Sari direct la conținut

VIDEO ​Militarii spanioli trimiși în România în cadrul unei misiuni de supraveghere NATO nu au fost vaccinați înainte de misiune

Eurofighter Typhoon al fortelor aeriene spaniole, Foto: Flickr/ Tomás Del Coro
Eurofighter Typhoon al fortelor aeriene spaniole, Foto: Flickr/ Tomás Del Coro

​Un grup de șase avioane de tipul Eurofighter, aparținând Forțelor Aeriene Spaniole, au aterizat luni la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, ele urmând să se alăture celor ale Forțelor Aeriene Române în misiunea de Poliție Aeriană de pe flancul sud-estic al NATO.

Misiunea în România este o premieră pentru militarii spanioli. Șase bombardiere de tipul Eurofighter de la Ala 11 ce aparțin bazei aeriane din Morón de la Frontera (Sevilla), au sosit luni la baza română Mihail Kogălniceanu, împreuna cu 130 de soldați spanioli. Așa după cum spune purtatorul de cuvânt al Statului Major al Apărării din Spania, Joaquín Aguirre, militarii se vor alătura, timp de două luni, colegilor din Forțele Aeriene Române în misiunea de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO.

Ministerul Apărării spaniol a informat, marți, că militarii trimiși în România în cadrul acestei misiuni de supraveghere NATO în Marea Neagră nu au fost vaccinați înainte de călătorie, din cauza imposibilității de a li se putea administra și cea de-a doua doză de vaccin în Spania. Totuși, instrucțiunile în vigoare în acest moment în Spania spun foarte clar că este obligatorie vaccinarea întregului personal din zonele critice, așa cum este cazul militarilor sau al lucrătorilor din domeniul sănătății.

Pentru militarii care urmează să fie desfășurați în diferitele teatre de operațiuni, precum și pentru personalul unităților operaționale care au un risc mare de infectare cu Covid-19 din cauza misiunilor atribuite ”este obligatorie și prioritară vaccinarea”, precizează agenția de presă Europa Press.

Ministerul Apărării de la Madrid a transmis că așteaptă o confirmare pentru solicitarea ca vaccinarea să fie efectuată de către aliați, în acest caz Statele Unite, întrucât armata spaniolă este parte a Alianței Nord-Atlantice și militarii săi ar trebui să aibă dreptul să primească vaccinul și de la aliați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro