Sari direct la conținut

VIDEO Jens Stoltenberg, avertisment împotriva izolaționismului, cu câteva zile înainte de a pleca de la șefia NATO / Cum a răspuns întrebat dacă preia frâiele Conferinţei de Securitate de la Munchen

HotNews.ro
VIDEO Jens Stoltenberg, avertisment împotriva izolaționismului, cu câteva zile înainte de a pleca de la șefia NATO / Cum a răspuns întrebat dacă preia frâiele Conferinţei de Securitate de la Munchen
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, după reuniunea miniștrilor apărării din statele aliate, la sediul NATO din Bruxelles, 14 iunie 2024 / Sursa Foto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îi avertizează pe aliaţii de o parte şi de alta a Atlanticului împotriva oricărei tentaţii ”izolaţioniste”, într-un discurs de adio pe care-l susţine joi, cu câteva zile înainte de plecarea sa de la conducerea Alianţei Nord-Atlantice pe care a deţinut-o timp de zece ani, relatează AFP.

Oficialul norvegian lansează în ultimul său discurs în calitate de secretar general al NATO mai multe avertismente şi oferă câteva sfaturi, cu riscul de a irita unele dintre cele 32 de state membre.

„S-au ridicat voci de ambele maluri ale Atlanticului pentru a cere Americii și Europei să ia căi diferite (…) Izolaționismul nu va garanta securitatea nimănui”, urma să declare Stoltenberg în acest discurs, din care extrase au fost făcute publice de către NATO.

Întrebat dacă poate sau nu confirma dacă urmează să devină șeful Conferinţei de Securitate de la Munchen, Stoltenberg a spus zâmbind „de ce întrebi asta?”.

„Nu dau sfaturi, sunt responsabil pentru NATO pentru încă câteva săptămâni, pe asta mă concentrez. Nu vorbesc despre ce voi face după NATO cât sunt la NATO”.

Presa internațională a scris pe surse anterior că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va deveni următorul preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen, deși nu există încă nicio confirmare oficială.

Stoltenberg este cel mai înalt oficial NATO din 2014 şi va fi înlocuit de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte la 1 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro