Sari direct la conținut

VIDEO Mii de femei au protestat în orașele din Franța față de partidul lui Marine Le Pen: „Deputații de extremă-dreaptă cereau să se umple pătuțurile cu bebeluși francezi”

HotNews.ro
Mii de femei au ieșit duminică în stradă în mai multe orașe din Franța pentru a protesta față de partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National - RN) al lui Marine Le Pen, în timp ce sondajele arată că formațiunea va câștiga alegerile parlamentare anticipate, relatează Reuters.
VIDEO Mii de femei au protestat în orașele din Franța față de partidul lui Marine Le Pen: „Deputații de extremă-dreaptă cereau să se umple pătuțurile cu bebeluși francezi”
Manifestație împotriva extremei-drepte la Paris, 23 iunie 2024. Sursa foto: PHILEMON HENRY / Sipa Press / Profimedia

Aproximativ 200 de organizații care militează pentru apărarea drepturilor femeilor și sindicate au organizat marșurile în zeci de orașe, inclusiv la Paris, spunând că drepturile femeilor sunt atacate atunci când țările ajung guvernate de partide de extremă-dreapta.

La Paris, peste 10.000 de femei au manifestat pașnic, au precizat organizatorii.

În martie, Franța a consacrat dreptul la avort în constituția țării, o premieră mondială, dar unii parlamentari ai RN s-au opus legii, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul unei părți a publicului cu privire la atitudinea partidului lui Le Pen față de drepturile femeilor.

„În timpul dezbaterilor în jurul transformării avortului într-un drept constituțional, am putut observa foarte bine cum deputații de extremă-dreapta se simțeau foarte inconfortabil în legătură cu acest subiect, ei cereau să se umple pătuțurile cu bebeluși francezi”, a declarat Shirley Wirden, ofițer însărcinat cu drepturile femeilor în cadrul Partidului Comunist Francez, care a participat la protestul de duminică de la Paris.

Partidul Adunarea Națională (RN) și aliații săi sunt văzuți în frunte în primul tur al alegerilor parlamentare din țară, cu 35,5% din voturi, potrivit unui nou sondaj publicat duminică.

Sondajul Ipsos – realizat pentru ziarul Le Parisien și Radio France în perioada 19-20 iunie – arată că alianța de stânga Noul Front Popular (FNP) se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.

Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron s-ar clasa de-abia pe locul al treilea, cu 19,5% din intențiile de vot.

Macron a convocat alegerile parlamentare anticipate după ce RN a ieșit pe primul loc în alegerile europene de luna aceasta, cu aproximativ 32% din voturi, devansând alianța centristă a lui Macron (15%).

RN a obținut 30% din voturile femeilor, o creștere de 10 puncte față de alegerile europarlamentare din 2019.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro