Sari direct la conținut

VIDEO Lucian Biro, expert in securitate nucleara: Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur cu o magnitudine de 8,5 pe Richter

HotNews.ro
Lucian Biro, Foto: CNCAN
Lucian Biro, Foto: CNCAN

Centrala de la Cernavoda rezista si functioneaza bine la un seism cu o magnitudine de 8,5 pe scara Richter, a declarat vineri expertul in securitate nucleara Lucian Biro, care a caracterizat drept „incorecte” si fara „nicio legatura cu realitatea” articolele aparute in presa externa, in care uzina romaneasca era introdusa in randul celor mai nesigure cinci centrale nucleare din Europa.

„Centrala a fost proiectata pentru gradul 8 pe scara Richter dar analizele recente arata ca de fapt ea rezista si poate sa functioneze bine pana pe la 8,5, intrucat acum 20-30 de ani, cand s-au facut calculele de seismicitate si pentru proiectarea echipamentelor, s-au considerat factori mari de siguranta datorita faptului ca programele de calcul nu erau suficient de evoluate in acea vreme”, a declarat Lucian Biro, seful Directiei Reactori Nucleari din CNCAN si director de Proiect pentru CNE Cernavoda, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

O agentie italiana de stiri a relatat recent ca Bruxelles a cerut un „upgrade” major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda care sa tina cont de faptul ca e amplasata intr-o zona seismica, dupa notificarea din partea Romaniei a proiectului de construire a doua noi reactoare. Comisia ar fi cerut, de asemenea, dispozitive de protectie care sa-i permita sa reziste la un incident aviatic si chiar la un atac cu racheta. In acelasi timp, Radio Europa Libera a relatat ca centrala de la Cernavoda s-ar afla printre „cele mai nesigure” cinci centrale nucleare.

Expertul roman a explicat ca programele actuale foarte sofisticate evalueaza „destul de precis evolutia unor regimuri tranzitorii in reactor si ca atare s-a ajuns la concluzia ca putem merge pana la 8,5 pe scara Richter”.

„Stiu ca de curand au aparut niste articole care fac o categorisire a centralelor nucleare. In calitate de expert in securitate nucleara – cunosc centrala de la primele constructii care au aparut in zona – pot sa va spun ca aceasta categorisire este incorecta si nu are nicio legatura cu realitatea”, a spus el.

Argumentele lui Lucian Biro pentru securitatea centralei de la Cernavoda:

  • Are sisteme de securitate nucleara care difera de sistemele care sunt la reactorii PWR, de exemplu, sau la BWR, sisteme care intervin atat in zona activa a reactorului sub forma de bare mecanice, bare de control solide, dar si prin introducerea in sistemul moderatorului a unor otravuri pentru reactia de fisiune, sisteme care sunt total independente, sisteme care nu au nicio posibilitate de a fi ejectate din zona activa.
  • Barele de control, la un moment dat, daca apar probleme de presiuni ridicate, pot fi ejectate din zona activa la PWR. 
  • La CANDU intervine sistemul numarul doi care asigura oprirea foarte sigura.
  • A fost construita dupa standardele moderne de siguranta nucleara la nivel international si face parte dintr-o tehnologie care s-a dovedit a fi foarte sigura – tehnologie CANDU din Canada.
  • Este de acelasi tip cu centralele care au fost construite in Canada, China, Coreea de Sud, Argentina, Pakistan si India si care pana in prezent s-a demonstrat ca au functionat in conditii de siguranta.
  • In plus, fata de proiect in Romania s-a acordat o atentie deosebita calificarii seismice.
  • Amplasamentul de la Cernavoda a fost ales special ca un amplasament de siguranta maxima din punct de vedere seismic.
  • Reactorul are niste caracteristici de securitate nucleara intrinseci care il fac foarte prietenos cu utilizatorul, cu cel care opereaza centrala.

„Nu avem probleme, nu avem niciun fel de ingrijorari ca ceea ce s-a intamplat in Japonia s-ar putea intampla la centrala de la Cernavoda. Sunt multe trasaturi de securitate nucleara care fac din aceasta centrala una sigura”, a intarit el.

Lucian Biro a precizat ca EURATOM a solicitat imbunatatiri de securitate nucleara pentru unitatile 3 si 4, lucru „firesc” deoarece „orice centrala care s-ar construi acum in Europa ar avea din partea Comisiei Europene solicitari de imbunatatire a performantelor de securitate nucleara”.

„Ne gandim ca o astfel de unitate de tip CANDU – ma refer la unitatea 3 si la unitatea 4 – va functiona undeva in anii 2016 – 2017 la puterea nominala – evident ca in acel moment centrala trebuie sa raspunda cerintelor din acea vreme iar noi trebuie sa anticipam”.

Dezvoltarea energiei nucleare este benefica

Lucian Biro considera ca Romania trebuie sa continue dezvoltarea energiei nucleare, in conditiile in care a demonstrat ca are aceasta capacitate si poate opera in conditii de maxima securitate o centrala nucleara.

„Romania are nevoie de energie nucleara pentru ca sursele clasice sunt limitate iar energia nucleara este accesibila noua, in sensul ca am demonstrat ca putem exploata o centrala nucleara in conditii maxime de siguranta.

O dezvoltare a energiei nucleare prin punerea in functionare a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este benefica, intrucat avem experienta, tehnologia o cunoastem foarte bine, apa grea si combustibilul nuclear sunt produse in Romania iar aceste centrale pot fi exploatate in conditii maxime de siguranta, reducand in mod substantial importul de gaze naturale sau de alte resurse energetice clasice”, a argumentat el.

„Chiar ar fi de dorit ca in viitorul apropiat, undeva in alta parte a Romaniei, sa se construiasca o centrala de alta tehnologie, o centrala PWR care este acceptata in UE ar fi binevenita.

Dar lucrurile acestea vor fi puse la punct in cursul anilor pentru ca noi ne concentram foarte mult acum pe unitatile 3 si 4.

Generatiile viitoare vor pune in functiune alte unitati nucleare dupa anii 2020″, a incheiat fostul director al CNCAN.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro