VIDEO INTERVIU Ileana Birsan, critic de film: Daca nu ai un anumit background, toate filmele non-comerciale o sa ti se para de neinteles sau proaste
Criticul de film Ileana Birsan a discutat in cadrul unui interviu despre publicul cinefil din Romania, industria de filme documentare, dar si despre fimele romanesti aflate in competitie anul acesta la Festivalul de Film Astra. „Finantarea filmelor documentare… subfinantarea, mai bine zis, este o problema foarte reala si asta impiedica foarte mult intentia, curajul si motivatia documentaristilor de a se apuca sa faca un film documentar.”
Despre publicul roman si productiile romanesti
Publicul nu este reticent doar pentru ca subiectele sunt alea pe care le resping din start pentru ca tin de o estetica a realismului cu care ei nu sunt foarte incantati. Faptul ca ce vad pe ecran este reflectat si afara, in viata. Nu cred ca tine doar de asta. Nu asta e motivul, desi in fata asta vine: “Bai, nu vreau sa vad film romanesc pentru ca si asa traiesc ce traiesc, nu trebuie sa mai vad si pe ecran. Eu ma duc la cinema sa ma relaxez”. Dar cred ca e o falsa problema ca asta sa fie motivul principal. Eu cred ca motivul principal este lipsa de cinematografe. Odata ce am avea mai multe cinematografe, fluxul de filme si frecventa cu care oamenii ar merge la aceste filme, si ma refer la cele non-comerciale, poate sa fie americane sau sa nu fie americane, ar creste.
Hai sa ne gandim unde se intampla Astra acum si unde se intampla si in anii trecuti. Din toate cele sase locuri in care se intampla Astra, niciunul nu este cinema propriu-zis. Si mai e o chestiune, daca e sa ne referim la Bucuresti. Acolo exista foarte multe festivaluri, bine si in tara exista multe festivaluri. Dar de ce se intampla asta? Pentru ca nu exista cinemauri, nu exista posibilitatea de a aduce filme necomerciale, neexistand posibilitatea de a ii convinge pe distribuitori sa achizitioneze genul acesta de filme la care o sa iti vina cinci rataciti. Pentru ca in mall-uri nu ai cum sa tii un film non-comercial mai mult de o saptamana si atunci e evident ca profitul este foarte mic si nu ai cum sa faci asta.
Si a doua chestiune ar mai fi educatia publicului. Si nu ma refer neaparat la publicul adult. E vorba de cresterea unui public. Pentru ca in mod normal daca nu ai un soi de background toate filmele non-comerciale o sa ti se para de neinteles sau proaste. Le pui niste etichete. Insa in spatele acestor etichete este de fapt o neintelegere, iar neintelegerea lor tine de lipsa de educatie vizuala sau cinematografica. In ultimii ani au inceput cateva programe care functioneaza pentru tineri si copii si creste un public nou. De pilda aici, la Astra, in fiecare zi sunt mii de copii care vad filme de la 8:30 pana la 14:30 in cele sase locuri in care se intampla festivalul.
Despre industria romaneasca a filmelor documentare
Pana acum 20 de ani, documentarul era peste tot in lume ca o oaie neagra a cinematografiei. Incet, incet lucrurile s-au mai schimbat, au aparut foarte multe festivaluri de film documentar, s-a dezvoltat o piata de distributie, dar referindu-ne la Romania, si aici lucrurile s-au schimbat, dar inca nu sunt lucrurilea pe roze.
E o problema si in scoala de film. Cei care vor sa incerce sa faca un film documentar nu sunt foarte incurajati. Iar finantarile pentru film documentar sunt foarte mici si asta descurajeaza si mai mult. Dar cred ca prin aceste festivaluri exista o mica breasla a oamenilor de documentar si se schimba lucrurile. Dar cu pasi foarte mici.
Despre CNC si finantari
Finantarea filmelor documentare… subfinantarea, mai bine zis, este o problema foarte reala si asta impiedica foarte mult intentia, curajul si motivatia documentaristilor de a se apuca sa faca un film documentar. (…) Bugetele sunt foarte mici si din cauza asta si filmele pot arata intr-un fel mai putin imbucurator.
Despre filmele inscrise in comeptitia romaneasca la AFF 2016
Sunt noua filme in competitia romaneasca, dar nu as vrea sa scot din palarie cateva titluri. Incep cu ce e bine, si anume, filmele sunt variate ca teme si foarte bine ancorate in realitatea prezenta. Acum sa discutam despre partea negativa, nu a selectiei de la Astra, ci a ce avem anul acesta ca productii. Este vorba ca foarte multe filme raman in zona documentarului TV. Si aici e nevoie si de resurse financiare, dar e nevoie si de un pic de curaj, cunoastere si incercarea de a vedea lumea reala si din alte perspective, nu prin prisma acestor retete. Desi subiectele sunt foarte ofertante, premisele foarte bune, ele la un moment dat sunt anihilate de reteta in care sunt incadrate. Nu trebuie neaparat sa aplicam reteta sa avem public. Cred ca temele, interesul, curiozitatea si incercarea de a livra si alte viziuni ar face bine si publicului. E important sa gandeasca cu mintea lor altfel problemele astea, nu sa li se dea pe tava o reteta si o chestiune deja digerata la care putem spune: “Da, asa e in Romania, asta e situatia, ce putem face? Nu avem nicio solutie, asta e!”. asadar, regretul meu anul acesta este ca sunt destul de multe filme in reteta TV.
Interviul integral cu Ileana Birsan la AFF 2016
Video realizat cu echipament Nikon
Citeste si: