VIDEO INTERVIU Cristian Lia, Director Dezvoltare Carduri ING Bank: Cardul virtual al ING oferă aceleași opțiuni de plată precum un card fizic
- Redactia Hotnews
Cardurile virtuale ING sunt o alternativă modernă și extrem de practică la cardurile tradiționale de plastic. Astăzi, îl avem alături de noi pe Cristian Lia, Directorul de Dezvoltare a Cardurilor la ING Bank, pentru a discuta despre avantajele cardurilor virtuale, dar și despre modalitățile de gestionare și control disponibile în aplicația Home’Bank.
- Care sunt avantajele cardului virtual ING față de un card tradițional de plastic?
Cristian Lia: Pentru a explica avantajele cardului virtual, aș începe cu un exemplu. Să ne imaginăm că suntem în concediu și ajungem la restaurant, însă observăm că nu avem cardul în portofel. Ce poți face? Poți deschide aplicația Home’Bank, poți emite un card virtual pe loc și poți plăti foarte ușor. Acesta este un avantaj major, faptul că îl poți emite oricând, de oriunde, fără costuri. Nu mai ai nevoie să-ți fie livrat plasticul, este gata de tranzacție în orice moment. Cu alte cuvinte, un card virtual îți oferă mobilitate, flexibilitate și siguranță în același timp.
- Cum poți emite un card virtual ING și care este procesul de activare?
Cristian Lia: Procesul este unul extrem de simplu. Dacă ești client ING și ai aplicația Home’Bank descărcată durează doar câteva secunde. Te loghezi folosind credențialele sau datele biometrice, intri în meniul Carduri și alegi să emiți un card nou virtual. Există, într-adevăr, și opțiunea de a emite un card fizic. În cazul în care optezi pentru cardul virtual, poți alege dintre mai multe produse puse la dispoziție în aplicație, iar în câteva secunde acesta este gata de tranzacționare. Cardul trebuie activat tot în aplicația Home’Bank.
- Ce opțiuni de plată oferă cardul virtual ING și cum funcționează acesta?
Cristian Lia: Cardul virtual ING oferă aceleași opțiuni de plată precum un card fizic. Adică, îl poți folosi pentru plata la comercianți, fie că vorbim de magazine fizice sau online. De asemenea, poți retrage cash de la bancomate. În prezent, lucrăm la opțiunea de a folosi cardul virtual pentru a depune cash la bancomatele ING. Cu alte cuvinte, ai toată paleta de opțiuni pe care o ai și cu un card fizic.
- Cum poți gestiona și controla cardurile virtuale în aplicația Home’Bank?
Cristian Lia: Este foarte simplu și intuitiv. Deschizi aplicația Home’Bank, te loghezi cu credențialele tale sau cu datele biometrice, accesezi meniul de carduri unde ai opțiunea de a emite un card nou, de a seta limite de tranzacționare, de sumă sau de număr de tranzacții, poți bloca cardul… deci ai control total asupra cardului tău virtual, la fel cum ai și asupra cardului de plastic.
- Care este procedura pentru a deschide un cont secundar cu un card virtual în contul tău?
Cristian Lia: Și această procedură este la fel de simplă. În cazul în care nu îți dorești să mergi la unul dintre office-urile ING, poți folosi aplicația Home’Bank. După logare, în pagina principală se poate opta pentru a deschide un cont nou, secundar, căruia să îi atașezi mai târziu un card virtual sau card fizic, de preferat un card virtual.
- Câte tipuri de carduri virtuale oferă ING și care sunt diferențele între acestea?
Cristian Lia: ING oferă patru tipuri de carduri virtuale – card de debit, care poate fi în moneda RON sau euro, un card Gold, un produs premium pentru clienții noștri, precum și cardul de credit. Diferența între ele este exact diferența ce vine din conturile atașate. Cardul de debit virtual funcționează ca un card de debit normal, respectiv cheltui cât ai în cont. În ceea ce privește Cardul Gold, acesta oferă o serie de facilități pentru clienții premium, în timp ce cardul de credit are atașată o linie de credit aprobată în prealabil.
- Cum poți seta un PIN pentru cardul virtual în cazul în care dorești să efectuezi retrageri de numerar?
Cristian Lia: Cardul virtual nu vine cu un cod PIN, pentru că nu ai nevoie de acesta pentru tranzacțiile la comercianți sau online. El se înrolează într-un portofel electronic, disponibil pe telefon și plătești direct la comerciant. Dacă, totuși, ai nevoie să retragi cash de la bancomat, cardul virtual trebuie înrolat în portofelul electronic din telefon, pentru că este singura modalitate prin care poți interacționa cu un terminal, fie că vorbim de POS sau ATM. În funcție de ATM, vei găsi opțiunea de tranzacție contactless sau poți apropia telefonul cu funcția NFC de cititorul ATM-ului.
- Cum se asigură ING că plățile și informațiile personale sunt securizate atunci când utilizezi cardul virtual?
Cristian Lia: Plățile sunt securizate și nu doar pentru cardul virtual. Indiferent că vorbim despre plăți cu cardul fizic sau transferuri dintr-un cont în altul, plățile sunt securizate. Există standarde în industria de plăți, chiar și cu cardul, care ne impun anumite reguli pe care le urmăm fără nicio excepție. Cu alte cuvinte, de la generarea și înrolarea cardului în portofel, care se face într-un mod securizat, până la tranzacționarea la POS sau la ATM, totul se desfășoară într-un mediu securizat.
Și dacă suntem la capitolul siguranță, aș vrea să fac o recomandare. O metodă pentru a fi mult mai relaxat în ceea ce privește banii tăi, ar fi să îți deschizi un cont secundar, căruia să îi atașezi un card, de preferat virtual. De ce? Pentru că în felul acesta, tu decizi câți bani vei cheltui, bani pe care îi transferi din contul principal, eventual și cel de salariu. În acest fel, te asiguri că, indiferent ce se va întâmpla cu cardul tău, cineva rău intenționat nu va putea niciodată să cheltuie mai mult decât ai pe contul secundar.
Oriunde ai fi, ai banking și mai și de la ING. Adică mobile banking de folosit în fiecare zi, credite pentru dorințe mai mici sau mai mari, produse de economisire pentru planurile tale minunate ca să le îndeplinești pe toate. Pe scurt, soluții financiare pentru toată familia de la mic la bunic. Hai pe ing.ro să afli mai multe și despre drumul nostru spre un viitor mai sustenabil sau despre oportunitățile pentru antreprenori.
Secțiune susținută de ING