. I le înapoiam de fiecare data. Erau poezii inedite, dar nu le-am păstrat…”

Regret că m-am certat cu Toma Caragiu, cu o zi înainte să moară

Un alt actor care iubea cafeaua era Toma Caragiu. Cei doi s-au întâlnit pe 3 martie 1977, când actorul a venit să cumpere o sticlă de whisky. ”Am avut o discuție mai aprinsă. El interpreta la TVR un rol despre comercianți, ”răzuitorii de etichete”, pe care îi critica în legătură cu etichetele de pe sticlele goale, care erau returnate. I-am spus atunci: ”Maestre, eu vă iubesc pe dumneavoastră, vă servesc cu tot ce am mai bun, nu pot să accept să mă criticați la televizor”… Atunci, el mi-a explicat: ”Dragă Florescu, noi suntem actori. Interpretăm rolurile care ni se dau de către scenariști”…Îmi pare rău că ne-am certat.

Marin Preda cumpăra cafea, după ce își vedea copiii

Și scriitorul Marin Preda s-a numărat printre clienții cafegiului Florescu. ”Mergea des să își vadă copii, care erau la soție. Când se întorcea, se oprea de fiecare data și cumpăra cafea. Nu a avut o viața tocmai ușoară și eu am înțeles asta”.

Nomenclaturiștii beau cafea de contrabandă. ”Fii muncitorilor” nu își permiteau marfă de lux

Gheorghe Florescu a povestit cum a primit un sac de cafea bună, de la un colonel de securitate. ”Este un securist cunoscut, nu o să îi spun numele, trăiește și azi. M-a întrebat, într-o zi, de ce cafeaua mea nu este atât de bună ca cea de la Paris. I-am răspuns că nu mi se permite să am marfă de calitate. După o perioadă, s-a reîntors cu un sac, în care erau mai multe sortimente de cafea foarte bună, adusă chiar de la Paris. Le-am pregătit la toți câteva pungi, iar pentru cafeaua care a mai rămas, mi-a cerut banii. Asa se comportau nomenclaturiștii. Și vreau să vă mai spun ceva: toti liderii comuniști beau cafea de cea mai buna calitate, dar toata era de contrabandă pentru că nu-și permiteau ca ”fii ai muncitorilor ” să consume marfă de lux.

Fata generalului Pacepa era permanent urmărită de securiști

”Dana Pacepa, fiica generalului Ion Mihai Pacepa cumpăra cafea de la mine, dar eu nu știam cine este. Era urmărită mereu de doi securiști. Am aflat cine sunt de la directorul Spitalului Giulești, profesorul Panait Sârbu, care mi-a spus: ”Domnule Florescu, ai grijă! Ăștia sunt mari, sunt oameni importanți de la Securitate. Dacă i-ai călcat cumva pe coadă, dispari definitiv!”

Academicianul Alexandru Rosetti își făcea singur cafeaua la ibric

Un alt pasionat de cafea era reputatul lingvist, Alexandru Rosetti. ”Avea 95 de ani și își făcea singur cafeaua la ibric. Cunoștea 11 limbi. Într-o dimineață, l-am găsit așezat pe un munte de cărți, toate erau cartonate, pe ele erau scrise numele lui. Voia să le ducă la anticariat. I-am spus că le cumpăr eu, dar mi-a răspuns: ”Nu se poate, eu nu vând cărți la prieteni. Ti le ofer, ia-le…!”

Cum se face cea mai bună cafea la ibric?

Cea mai buna cafea se face într-un ibric de aramă, cu mâner din lemn – explică Gheorghe Florescu. ”Cafeaua se adaugă atunci când apa este puțin călduță, pentru că așa de dizovă mult mai bine. Pentru fiecare ceașcă, se pun două lingurițe cu vârf, pentru că o cafea bună trebuie să conțină zece grame de produs. Când amestecul începe să fiarbă, se presară ca o ploaie o linguriță de cafea, exact cum ai pune zahar pudră peste o gogoașă. Este o metodă prin care orice cafea capătă o aroma deosebită. După ce devine o cremă, se ia de pe foc și se pune o linguriță de amestec în fiecare ceașcă. După ce a fiert suficient, cafeaua din ibric se toarnă în ceașcă, veți observa că acel caimac se va ridica la suprafață, ca un ulei”. Gustul cafelei nu ”se strică” cu diferite arome de cocos, cacao, whisky, etc. Nici zahărul nu este foarte bun în cafea. Armenii – care sunt mari iubitori de dulce – mai pun miere în cafea. Dar aceasta trebuie adăugată întotdeauna la sfârșit.

Cafeaua sudează orice relație. întotdeauna, bărbatul trebuie să facă, dimineața, cafeaua

Cafegiu Florescu crede că, în orice cuplu, bărbatul trebuie să facă în fiecare dimineață, cafeaua. ”Când eram tânăr, mergeam să duc cafea unei familii de evrei.: el avea 94 de ani, ea – 92 de ani. Mă frapa felul în care își vorbeau cei doi soți după o căsnicie de peste 60 de ani. El făcea cafeaua, o ducea doamnei și beau cafeaua împreună. De fapt, cafeaua îi unea foarte mult..”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro