Sari direct la conținut

VIDEO Klaus Iohannis si Victor Ponta au participat la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii de la Iasi/ Ponta a fost huiduit de un grup de persoane

HotNews.ro
Klaus Iohannis in Hora Unirii, la Iasi, Foto: Agerpres
Klaus Iohannis in Hora Unirii, la Iasi, Foto: Agerpres

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, mai multi ministri si parlamentari au participat, sambata dimineata, la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor de la Iasi, la care au asistat cateva mii de persoane, transmite Mediafax. Cei doi s-au prins impreuna in Hora Unirii, dupa ce au sustinut si cate o alocutiune, iar Victor Ponta a fost huiduit de un grup de persoane cand a fost invitat pe scena, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, la Hora au luat parte circa 6000 de perosane.

Klaus Iohannis a ajuns in Piata Unirii din Iasi in jurul orei 10.00, fiind intampinat cu onoruri militare.

Apoi, seful statului, care poarta o cocarda tricolora in piept, a salutat garda de onoare, dupa care a urcat pe scena amplasata in Piata Unirii.

El a declarat ca in spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile poporului roman, transmite B1.ro.

„Asa cum s-a intamplat acum un secol, si clasa politica de astazi trebuie sa se ridice la inaltimea idealurilor pe care natiunea romana le nutreste. In spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia dintre noi, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile acestui popor”, a spus Iohannis, in discursul rostit in cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Romane, organizate la Iasi.

„Responsabilitatea este un cuvant pe care va trebui sa-l redescoperim nu numai in vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii si actiuni”, a adaugat Iohannis.

„Lectia trectului este puterea solidaritatii. Este nevoie de curaj si actiune pentru modernizarea tarii. Ideea de consens este puterea de a renunta la interese particulare”, a mai punctat presedintele.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania reuseste sa depaseasca disputele politice si sa puna bazele unui dialog pe proiecte extrem de importante, dupa un an 2014 foarte incarcat si tensionat.

„Faptul ca pentru prima data ziua de 24 ianuarie a fost recunoscuta prin lege ca sarbatoare nationala este doar una din reparatiile morale pe care Iasiul si Moldova le merita. Cred ca datoria Bucurestiului pentru Moldova mai are foarte mult de a fi achitata”, a spus Ponta.

In momentul in care acesta a fost invitat la microfon pentru discursul de Ziua Unirii, din multimea adunata in Piata Unirii s-au auzit pret de cateva secunde huiduieli, potrivit B1.

Acestea au incetat in momentul in care premierul si-a inceput alocutiunea, care nu a durat mai mult de 1 minut, scrie ziaruldeiasi.ro. Victor Ponta l-a felicitat pe primarul Nichita pentru parteneriatul cu Chisinaul si cu Cernautiul ce urmeaza a fi semnat pe linie culturala si le-a adus aminte iesenilor ca „uniti sunt mai puternici”. Apoi a cedat microfonul mitropolitului Teofan.

Victor Ponta si delegatia PSD au venit pe jos in Piata Unirii pe pietonalul Stefan cel Mare, de la sediul PSD, iar la un moment dat un iesean le-a strigat „Hotilor, la puscarie!”, transmite Mediafax.

De asemenea, sunt prezenti primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, mai multi reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si parlamentari si lideri politici.

Pe scena amplasata in Piata Unirii, Iohannis se afla in apropierea lui Ponta, iar intre cei doi se afla primarul Gheorghe Nichita. Langa seful statului se afla seful CJ, Cristian Adomnitei, care are pe brat o banderola alba cu verde cu un mesaj de sustinere a constructiei autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures.

La evenimente, asista cateva mii de persoane, unele dintre acestea avand pancarte pe care scrie „Vrem Unirea”

Manifestarile din Piata Unirii au inceput, la ora 9.00, cu un concert de muzica populara sustinut de Aurel Tamas, Margareta Clipa, Nicolae Glib si Daniela Condurache, dupa care mai multi actori au urcat pe scena pentru a interpreta o sceneta istorica.

De asemenea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan va oficia o slujba religioasa, apoi vor avea loc discursuri ale oficialitatilor, precum si o parada militara si hora Unirii.

Pentru participantii la eveniment autoritatile locale au pregatit 5.000 de portii de fasole si carnati si vin fiert, care vor fi impartite imediat dupa terminarea manifestarilor.

Pentru sambata seara este programata retragerea cu torte a militarilor din Garnizoana Iasi, pe traseul Piata Unirii-Piata Culturii.

Pentru acest eveniment au fost mobilizati peste 200 de jandarmi si politisti care se vor afla in zona centrala a orasului pe toata durata manifestarilor.

Vineri dimineata, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflata in Piata Unirii a fost spalata de angajati din subordinea primariei iesene, care au folosit o macara, operatiunea desfasurandu-se in fiecare an, cu o zi inaintea manifestarilor oficiale. Totodata, strazile din zona centrala a orasului au fost maturate, iar spatiile verzi au fost curatate, in timp ce scena din Piata Unirii a fost montata inca de joi seara.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/375cc9d6197fd6ebc9ef3a3146a0fdf2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

***

Pe 24 ianuarie se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Deputaţilor, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro