Sari direct la conținut

VIDEO IPS Andrei Andreicuţ, ales vineri noul mitropolit al Clujului

HotNews.ro
IPS Andrei Andreicut, Foto: AGERPRES
IPS Andrei Andreicut, Foto: AGERPRES

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu, anunta Mediafax.Pentru fotoliul de mitropolit al Clujului a mai candidat, alaturi de Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul.Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer si era considerat favorit pentru functia de mitropolit al Clujului inca dinaintea Sinodului de vineri. El a fost acuzat in trecut de colaborare cu Securitatea, insa a respins aceasta acuzatie.

Conform prevederilor statutare in vigoare in cadrul BOR, noul mitropolit al Clujului a fost ales prin vot secret de catre Sfantul Sinod. www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/0fc4ca610c55aff58ef57987b4cf782f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Cei doi ierarhi fusesera desemnati de catre Sinodul Mitropolitan pe 14 martie, iar in ziua urmatoare Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Clujului a anuntat mentinerea celor doua propuneri pentru functia de mitropolit al Clujului.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, pe 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand IPS Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.

  • Biografie: Andrei Andreicut, un fost inginer care conduce Episcopia din Alba Iulia din 1990

Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer si este cunoscut ca intemeietorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal din Alba Iulia si unul dintre fondatorii Universitatii „1 Decembrie 1918”. El a fost acuzat in trecut de colaborare cu Securitatea, acuzatie pe care a respins-o insa. El era considerat favorit pentru functia de mitropolit al Clujului inca dinaintea Sinodului de vineri.

IPS Andrei Andreicut, pe numele sau real Ioan Andreicut, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, a urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj – Napoca.

Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licentiat in vara anului 1978, cand a fost hirotonit preot de catre IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, obtinand titlul de „Doctor in Teologie” in anul 1998.

Pe 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar pe 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia. Din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. Pe 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicut la rangul de arhiepiscop.

La 1 Decembrie 2002, Presedintia Romaniei i-a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de „Mare Ofiter”, pentru activitatea depusa in slujba Bisericii si a tarii, iar din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Stiinte si Arte din Salzburg (Austria).

IPS Andrei Andreicut este din 1998 doctor in teologie, grad pe care l-a obtinut la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti. De altfel, IPS Andrei este recunoscut si pentru activitatea derulata in plan administrativ-bisericesc, dar si in domeniul didactic, fiind cel care a intemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Stefan” din Alba Iulia, si s-a numarat printre fondatorii Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Ulterior, in calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a facut demersurile necesare infiintarii Facultatii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind incepute in 1991.

Andrei Andreicut preda in prezent, in cadrul facultatii, disciplina „Morala si Spiritualitate Ortodoxa”, iar in perioada 2000-2008 a fost si decan al facultatii, din 2008 detinand functia de decan onorific.

In plan cultural, IPS Andrei a infiintat tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei si Editura „Reintregirea”, a pus bazele revistei „Credinta Strabuna” (organul cultural si de presa al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) si ale revistei Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, „Credinta Ortodoxa”.

La initiativa si sub coordonarea sa a fost reeditata „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” (la 350 de ani de la prima aparitie, in editie critica) si a fost retiparit „Noul Testament de la Balgrad din 1648” (tot in editie critica).

In 25 decembrie 2001, arhiepiscopul de Alba Iulia a infiintat Radio Reintregirea, un post de radio crestin care acopera, ca emisie, judetele Alba si Mures din subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Arhiepiscopul de Alba Iulia are numeroase cursuri, lucrari de specialitate si carti publicate, dar este si initiatorul a numeroase conferinte sau simpozioane nationale si internationale.

In cei 20 de ani de la intronizarea arhiepiscopului Andrei Andreicut,in Arhiepiscopia de Alba Iulia au fost construite aproximativ 200 de biserici, zeci de case parohiale, dar a fost dezvoltata si una dintre cele mai mari retele sociale din tara, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine si camine pentru batrani.

De asemenea, in aceasta perioada a fost restaurata Catedrala Reintregirii si complexul arhiepiscopal, a fost construit noul sediu al Facultatii de Teologie Ortodoxa si in urma cu doi ani s-a inceput constructia noului sediu al Seminarului Teologic din Alba Iulia.

De asemenea, in aceasta perioada au fost infiintate peste 40 de noi manastiri si schituri in cele doua judete (Alba si Mures) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

In 2005, arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Andrei a candidat pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, fiind sustinut de IPS Bartolomeu Anania, dar a pierdut atunci in fata actualului mitropolit, IPS Laurentiu Streza.

  • Colaborarea cu fosta Securitate

In 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca Andrei Andreicut a facut politie politica, ierarhul a atacat in instanta decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestatia formulata, constatand nulitatea deciziei Consiliului.

Mai mult, Arhiepiscopul de Alba Iulia a sustinut in mai multe randuri ca nu „a turnat” pe nimeni si ca nu a facut politie politica, ci, din contra, ca a fost „haituit” de fosta Securitate. El a sustinut ca Securitatea l-a urmarit ani la rand si chiar l-a impiedicat sa plece la studii in strainatate, desi a luat de doua ori examenele pentru bursa, iar pentru doctorat a fost nevoit sa dea examenul de cinci ori.

IPS Andrei spunea ca fosta Securitate i-a perchezitionat casa pentru a cauta anumite scrieri ale parintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot in Cluj si ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmariti toti cei care il vizitau, amintindu-l pe parintele Nicolae Steinhardt.

Andrei Andreicut a recunoscut ca a fost nevoit sa semneze un angajament cu fosta Securitate si i s-a dat numele de cod „Ionica”, ierarhul, pe atunci preot in Turda, fiind cunoscut in parohia sa ca „parintele Ionica”. Andreicut a recunoscut ca a semnat angajamentul sub presiunea Securitatii, insa de fiecare data a spus ca nu a dat note informative si nu a „turnat” pe nimeni.

El a scris si o carte in care isi povesteste aceasta perioada a vietii si cateva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro