VIDEO Masacrul de la Charlie Hebdo. Ce le-au explicat musulmanii copiilor lor
Despre atacurile asupra publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo si a hypermarketului Kosher, care au socat o lume intreaga in 7 ianuarie, Souad a „vorbit mult in fata televizorului”, cu cei patru copii ai sai cu varste de 6, 8, 11 si 13 de ani. „Dar, uneori, e un pic complicat de explicat, deoarece acestea au fost comise de criminali care pretind ca apartin Islamului, care este religia noastra”, a spus Souad pentru publicatia franceza Le Parisien, care a cules mai multe marturii ale musulmanilor despre cum au discutat in familiile lor in urma atacurilor de la Paris.
„Ei bine, atunci exista, de asemenea, lucruri care sunt neclare. Cum se face ca teroristii au putut sa stea doua zile liberi?”, se intreaba aceasta mama de origine algeriana, cu care jurnalistiii Le Parisien au vorbit miercuri in popularul cartier Chateau-Rouge din Paris. Ea afirma ca este „interzis sa ucizi in numele islamului” Si, de asemenea ca „Profetul este de neatins”, mai precis ca „nu putem sa il parodiem pe Profet”.
„Dar, chiar daca oamenii de la Charlie Hebdo au facut o blasfemie, nu aveau niciun drept sa-i omoare”, concluzioneaza Souad.
Ndiaye, in varsta de 40 de ani, nu a discutat in mod direct cu cei doi baieti ai sai, cu varste de 12 si, respectiv, 15 ani, despre atacul impotriva saptamanalul satiric. „Oh, nu, asta nu e treaba lor! Caricaturile din Charlie Hebdo ma socheaza. Nu stiu daca copiii mei au pastrat un minut de reculegere la scoala (n.r. in memoria victimelor atacului), nu am vorbit despre asta. Datoria mea este sa-i educ in spiritul acestei religii in fiecare zi si sa-i invat respectul, nu astept sa se intample astfel de evenimente (ca sa le explic asta)”, adauga Ndiaye, muncitor intr-o fabrica de confectii .
„Daca parintii invata ca nu avem niciun drept sa-l reprezentam pe Profet, ca jurnalistii de la Charlie Hebdo au mers prea departe, sa nu fim surprinsi daca, in sala de clasa, copiii lor ajung sa spuna ca acesti caricaturisti au murit de gloantele pe care le-au cautat”, a declarat Kais, in varsta de 44 de ani, „musulman non-practicant”.
Celor doua fiice ale sale, Zohra le-a reamintit ca ” numai Dumnezeu este cel care da viata si o ia”. „Depinde de noi parintii sa fim in spatele copiilor nostri, pentru a evita derapajele. Eu controlez tot ceea ce fac, verific ce site-uri acceseaza. Tinerii care nu au pastrat un minut de reculegere pentru victimele atacului sunt nepoliticosi”, considera ea. Nu a putut merge la marsul istoric de duminica.
„Pentru ca a trebuit sa-mi aranjez apartamentul”, spune ea. Si fiicele? „Ele nu au vrut sa mearga pentru ca a fost o demonstratie pentru Charlie. Si Charlie l-a blasfemiat pe profet”.
Fatima Zahra ” primul nume al fiicei profetului „nu a iesit nici ea in strada. „De ce Charlie Hebdo ataca mereu religia noastra? Chiar si fiica mea in varsta de 9 ani a fost socata de desenele cu Profetul”, se plange ea.
Sira, in varsta de 35 de ani, si-a facut timp sa stea de vorba cu fiica sa, in varsta de 13 ani. „Mi-e teama ca ar putea imprumuta influentele rele de la scoala, ca ar putea fi recrutata si ar putea deveni sustinatoare a extremistilor. Uneori imi spun ca ar fi mai bune sa ne intoarcem acasa, in Africa”, adauga ea.
Tanara Aissatou, in clasa a VI-a, nu a vorbit nimic cu parintii sai despre drama care traumatizat Franta. „Noi nu vorbim despre acest lucru acasa, asta e tot”, spune fata.