Sari direct la conținut

VIDEO Israelul prezintă imagini cu ceea ce susține că este tunelul Hamas în care au fost uciși cei șase ostatici găsiți la începutul lui septembrie

HotNews.ro
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, în tunelul Hamas în care spune că au fost găsiți șase ostatici morți / FOTO/ Captură video
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, în tunelul Hamas în care spune că au fost găsiți șase ostatici morți / FOTO/ Captură video

Lungimea totală și numărul de tuneluri de sub Fâșia Gaza sunt necunoscute, dar potrivit experților și ofilialilor miliari, descrierilor și imaginilor rețeaua de tuneluri ale Hamas este vastă. Marți, Armata Israelului (IDF) a publicat un videoclip cu ceea ce ar fi gura de intrare într-un tunel Hamas și o partea a acestuia, unde ar fi fost ținuți captivi și uciși cei șase ostatici israelieni găsiți la începutul lunii septembrie.

Cei şase ostatici morţi recuperaţi din Fâşia Gaza la începutul lui septembrie au fost ucişi cu 48 până la 72 de ore înainte de efectuarea autopsiilor, a anunţat pe 1 septembrie Ministerul israelian al Sănătăţii, potrivit The Times of Israel.

Ministerul a adăugat că o examinare efectuată de Institutul medico-legal Abu Kabir a constatat că toţi cei şase ostatici au fost împuşcaţi de mai multe ori de la mică distanţă, ceea ce indică faptul că aceștia au fost executaţi. 

Ostaticii au fost identificați ca Hersh Goldberg-Polin (23 de ani), Eden Yerushalmi (24 de ani), Ori Danino (25 de ani), Alex Lubnov (32 de ani), Carmel Gat (40 de ani) și Almog Sarusi (25 de ani).

Israelul prezintă ceea ce spune că este tunelul în care au fost găsiți cei șase ostatici morți

Acum purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, spune că prezintă tunelul în care au fost găsiți ostaticii israelieni.

„În următoarele minute vom intra în tunel, la 20 de metri sub pământ, unde ostaticii au fost uciși. Intrarea în tunel era într-o cameră de copii, într-o casă. Cu Alba ca Zăpada și Mickey Mouse pe pereți”, spune purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, în clip.

Potrivit purtătorului de cuvânt, deasupra intrării în tunel era o podea falsă de unde militanții Hamas puteau intrau și ieși în stradă. 

Tunelul ar fi așa de îngust și de jos încât nu poți sta drept. „Are o lungime de 120 de metri, care se încheie cu o ușă de fier blocată. Aici au fost ținuți și uciși ostaticii”, mai spune Hagari care a arată cartușe de AK47 care ar fi aparținut militanților Hamas.

„Aici au fost femei” continuă Hagari, arătând rochii, „aici este sângele lor”.

Hamas, care a controlat Fâșia Gaza din 2007, a declarat cu doi ani înainte de izbucnirea actualului conflict cu Israelul că a instalat o rețea de peste 500 de kilometri de tuneluri, scria Reuters în decembrie 2023. 

Unele puțuri de intrare sunt ascunse printre ceea ce rămâne din clădirile cu mai multe etaje ale orașului, devastate de atacurile aeriene israeliene. Altele sunt ascunse în dune de nisip din afara orașului. Sau ascunse în case particulare. Acestea duc la un lanț de pasaje interconectate care se întinde sub străzile din Gaza, extinzându-se pe sute de kilometri în aproape fiecare zonă a enclavei.

Tunelul în care au fost găsiți ostaticii uciși, în Rafah, se află la aproximativ un kilometru distanță de locul în care soldații l-au găsit pe ostaticul Farhan al-Qadi în august. 

Goldberg-Polin, Yerushalmi, Danino, Lubnov și Sarusi au fost răpiți la festivalul de muzică Nova de lângă kibbutzul Re’im de luptătorii Hamas la 7 octombrie, în timp ce Gat a fost luat din kibbutzul Be’eri.

Tuneluri de 4 kilometri lungime

Dimensiunea unora dintre tuneluri demonstrează o planificare și resurse semnificative. La mijlocul lunii decembrie, armata israeliană a descoperit ceea ce a numit cel mai mare tunel de până atunci. Tunelul, suficient de lat pentru a conduce o mașină, a apărut într-o dună de nisip la marginea de nord a Fâșiei Gaza, la doar 100 de metri sud de punctul de control militar Erez din Israel, care controlează accesul pietonilor din Israel în Gaza.

Armat cu beton și fier, tunelul avea 3 metri în diametru și 4 km lungime – suficient pentru a ajunge în nordul orașului Gaza. Cu cabluri și conducte pentru a furniza energie și ventilație, tunelul cobora pe o rampă la o adâncime de 50 de metri sub pământ, a spus armata israeliană.

INTERVIURILE HotNews.ro