Sari direct la conținut

VIDEO Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, 70 de secunde în fața jurnaliștilor, fără a spune ceva. CSM dezbate dacă o suspendă sau nu

HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care dezbate, miercuri, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai, a rămas în pronunţare. La ieșirea de la CSM, judecătoarea a rămas timp de 70 de secunde în fața jurnaliștilor care îi puneau întrebări, fără să răspundă sau să plece. Amintim că Inspecția Judiciară a propus CSM suspendarea din funcție a judecătoarei, care la primul termen al procesului a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în tragedia provocată de Vlad Pascu.

Conform imaginilor difuzate de Antena 3, la ieşirea de la CSM judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a stat 70 de secunde în faţa jurnaliştilor, dar nu a răspuns la nicio întrebare și nu a avut nicio reacție.

Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.

Secţia pentru Judecători a CSM a început să dezbată miercuri, de la ora 11.00, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Oficialii CSM au precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, cauza a rămas în pronunţare, conform News.ro.

Decizia ar fi putut fi luată miercuriea trecută, dar Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat pentru data de 24 aprilie soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a Ioanei Ancuța Popoviciu.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 16 martie, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Inspecţia Judiciară anunţa în luna februarie că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul magistratului în sala de judecată.

Un nou termen în procesul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, era programat pe 18 aprilie, dar avocaţii familiilor victimelor au reuşit să obţină o amânare.

Cine este magistratul care judecă procesul lui Vlad Pascu

Procesul lui Vlad Pascu este judecat la Judecătoria Mangalia de judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu. La primul termen, când s-a dispus amânarea, judecătoarea a întrebat dacă este în sală și Sebastian Olariu, băiatul ucis în accident.

Tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând de la Judecătoria Mangalia, spunând că judecătoarea ar fi întrebat, în sală, „unde este Sebastian” și a cerut buletinul băiatului: „Nu am simțit în viața mea așa ceva, nu am văzut un asemenea judecător. Îi voia buletinul (n.r. – buletinul lui Sebastian Olariu, băiatul mort în accident)”.

Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.

În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.

Judecătoarea a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

  • „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ / „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, dar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro