Sari direct la conținut

VIDEO Momentul în care un elicopter de atac rusesc Mi-28 este lovit în plin de o dronă FPV, în regiunea Kursk. „Ofensivă misterioasă împotriva Rusiei”

HotNews.ro
elicopter Mi-28, Foto: Shutterstock
elicopter Mi-28, Foto: Shutterstock

După ce Moscova a anunțat că trupele ucrainene au făcut o incursiune în regiunea Kursk, pe care forțele rusești au dejucat-o, pe rețelele de socializare s-au scurs imagini cu un elicopter militar rus lovit de o dronă FPV.

O secvență din atacul dronei ucrainene asupra elicopterului Mi-28 a apărut pe internet, după cum a semnalat Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, unul dintre cei care au redistribuit înregistrarea video pe contul său de pe „X”.

Dronele au devenit arme indispensabile în cursul războiului care durează de mai bine de doi ani, iar cele First Person View (FPV) pot fi folosite pentru mai multe misiuni, cum ar fi culegerea de informații, lansarea de muniții sau transformarea ei într-o dronă kamikaze.

Ulterior, Dmitri a publicat un clip mai lung cu atacul.

Potrivit lui Dmitri, surse rusești relatează că în orașul Sudzha din regiunea Kursk este o situație dificilă. Nu există lumină în oraș, are loc o evacuare urgentă, iar orașul va fi închis în curând.

Nu se știe cu exactitate care este starea elicopterului

O dronă FPV a lovit un elicopter rusesc de atac Mi-28 în regiunea Kursk, potrivit Militarnyi, cea mai populară publicație ucraineană din domeniul apărării.

Conform sursei citate, avaria a fost relatată și de militarii ruși, inclusiv de Alexei Zemțov, care conduce canalul de Telegram Voevoda Vesti.

El nu a precizat modelul exact, menționând doar că, după atac, echipajul a reușit să devieze și să aterizeze aeronava.

Potrivit lui Zemțov, echipajul a supraviețuit, iar elicopterul a intrat în reparații, însă nu a oferit mai multe informații despre incident.

Un elicopter Ka-52 al armatei ruse a fost distrus marți. Ca urmare a unei aterizări forțate, el a început să ardă, făcând imposibilă repararea și repunerea în funcțiune, mai notează Militarnyi.

„Ofensivă misterioasă împotriva Rusiei”

Activistul și YouTuber-ul ucrainean Serhii Sternenko susține că imaginile nu ar fi trebuit să ajungă pe internet. El susține că „forțele armate ucrainene se deplasează adânc în regiunea Kursk” și vorbește despre o „ofensivă misterioasă împotriva Rusiei”.

El a mai susținut că militarii din cadrul unei unităţi de operațiuni speciale SBU „au reușit să doboare ieri un Mi-28 rusesc deasupra regiunii Kursk cu un FPV”. Activistul ucrainean a precizat că nu are informații privind starea în care se află aeronava după atac.

Kievul nu a comentat oficial declarațiile Rusiei care a anunțat marți a dejucat o tentativă de incursiune a armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a catalogat așa-zisa misiune a armatei ucrainene care ar fi lansat un atac blindat drept „terorist”, potrivit presei de stat.

INTERVIURILE HotNews.ro