Sari direct la conținut

VIDEO „Măcelarul Ceceniei” afirmă că România va încerca să exercite influență în Ucraina / „Ne vom aminti de toți”

HotNews.ro
General-colonelul Vladimir Samanov, Foto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images
General-colonelul Vladimir Samanov, Foto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images

General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ai Rusiei, afirmă că România va încerca să exercite influență în Ucraina după înfrângerea sa de către forțele armate ale Moscovei.

Întrebat în cadrul unui amplu interviu acordat televiziunii rusești RBC dacă poporul și armata rusă sunt două entități indivizibile, Șamanov răspunde că Rusia „a fost construită prin extinderi teritoriale”:

„În afara granițelor țării noastre, indiferent de naționalitate, acea persoană este un rus. Bărbatul rus colectiv trebuie să fie pregătit să își apere patria mamă, mereu. Au fost multe războaie. Acest conglomerat de etnii și multe alte exemple de calități umane au format fundația armatelor ruse”.

O anchetă publicată la sfârșitul lunii aprilie de jurnaliștii ruși de laMediazona, un site de investigații independent ce funcționează în afara Rusiei, arăta că cei mai mulți soldați care și-au pierdut viața în Ucraina au provenit din cele mai sărace regiuni ale Rusiei, precum Daghestanul și Bureatia, o republică din sudul Siberiei aflată la est de lacul Baikal.

„Măcelarul Ceceniei” spune că armata rusă este invidia întregii lumi

Șamanov susține că „există studii privind capabilitățile militare [ale forțelor armate ruse] care sunt actualizate o dată la cinci ani. Ne distingem față de alte națiuni, depășindu-i pe toți. Superioritatea noastră este recunoscută la nivel mondial”.

Generalul spune apoi că, pentru a crea „condiții normale” în Ucraina este nevoie de 20-40 de ani și schimbarea „uneia sau a două generații”. „Nu va fi ușor să eradicăm pe deplin această boală”, mai susține acesta cu referire la așa-zisa „denazificare” a Ucrainei, unul dintre obiectivele războiului, potrivit președintelui Vladimir Putin și a propagandei Kremlinului.

Șamanov spune că Ucraina „trebuie să fie sub controlul nostru” pentru a îndeplini aceste obiective și că „nu trebuie să ne amăgim” vizavi de acest lucru. El afirmă că rușii au greșit să creadă că vor fi primiți cu flori în Ucraina și că aceasta a fost „una dintre principalele greșeli” ale planificării „operațiunii militare speciale”.

El insistă că „am depășit această componentă dar încă mai trebuie făcute multe”. Întrebat de prezentatoare ce se va întâmpla cu Ucraina după înfrângerea acesteia, el afirmă că „această problema este foarte dificil de prezis”.

Vladimir Șamanov susține că România va încerca să exercite influență în Ucraina

„Nu cunoaștem starea mentală viitoare a populației sau relațiile viitoare cu țările învecinate care cu siguranță vor încerca să exercite influență. În primul rând mă refer la Polonia, țările baltice într-oanumită măsură, România într-o măsură, afirmă generalul Vladimir Șamanov..

Ne așteaptă o perioadă îndelungată când vom fi singurii prezenți [în Ucraina] fiindcă trebuie să demilitarizăm complet Ucraina și aceasta nu este o treabă simplă”, mai spune el.

„În al doilea rând, este vorba despre o denazificare care va avea loc simultan cu formarea guvernului [ucrainean] care nu a fost pătat de acești neonaziști. Acest lucru va fi greu de îndeplinit”, adaugă el.

Generalul susține că reconstruirea Ucrainei ar fi prea costisitoare pentru Rusia

La întrebarea privind eventuala anexare a Ucrainei, el o întreabă înapoi pe prezentatoare dacă „sincer, avem nevoie de ea?”. „Dacă aceste două obiective [ale denazificării și demilitarizării] nu sunt îndeplinite simultan, atunci nu avem nevoie de ea fiindcă avem Republica Populară Donețk, Republica Populară Luhansk și Crimeea”, susține acesta.

Șamanov spune că „naziștii” din Ucraina distrug infrastructura țării și căMoscova va fi nevoită să „toarne” o grămadă de bani în Ucraina pentru reconstruirea sa în eventualitatea unei anexări.

„Când războiul se încheie, Ucraina nu va mai rămâne cu nimic”, insistă el.

Cu toate acestea, el admite acordarea de asistență pentru reconstruirea unor orașe precum Mariupolul, părând a da de înțeles că Moscova va finanța acest lucru prin confiscarea averilor politicienilor și comandanților militari de la Kiev, dar și a miliardarilor ucraineni.

Fostul comandant spune că liderii ucraineni vor fi trași la răspundere

Șamanov îi numește pe Oleksandr Turchinov, un politician ucrainean care a ocupat mai multe funcții înalte în stat, fiind inclusiv premier și președinte interimar, și pe Dmitro Yaroș, comandantul principal al Forțelor de Apărare Teritorială, „bastarzi” și „gunoaie”.

„Ne vom aminti de toți”, amenință generalul rus, adăugând că „toți vor fi trași la răspundere”, după cum a anunțat președintele Vladimir Putin.

Șamanov vorbește apoi despre „componentele preliminare” ale unui tribunal internațional alături de China și țările ce alcătuiesc BRICS pentru a-i judeca pe militarii și politicienii ucraineni. El spune că un proces asemănător celor de la Nürnberg va avea loc „100%”.

O astfel de idee a fost vehiculată și de un diplomat rus încă din primele zile ale invaziei, fiind apoi preluată de propaganda Kremlinului pentru a justifica „denazificarea” Ucrainei.

Vladimir Șamanov (FOTO: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia Images)

Cine este Vladimir Șamanov

În vârstă de 65 de ani, Șamanov s-a retras din serviciul activ al forțelor armate ruse în 2016 după care a fost ales membru al parlamentului de la Moscova pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin. Până în luna octombrie a anului trecut, Șamanov a ocupat funcția președinte al Comisiei de apărare din Duma de Stat.

El a comandat trupe rusești în invadarea Georgiei în 2008 și ambele războaie cecene între 1994-1996 și 1999-2009, perioadă în care s-a remarcat prin brutalitatea sa, remarcată inclusiv de către ceilalți generali ruși.

Aslambek Aslahanov, un general din cadrul ministerului rus de Interne care a fost consilierul lui Vladimir Putin pe probleme legate de Cecenia în timpul celui de-al doilea război, l-a caracterizat pe Șamanov drept un „măcelar” și „un blestem asupra poporului cecen”.

„Cecenii vorbesc de Șamanov ca de o ciumă care a coborât asupra lor, o boală ca SIDA. El este înecat în sânge. Crede cinic că toți cecenii – bărbați și femei, până și copii – sunt bandiți”, afirma fostul consilier al lui Vladimir Putin.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului îi acuză pe Șamanov și pe trupele din subordinea sa de comiterea a numeroase crime de război în republica din sudul Rusiei.

Între 2009 și retragerea sa în 2016, Șamanov a ocupat funcția de comandant al Forțelor Aeroportate Ruse, una dintre ramurile de elită ale forțelor armate ale Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 96-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro