Sari direct la conținut

VIDEO Inundaţii, tornade şi grindină gigantică în nordul Italiei, căldură toropitoare şi incendii devastatoare în sud. Cel puțin cinci oameni au murit

HotNews.ro
Furtuna puternică în Monza, Italia, Foto: Alessandro Bremec / Zuma Press / Profimedia
Furtuna puternică în Monza, Italia, Foto: Alessandro Bremec / Zuma Press / Profimedia

Vremea extremă a lovit și Italia. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa după furtunile violente produse în nord şi în urma incendiilor din Sicilia. Guvernul ia în calcul să decreteze stare de urgenţă în regiunile cele mai afectate, informează AFP.

„Am aflat cu tristeţe vestea tragică a două accidente provocate de vremea nefavorabilă în decursul cărora o adolescentă de 16 ani a fost ucisă într-un tabără de cercetaşi din Brescia (nord), iar o femeie şi-a pierdut viaţa la Lissone (nord) în urma unor căderi de arbori”, a scris prim-ministrul Giorgia Meloni pe Twitter, potrivit Agerpres.

Vânturi violente – cu viteze de până la 110 kilometri pe oră -, precipitaţii puternice şi grindină s-au abătut marţi dimineaţă asupra Milano, capitala economică a Italiei, inundând străzi şi dezrădăcinând arbori care s-au prăbuşit, cei mai mulţi, pe carosabil.

Compania publică de transport a menţionat pagube importante la reţeaua electrică, iar un jurnalist AFP a constatat o întrerupere temporară a alimentării cu apă curentă în centrul istoric al oraşului.

În timp ce nordul ţării este lovit de furtuni, sudul este cuprins de un val de caniculă şi de temperaturi care au ajuns luni la 47,6 grade Celsius în Catania, Sicilia, potrivit protecţiei civile locale.

Incendiu aproape de aeroportul din Palermo

Trupurile a doi septuagenari au fost descoperite carbonizate într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, iar o femeie în vârstă de 88 de ani a decedat la Palermo, a relatat presa marţi seară.

Pompierii sicilieni au luptat în noaptea de luni spre marţi cu mai multe incendii, dintre care unul izbucnit foarte aproape de aeroportul din Palermo, închis pentru mai multe ore în cursul dimineţii.

Preşedintele regiunii siciliene, Renato Schifani, a precizat că doreşte să solicite guvernului, care se reuneşte miercuri în Consiliul de Miniştri, decretarea stării de urgenţă pe insula mediteraneeană.

Potrivit înregistrărilor difuzate pe reţelele de socializare, flăcările ameninţau o autostradă în faţa călătorilor şocaţi în apropiere de Siracuza în timp ce o furtună supercelulară a fost înregistrată de internauţi în apropiere de Verona (nord).

Grindină de dimeniuni record

Potrivit Laboratorului european pentru furtuni violente, care recenzează astfel de fenomene, o bucată de grindină de dimensiuni-record -19 centimetri – a fost măsurată luni seară la Azzano Decimo în provincia Pordenone (nord-est).

Transportul feroviar este de asemenea afectat de incendii.

„Ne confruntăm în Italia cu una dinte cele mai complicate zile din ultimele decenii: inundaţii, tornade şi grindină gigantică în nord, căldură toropitoare şi incendii devastatoare în sud”, a scris marţi pe Facebook ministrul pentru Protecţie Civilă, Nello Musumeci.

„Perturbările climatice care s-au abătut asupra ţării noastre ne impun tuturor, fără niciun fel de alibi, o schimbare de atitudine”, a adăugat ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro