Sari direct la conținut

VIDEO Mihail Saakaşvili apare extrem de slăbit la audierea procesului său. Ambasadorul georgian chemat la MAE ucrainean: Georgia vrea ca el să moară

HotNews.ro
Mihail Saakaşvili, Foto: Georgian Pool / AP / Profimedia
Mihail Saakaşvili, Foto: Georgian Pool / AP / Profimedia

Posturi de televiziune georgiene au difuzat luni imagini în care fostul şef de stat Mihail Saakaşvili apare slăbit, în cursul unei audieri la tribunal, alimentând temeri cu privire la starea sănătăţii acestuia, relatează AFP. Ministrul de Externe al Ucrainei l-a chemat la consultări pe ambasadorul georgian în semn de protest, spunând că autoritățile georgiene își doresc cu adevărat ca Saakașvili „să moară”.

Mihail Saakaşvili a apărut, la această audiere prin videoconferinţă, cu faţa slăbită.

Fostul preşedinte, în vârstă de 55 de ani, şi-a ridicat tricoul şi şi-a arătat torsul, coastele şi abdomenul, potrivit acestor imagini.

”Un om absolut nevinovat este ţinut în detenţie”, a denunţat Mihail Saakaşvili, care este judecat de ”abuz de putere”, o acuzaţie pe care o respinge, relatează News.ro.

Mihail Saakaşvili, de la 115 kilograme la 60 de kilograme

Medicii săi afirmă că Mihail Saakaşvili, un bărbat care cântărea 115 kilograme înainte de arestare, a pierdut în greutate 60 de kilograme în închisoare, a fost otrăvit cu metale grele, suferă de anorexie şi caşexie.

Mihail Saakaşvili – care a condus Georgia în perioada 2004-2013 şi s-a exilat apoi timp de opt ani în străinătate – a fost arestat la întoarcerea în ţară, în 2021.

El este, în prezent, principala figură a opoziţiei actualului Guvern.

În urma unei greve a foamei de 50 de zile, în 2022, el a fost spitalizat, iar rarele sale apariţii publice la tribunal au relvat o deteriorare clară şi vizibilă a stării sănătăţii sale.

Luni, în pofida slăbirii care s-a accentuat, el şi-a afişat combativitatea la tribunal.

”Să fiu pus în închisoare nu mă va frânge. Voi lua parte activ la politica georgiană”, a spus el.

Autorităţile georgiene susţin că Mihail Saakaşvili primeşte toate tratamentele medicale de care are nevoie în spitalul penitenciarului în care se află în continuare.

Însă, mai mulţi medici care l-au examinat pe Mihail Saakaşvili în ultimele luni, inclusiv specialişti americani, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea stării sănătăţii acestuia.

Consiliul Europei (CoE) a îndemnat anul trecut la eliberarea lui Mihai Saakaşvili şi a anunţat că-l consideră un ”deţinut politic”.

ONG-ul Amnesty International a catalogat tratamentul rezervat lui Mihail Saakaşvili drept o ”aparentă răzbunare politică”.

Ucraina l-a chemat pe ambasadorul georgian la MAE

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a criticat acțiunile autorităților georgiene în privința cetățeanului ucrainean și a anunțat chemarea ambasadorului Georgiei la Ministerul Afacerilor Externe, relatează Ukrainska Pravda.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe a explicat că, după apariție imaginilor de la audierea de astăzi, unde Saakaşvili are un aspect extrem de subnutrit și epuizat, „totul a ajuns la un punct de fierbere”, determinând Kievul să facă „un pas drastic, dar corect”.

„Când statul este nemulțumit de ceva, primul nivel de reacție este exprimarea unui protest. Al doilea nivel de reacție este rechemarea ambasadorului său pentru consultări”, a spus Kuleba.

Potrivit lui Kuleba, autoritățile georgiene „își doresc cu adevărat ca (Saakașvili) să moară” din cauza urii personale și a răzbunării.

În mesajul său video de noapte, Zelenski a cerut autorităților georgiene să-i permită lui Mihail Saakașvili să vină la Kiev pentru tratament medical, relatează Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro