Sari direct la conținut

VIDEO Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: Schema fiscala de restructurare a creditelor (electorata) nu va intra in vigoare de la 1 aprilie. Lucram acum la o definitivare a formei, dupa care ne vom consulta si cu reprezentantii bancilor

Forma definitiva a „electoratei” (schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei) se contureaza in acesteste zile, urmand ca dupa ce ea va fi pusa pe hartie sa fie consultati si reprezentantii sectorului bancar, a anuntat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Intrebata daca electorata poate intra in vigoare de la 1 aprilie, asa cum anuntasera mai multi oficiali guvernamentali, Petrescu a spus „Nu.”

Vezi declaratia ministrului Ioana Petrescu despre intrarea in vigoare a electoratei (min. 7.32):

„Lucram acum la o definitivare a formei. Am lucrat cu cei din MFP, cu fostii si actualii consilieri. Dar vreau sa fiu sigura ca avem in vedere toate efectele care pot aparea. Pe de o parte in acest an si la anul, dar si in 2016. Practic, vreau sa vedem ca efectele pozitive sunt mai multe sau de mai mare consistenta decat cele negative. Vreau de asemenea sa fiu sigura ca se poate implementa cu usurinta”, a explicat ministrul.

Petrescu a spus ca pentru forma definitiva a legii, are in vedere un criteriu simplu: cei care au venituri mici si sunt indatorati foarte mult, sa aiba aceste facilitati si sa ajunga banii la ei. „In momentul in care voi definitiva acest studiu si ne vom hotari pe o anumita forma care sa ia in considerare toate efectele si daca se poate aplica in 2016 in mod usor, simplu… Practic, vreau sa ca cei care au venituri mici si sunt indatorati foarte mult, sa aiba aceste facilitati si sa ajunga banii la ei. Acestea sunt criteriile generale, dupa care urmeaza sa venim cu o formula care sa se poata implementa”.

Intrebata fiind care e cea mai apropiata data la care ar putea intra in vigoare aceasta masura, Ioana Petrescu a raspuns: „Cat de repede posibil, pentru ca aceste persoane sunt indatorate si cu cat mai mult amanam iar ele au venituri scazute, imprumuturile lor pot deveni neperformante si nu ne dorim acest lucru. Dar vrem sa fim siguri de ceea ce facem, asa ca mai bine sa masuram de trei ori si sa taiem o data. Dupa ce avem acea formula de care discutam inainte, ne vom intalni si cu reprezentantii bancilor pentru a vedea ce probleme vad ei si sugestii au”, a mai argumentat ministrul.

Anterior, reprezentantii comunitatii bancare reprosau Guvernului faptul ca nu au fost chemati la discutii pentru a-si exprima punctele de vedere si chiar puneau la indoiala succesul acestei masuri. Intrebata cum comenteaza acest repros, Ioana Petrescu a declarat : „Vor fi consultati, va asigur ca vor fi consultati!”

Reamintim ca schema prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Ponta a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro