Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Teofil Bauer, ambasadorul Kievului la Bucuresti: Rusia a concentrat la granita 40.000 de militari, tancuri si avioane, care pot fi folositi imediat pentru o interventie militara / Sistemul de securitate in Europa de Est, ineficient. E nevoie de un nou sistem, de la Baltica la Marea Neagra

HotNews.ro
Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, Foto: Hotnews
Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, Foto: Hotnews

Ambasadorul Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer, afirma ca Federatia Rusa a concentrat la frontiera cu Ucraina 40.000 de militari rusi, un numar mare de tancuri, de blindate si avioane iar structura acestor forte demonstreaza ca ele pot fi folosite imediat pentru o interventie militara in Ucraina. Ambasadorul afirma, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca sistemul actual de securitate in Europa de Est si-a demonstrat lipsa de eficienta si este nevoie de un nou sistem, de la Marea Baltica la Marea Neagra, in care Romania ar putea juca un rol foarte important, avand in vedere ca va gazdui scutul american anti-racheta.

Teofil Bauer arata ca evenimentele din Ucraina si din Crimeea demonstreaza ca declaratiile politice ale Rusiei „nu se realizeaza, in realitate”.

In opinia sa, Rusia a creat zone de conflicte inghetate pe care le-a folosit ulterior pentru a destabiliza regiunile respective iar intreaga Europa trebuia „sa traga niste lectii” din ceea ce se intampla in prezent in Ucraina.

In ceea ce priveste asa-zisul convoi umanitar pe care Rusia doreste sa il trimita in Ucraina, Teofil Bauer a precizat ca Kievul a propus partii ruse ca acest ajutor sa intre in tara in segmentul de frontiera dintre regiunea Harkov si Belgorod, unde nu sunt conflicte militare.

Ucraina nu refuza ajutoare umanitare de alte tari, inclusiv de la Rusia, dar distribuirea acestora ar trebui sa se faca sub egida organizatiilor internationale precum Crucea Rosie iar „traseele de deplasare pe teritoriul Ucrainei, punctele de trecere ale frontiere trebuie sa fie in prealabil convenite cu partea ucraineana”.

Principalele declaratii facute de Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti:

  • Comunitatea internationala nu va permite o interventie militara a Rusiei, deoarece in primul rand ar pune in pericol securitatea pe continentul european in intregime.
  • Formatul existent in special pentru reglementarea situatiei din Transnistria 5+2 a demonstrat ca nu este eficient pentru a depasi situatia de criza creata
  • Crearea conflictelor inghetate a fost folosita de partea rusa pentru a destabiliza situatia in zonele respective, unde au aparut.
  • Evenimentele care au avut loc recent in Ucraina, in special in Crimeea, demonstreaza ca politica anuntata in prealabil de Federatia Rusa nu se realizeaza in realitate.
  • Consider ca tarile din partea de Est a Europei si Europa in ansamblu trebuie sa traga niste lectii din situatia in care se afla Ucraina astazi si trebuie sa militam pentru crearea unui nou sistem de coordonate privind securitatea in regiune, deoarece sistemul existent de securitate ne-a demonstrat ineficienta sa.
  • Trebuie sa cautam si sa gasim noi variante de asigurare a securitatii si sub acest aspect eu consider ca rolul Romaniei e foarte important si puternic
  • Cred ca incepand de la Tarile Baltice si pana la Marea Neagra am putea acum sa incepem sa vorbim de o noua formatiune de securitate la baza careia ar putea din nou sa stea Romania
  • Federatia Rusa a concentrat la frontiera cu Ucraina 40.000 de militari rusi, un numar mare de tancuri, de blindate, avioane si alte arme. Structura acestor unitati militare demonstreaza ca ele pot fi folosite nemijlocit pentru o interventie militara in Ucraina.
  • Fortele miliare rusesti folosesc tehnica militara si bombardeaza spitale, gradinite, scoli special pentru a discredita fortele militare ucrainene care ar fi tras impotriva obiectivelor respective.

  • Filmul a fost realizat cu echipament NIKON

Iata mai jos interviul acordat de Teofil Bauer:

HotNews.ro: La granita Ucrainei se afla un asa-zis convoi umanitar rusesc. Cum vede Ucraina initiativa Rusiei?

Teofil Bauer: Ucraina nu refuza sa obtina ajutor umanitar din orice tari, inclusiv si din partea Federatiei Ruse, insa Ucraina considera ca o astfel de activitate trebuie sa fie desfasurata pe propriul teritoriu doar de catre organizatii competente in acest domeniu.

Vorbim despre organizatii precum Crucea Rosie si altele si cu siguranta toate traseele de deplasare pe teritoriul Ucrainei, punctele de trecere ale frontiere trebuie sa fie in prealabil convenite cu partea ucraineana.

In acest context autoritatile ucrainene au venit cu o declaratie unde au formulat foarte clar atitudinea si viziunea proprie in acest domeniu.

HotNews.ro: Acum acest convoi se afla la granita, dupa ultimele informatii. Ce ar putea face Ucraina sa impiedice intrarea lui in tara?

Teofil Bauer: In primul rand Ucraina este ingrijorata de faptul ca aceste ajutoare umanitare care sunt aduse pentru cetatenii respectivi, ca acesti cetateni sa nu sufere avand in vedere ca acela ajutoare planificate din Federatia Rusa erau destinate pentru regiunile Lugansk si Donetsk, unde se desfasoara actiuni militare.

In acelasi timp, Ucraina avand cu Federatia Rusa o frontiera destul de lunga, de peste 2.000 de km, partea ucraineana a propus partii ruse ca acest ajutor sa vina in segmentul de frontiera dintre regiunea Harkov si Belgorod, unde este o zona mai linistita.

HotNews.ro: Cat de probabila vedeti repetarea unui scenariu gen Transnistria, unde trupele rusesti de mentinere a pacii nu au mai plecat?

Teofil Bauer: Evenimentele care au avut loc recent in Ucraina, in special in Crimeea, demonstreaza ca politica anuntata in prealabil de Federatia Rusa nu se realizeaza in realitate.

Crearea conflictelor inghetate a fost folosita de partea rusa pentru a destabiliza situatia in zonele respective, unde au aparut. Si aceste conflicte se prelungeau cu desfasurarea sau prezenta fortelor militare ceea ce influenta negativ situatia economica, politica si umanitara din zona.

Din aceste considerente, consideram ca intreaga comunitate internationala, inclusiv si prin Consiliul de Securitate al ONU, ar trebui sa intervina pentru a lichida aceste zone de conflict.

Formatul existent in special pentru reglementarea situatiei din Transnistria 5+2 a demonstrat ca nu este eficient pentru a depasi situatia de criza creata. Dupa parerea noastra, trebuie sa gasim niste reglaje mai flexibile pentru a rezolva si depasi aceasta situatie.

  • Filmul a fost realizat cu echipament NIKON

HotNews.ro: Rusia cere acelasi lucru, implicarea in negocieri a separatistilor pro-rusi, la fel ca in Moldova. Cum vede Ucraina acest lucru?

Teofil Bauer: Situatia si din Transnistria ne-a demonstrat ca o astfel de atitudine este in primul rand preferabila pentru Federatia Rusa, Ucraina de la bun inceput a refuzat sa accepte o astfel de propunere si nu a recunoscut si nu a dat posibilitatea de a participa a asa-numitilor reprezentanti ai republicilor populare Donetsk si Lugansk la negocieri deoarece reprezentantii acestor asa-zise republici din start au fost recunoscuti neconstitutionali.

Aparitia lor a fost un rezultat direct al acelor asa-numite referendumuri care s-au desfasurat in zonele si in regiunile respective sub arme si cu interventia fortelor din afara ceea ce nu a dat posibilitatea populatiei sa isi exprime in mod liber votul si pozitia.

Astazi aceste organizatii sunt recunoscute in Ucraina ca teroriste si conform legislatiei ucrainene fata de ele sunt acceptate masurile respective.

HotNews.ro: NATO si-a exprimat in ultimele zile temerea legata de o interventie militara a Rusiei in Ucraina si, daca nu ma insel Vladimir Putin va fi maine in Crimeea.

Teofil Bauer: Suntem la curent cu declaratia secretarului general NATO ca exista un pericol de interventie directa a Federatiei Ruse in Ucraina si intr-adevar Federatia Rusa a concentrat la frontiera cu Ucraina 40.000 de militari rusi, un numar mare de tancuri, de blindate, avioane si alte arme. Structura acestor unitati militare demonstreaza ca ele pot fi folosite nemijlocit pentru o interventie militara in Ucraina.

In opinia mea, comunitatea internationala nu va permite acest lucru deoarece in primul rand ar pune in pericol securitatea pe continentul european in intregime.

In ceea ce priveste o posibila vizita a lui Putin in Crimeea, da, in mass-media apare o astfel de informatie conform careia el impreuna cu premierul Medvedev intentioneaza sa viziteze Crimeea.

HotNews.ro: Credeti ca acest convoi umanitar ar putea fi un Plan B pentru o invazie militara?

Teofil Bauer: Cred ca nu exista un Plan B, ci va fi luata in consideratie pozitia si exigentele Ucrainei in ceea ce priveste aducerea acestor ajutoare umanitare conform normelor internationale existente.

Pot sa va spun si mai mult, pentru populatia din Lugansk si Donetsk la ora actuala nu este necesara atat de mult acest ajutor cat este necesar sa nu mai fie importate din Rusia ajutoare militare, suport si ajutor militar.

HotNews.ro: Astazi populatiei din Lugansk si Donetsk i s-a cerut sa paraseasca orasele. Va urma un asalt militar?

Teofil Bauer: Autoritatile ucrainene, pentru a evita pierderi mari, inclusiv si vieti omenesti, a creat coridoare umanitare de evacuare a populatiei civile si o parte din populatia locala isi doreste sa plece prin aceste coridoare in alte orase si localitati ale Ucrainei, dar noi consideram ca, dupa ce va fi incheiata aceasta operatiune antiterorista, populatia locala va reveni in localitatile natale.

HotNews.ro: Cum raspundeti criticilor Rusiei, dar si ale unor ONG-uri internationale, potrivit carora armata ucraineana a lovit spitale si cladiri civile?

Teofil Bauer: Nu este adevarat acest lucru, eu deja am mentionat ca autoritatile ucrainene fac totul pentru minimaliza pierderile civile, dar fata de Ucraina se desfasoara nu doar un razboi clasic, ci si unul informational si inamicul foloseste orice mijloace pentru a influenta (opinia publica).

De exemplu, Consiliul de securitate si aparare nationala al Ucrainei periodic aduce la cunostinta publicului informatia conforma careia fortele miliare rusesti folosesc tehnica militara si bombardeaza spitale, gradinite, scoli special pentru a discredita fortele militare ucrainene care ar fi tras impotriva obiectivelor respective.

HotNews.ro: Cat de teama ii este Ucrainei de o intelegere a celor puternici, intre Occident si Rusia, o inchidere a conflictului, o pacificare a zonei, cu cedarea Crimeei catre Rusia?

Teofil Bauer: Nu o data am proclamat ca Crimeea a fost, este si ramane teritoriu al Ucrainei. Acest fapt reiese din modul cum a trecut Crimeea sub controlul Federatiei Ruse, incalcand toate regulile si normele internationale.

La ora actuala, Ucraina pregateste tot setul de acte si documente pentru instantele internationale, pentru a pregati revenirea acestui teritoriu la Ucraina.

HotNews.ro: Aveti in Ucraina doua cazuri care au starnit emotie in randul populatiei. Aveti un tanar regizor care a fost luat prizonier de rusi si aveti o femeie, pilot, care este considerata o eroina in Ucraina, prizoniera la rusi. (N.R. – Nadia Savchenko este considerata un erou in Ucraina. A fost singura femeie ucraineana care a luptat alaturi de fortele americane in Irak si este singura femeie din Ucraina care poate pilota bombardiere Su-24 si elicoptere Mi-24. Ea este detinuta de peste o luna in Rusia, la Voronej. Moscova sustine ca ea ar fi intrat in Rusia fara acte de identitate, trecand drept refugiat, dar Kievul afirma ca tanara a fost capturata de separatisti si predata serviciilor speciale rusesti. Este acuzata ca ar fi implicata in moartea a doi ziaristi rusi, dupa ce ar fi transmis militarilor ucraineni coordonatele acestor doi oameni / Regizorul Oleg Sentsov este detinut din mai in Rusia, fiind acuzat ca a pregatit atacuri terorist in Crimeea).

Teofil Bauer: De ce aceste doua elemente au o rezonanta atat de mare, in primul rand prin faptul ca aceste doua personalitati au fost binecunoscute inainte de a fi arestate de rusi. Este inca o confirmare a razboiului informational impotriva Ucrainei. Federatia Rusa, cunoscand ca orice amintire despre aceste doua persoane va avea o rezonanta mare in randul opiniei publice ucrainene, face tot posibilul sa foloseasca in interesul ei orice interpretari tinand de aceste doua persoane.

In special in ceea ce o priveste pe Nadia Savchenko, care a fost rapita in mod ilegitim de pe teritoriul Ucrainei din Donetsk si transferata la rusi, si la fel, in mod ilegitim, in perioada cand au fost desfasurate lucrarile de examinare si de desfasurare a activitatilor organelor de instanta, au incercat sa demonstreze ca a fost implicata in uciderea unor oameni pentru care nu are nicio vina.

Este cunoscut faptul ca Nadia Savchenko are un avocat din partea rusa care vine cu aceeasi argumente si fapte (ca si acuzarea). Ramane insa un fapt ca de peste o luna se afla la Voronej in izolatorul de urmarire penala, se stie ca ea nu a putut fi vizitata de catre consulul ucrainean din Federatia Rusa, si in acest timp, cand consulul nu a avut acces nemijlocit la ea, s-au folosit diferite metode pentru a stoarce de la ea diferite informatii convenabile Rusiei.

Din aceste motive, Ucraina s-a adresat institutiilor internationale pentru a interveni in sprijinul eliberarii a cetatenilor Ucrainei si pentru a nu mai da posibilitatea de a continua aceste acte.

Speram ca in viitorul apropiat Federatia Rusa va auzi solicitarile legate de eliberarea si in continuare acesti cetateni vor putea reveni in Ucraina.

Daca se va intampla altfel, vom putea vorbi despre lipsa unei desfasurari normale a unui proces in Rusia.

HotNews.ro: Ce pedeapsa risca?

Este detinuta la izolator, risca lipsa de libertate. Risca, potrivit legilor rusesti, inchisoare pe viata.

HotNews.ro: Cum vedeti acest gen de prozelitism al politicii de mana forte a lui Vladimir Putin? Recent Viktor Orban a declarat ca un stat se poate dezvolta si fara democratie liberala, iar pe de alta parte in Turcia se intareste o pozitie autoritara a puterii, in est avem Rusia, cel putin o politica de mana forte. Cum vedeti aceste evolutii in Europa de Est?

Teofil Bauer: Consider ca tarile din partea de Est a Europei si Europa in ansamblu trebuie sa traga niste lectii din situatia in care se afla Ucraina astazi si trebuie sa militam pentru crearea unui nou sistem de coordonate privind securitatea in regiune deoarece sistemul existent de securitate ne-a demonstrat ineficienta sa.

Trebuie sa cautam si sa gasim noi variante de asigurare a securitatii si sub acest aspect eu consider ca rolul Romaniei e foarte important si puternic in ceea ce priveste securitatea deoarece pe teritoriul Romaniei este amplasata baza militara NATO (scutul antiracheta, n.r.) si Ucraina, dezvoltand relatii constructive cu NATO prin intermediul relatiilor bilaterale, ar putea sa consolideze aceasta conlucrare cu Alianta.

HotNews.ro: Credeti ca un sistem de aliante regionale ar fi o solutie?

Teofil Bauer: Da, cred ca incepand de la Tarile Baltice si pana la Marea Neagra am putea acum sa incepem sa vorbim de o noua formatiune de securitate la baza careia ar putea din nou sa stea Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro