Sari direct la conținut

​VIDEO Martin Harris la BVB: Daca vrei sa investesti intr-o piata emergenta, nu e nevoie sa mergi pana la Shanghai. Poti veni la Bucuresti.

HotNews.ro
Martin Harris si Mark Boleat, Foto: Hotnews
Martin Harris si Mark Boleat, Foto: Hotnews

​​“Nu este necesar pentru investitorii britanici si alti investitori europeni sa mearga in China sau in Brazilia pentru a descoperi o piata emergenta, o economie emergenta. Aici, in Europa de Est, avem o zona foarte importanta de potential pentru Europa”, a declarat excelenta sa Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucuresti, la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB din aceasta dimineata, in prezenta reprezentantilor centrului financiar City of London.

Martin Harris:

  • Este foarte important pentru mine, este prioritatea zero pentru mandatul meu sa dezvoltam relatiile economice intre Marea Britanie si Romania si eu cred ca City of London este, fara indoiala, un avantaj foarte important pentru Romania si pentru intreaga Europa.
  • Eu sunt convins ca Romania are un potential mare si o posibilitate foarte importanta pentru crestere economica in Europa in general. Observ ca Europa de Est este o zona de economie emergenta in piata unica.
  • Nu este necesar pentru investitorii britanici si alti investitori europeni sa mearga in China sau in Brazilia pentru a descoperi o piata emergenta, o economie emergenta. Aici, in Europa de Est, avem o zona foarte importanta de potential pentru Europa. In Romania, sectoare importante precum energia, agricultura, domeniul de soft, reprezinta un potential foarte important pentru cresterea economica in intreaga Europa.
  • Cred ca este corect si important ca Romania sa continue sa urmeze programul cu FMI si programul de reforme inclus, fiind ca asta ar fi o baza importanta pentru orice investitor, si pentru investitorii de la City of London. 
  • Cred ca este foarte important pentru Romania sa acceseze diferite tipuri de finantare. Este clar ca formele traditionale ale investitiilor sunt mai limitate acum decat erau in trecut. City of London ofera acces la o gama de alte tipuri de finantare, fie ca este vorba despre obligatiuni sau parteneriate de tip public-privat.
  • Daca ne uitam in Financial Times, vedem ca sunt multe pagini cu titlul “Emerging Europe”. Managerii fondurilor trebuie sa decida ce actiuni pun in fondurile pentru Europa emergenta. Intrebarea pentru ei este “vrem sa avem si actiuni din Romania? Ne va ajuta asta?”. De aceea sunt de acord cu Mark, cred ca oportunitatile trebuie promovate managerilor de fonduri din City of London, ei trebuie sa stie ca “Europa emergenta” inseamna si Romania si ca exista actiuni interesante, oportunitati interesante, care sa permita investitorilor din City of London sa sustina cresterea economiei romanesti. Cu cat Romania poate prezenta mai multe date in City of London, cu atat mai bine. 
  • Noi vedem oportunitati foarte bune de a dezvolta relatiile comerciale intre Marea Britanie si Romania. Anul trecut, exporturile din UK catre Romania au crescut cu 26%, deci exista un interes semnificativ. De asemenea, am inregistrat o crestere a exporturilor romanesti cate Marea Britanie, deci este in interesul ambelor tari sa isi dezvolte relatia comerciala.
  • In mai am participat la un eveniment numit “Europa emergenta” impreuna cu alti colegi ambasadori in tari din regiune. Am lansat o invitatie companiilor care vor sa afle despre oportunitati in aceasta regiune, iar interesul din audienta ne-a depasit asteptarile. Am avut peste 100 de companii, s-a stat si in picioare la eveniment, a fost un interes foarte puternic.

Mark Boleat:

  • Trebuie sa justificam ce facem la Londra in beneficiul economiei britanice si a economiei europene. Am fost foarte placut surprins de vizita mea in Romania, o tara despre care nu stim foarte multe in Marea Britanie. Cand am venit, mi s-a parut un loc mult mai viu si mai dezvoltat decat as fi crezut inainte. Am fost impresionat, e clar ca exista probleme economice in tara, dar nu sunteti singuri, alte tari europene au de asemenea probleme, dar exista potential aici si exista multe institutii londoneze, nu ma refer doar la banci, ci si la alte tipuri de institutii, care cred ca au un rol in dezvoltarea economiei romanesti.
  • Exista o nevoie de investitii substantiale in infrastructura, iar acesta este un lucru in care pot ajuta multe institutii din City of London si din Londra, fie ca este vorba de ajutor la dezvoltarea unui proiect pana la momentul in care devine eligibil pentru finantare, aranjarea finantarii sub diferite forme, asigurarea consultantei legale.
  • Daca exista o cerere de finantare care este competitiva comparativ cu alte cereri, banii vor veni. Nu as spune ca exista bani nelimitati, dar daca exista proiecte bune, se vor gasi si bani. 
  • Fiecare tara trebuie sa incerce sa convinga investitorii ca merita sa investeasca. Exista tari care vin la Londra pentru a se promova, tari care spun “acesta este tipul de economie pe care o dezvoltam, acestea sunt dovezile, acestea sunt oportunitatile”. Daca oamenii stiu ca exista potential, vin si banii.
  • Substanta este mai importanta decat forma. Nu iti promovezi tara doar printr-o firma de relatii publice. Datele de substanta vor conta in final mai mult. Dar, chiar daca ai date foarte bune, trebuie sa faci un efort pentru a te promova. Nimeni nu va investi pe baza unei prezentari si atat, dar este important. Trebuie expuse privatizari care functioneaza, proiecte de infrastructura care sunt dezvoltate conform planului, oameni care castiga de pe urma investitiilor.

Mark Boleat, Policy Chairman al City of London, si Mike Vercnocke, Director City of London Bruxelles, au participat astazi, 5 septembrie, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Vizita oficiala a reprezentantilor City of London are in vedere recentul acord de cooperare incheiat intre London Stock Exchange Group si Bursa de Valori Bucuresti. La eveniment a participat si Excelenta Sa, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Domnul Martin Harris, alaturi de reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti.

Cei doi experti se afla la Bucuresti in perioada 4-5 septembrie si au in agenda intrevederi cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai Camerei de Comert Romano-Britanice (BRCC), precum si vizite la Banca Nationala a Romaniei si Bursa de Valori Bucuresti. De asemenea, vor purta discutii la ministerele Transporturilor, Economiei, Finantelor, precum si la CNVM.

Mike Vercnocke este seful Biroului City of London de la Bruxelles, oras in care a locuit inca din 1995, cand a fost numit ca reprezentant al Bank of England la Comisia Europeana. Experienta sa profesionala include postul de consilier si adjunct al Secretarului General al Federatiei Bancare Europene si director al Houston Consulting Europe. Dl. Vercnocke este sef al Biroului City of London de la Bruxelles din anul 2007.

City of London este principalul centru financiar-bancar al Londrei si unul dintre cele mai importante de pe glob. Numele vine de la o zona supranumita si “mila patrata”, situata in inima capitalei Marii Britanii, unde sunt concentrate cele mai importante institutii financiare ale regatului. Populatia zonei este de doar 7000 de rezidenti permanenti, dar peste 300.000 de persoane lucreaza in City. City of London nu este sinonim cu orasul Londra, care este o diviziune administrativa mult mai mare si cuprinde intreaga capitala britanica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro