Sari direct la conținut

VIDEO Israelul a atacat ținte houthi din Yemen / Rebelii spun că „entitatea sionistă va plăti” – UPDATE

HotNews.ro
Incendiu in orașul Hodeida controlat de rebelii houthi în Yemen, după un atac israelian / FOTO: AFP / AFP / Profimedia
Incendiu in orașul Hodeida controlat de rebelii houthi în Yemen, după un atac israelian / FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Armata israeliană a declarat sâmbătă că avioanele sale de luptă au lovit ținte militare houthi în zona portului Al Hudaydah din Yemen, ca răspuns la sute de atacuri efectuate împotriva Israelului în ultimele luni. Israelul a mai spus că și-a anunțat aliații înainte de a lansa atacul, relatează Reuters.

Cel puțin 80 de persoane au fost rănite în atacul israelian asupra țintelor din Al Hudaydah din Yemen, a informat sâmbătă Al-Masirah TV, citând Ministerul Sănătății, potrivit Reuters.

Al-Masirah TV este principalul canal de știri TV condus de mișcarea houthi din Yemen.

Bombardamentul forţelor aeriene israeliene din această sâmbătă a urmărit să împiedice livrările de arme iraniene către rebelii houthi şi a fost efectuat cu avioane F-15, au declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, relatează EFE, potrivit Agerpres.

——

Explozii puternice au fost auzite în acest oraş-port din vestul Yemenului. 

„Raiduri ale inamicului israelian asupra instalaţiilor de stocare a petrolului în portul Al Hudaydah” s-au soldat cu morţi şi răniţi, a transmis Ministerul Sănătăţii local, controlat de rebelii houthi. Aceştia susţin că a fost lovită şi o centrală electrică.

Armata israeliană a confirmat că avioanele sale de luptă au lovit “ţinte militare” în vestul Yemenului în zona aflată sub controlul rebelilor houthi, care cu o zi înainte au revendicat un atac cu dronă ce a ucis o persoană la Tel-Aviv.

“Cu puţin timp în urmă, avioanele de luptă ale armatei israeliene au lovit ţinte militare ale regimului terorist houthi în zona portului Al Hudaydah din Yemen, ca răspuns la sute de atacuri efectuate împotriva statului Israel de către aceşti rebeli în ultimele luni”, a precizat armata israeliană într-o declaraţie, potrivit Agerpres.

„Sângele cetăţenilor israelieni are un preţ”, a declarat de asemenea ministrul israelian al apărării Yoav Gallant după raidul asupra rebelilor houthi. “Acest lucru a fost demonstrat clar în Liban, Gaza, Yemen şi în alte locuri: dacă vor îndrăzni să ne atace, rezultatul va fi acelaşi”, a adăugat el, după ce ameninţase deja cu represalii dure rebelii houthi în urma atacului cu dronă asupra Tel Avivului.

“Aşa cum am demonstrat până în prezent, sistemul de apărare şi securitate (israelian) va face din nou să plătească în mod decisiv şi prin surprindere pe oricine încearcă să facă rău Israelului sau trimite terorişti împotriva lui”, avertizase Yoav Gallant după acel atac.

Potrivit unui oficial militar israelian citat de Reuters, aliaţii Israelului au fost anunţaţi cu privire la operaţiunea desfăşurată sâmbătă de aviaţia israeliană înainte ca aceasta să fie lansată.

Pe lângă atacurile cu drone asupra Israelului, rebelii houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează partea de vest a Yemenului, lansează cu regularitate de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Ei motivează aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, confruntaţi cu ofensiva militară israeliană care a provocat peste 39.000 de morţi.

Rebelii houti amenință Israelul că „va plăti”

Loviturile israeliene asupra oraşului-port al-Hudaydah din Yemen, controlat de Houthi, vor fi întâmpinate cu “escaladare”, afirmă, pe de altă parte, un oficial al mişcării rebele susţinute de Iran, avertizând că Israelul va “plăti”.

“Entitatea sionistă va plăti preţul pentru ţintirea instalaţiilor civile, iar noi vom răspunde escaladării cu escaladare”, afirmă Mohammed al-Bukhaiti, membru al biroului politic al Houthi, într-o postare pe social media, potrivit News.ro.

Mohammed Abdulsalam, purtătorul de cuvânt oficial al Houthi, a calificat atacul aerian israelian asupra rezervoarelor de petrol din portul al-Hudaydah şi a instalaţiei de generare a energiei electrice drept “o agresiune israeliană brutală împotriva Yemenului, care urmăreşte să adâncească suferinţa poporului şi să preseze Yemenul să nu mai sprijine Gaza”.

Într-o postare pe X, el a numit acest lucru un “vis israelian care nu va deveni realitate”. “Afirmăm că această agresiune brutală nu va face decât să sporească hotărârea poporului yemenit şi a curajoaselor sale forţe armate de a fi fermi şi de a-şi continua sprijinul pentru Gaza. Poporul yemenit este capabil să facă faţă tuturor provocărilor de dragul victoriei Palestinei oprimate şi a poporului din Gaza, a cărui cauză este cea mai dreaptă de pe pământ”.

Canalul libanez de ştiri Al Mayadeen, afiliat Hezbollah, a anunţat că avioanele de luptă israeliene F35 sunt responsabile pentru atacurile de la  al-Hudaydah, conform Haartez.

INTERVIURILE HotNews.ro