Sari direct la conținut

VIDEO Moscova spune că investighează imagini cu soldați ucraineni împușcând un soldat rus rănit

HotNews.ro
luptatori ucraineni pe front / FOTO captura video
luptatori ucraineni pe front / FOTO captura video

Anchetatorii ruși au declarat marți că anchetează împușcarea unui soldat rus rănit de către forțele ucrainene într-un videoclip publicat online de Brigada Azov din Ucraina, relatează Reuters.

În imaginile postate luni pe YouTube și pe canalele de socializare ale brigăzii, un soldat Azov este văzut eliberând tranșeele rusești și împușcând în mod repetat ceea ce pare a fi un soldat rus rănit, care stătea sprijinit. Nu avea nicio armă vizibilă în mâini când a fost împușcat.

În timp ce Reuters a putut verifica locația videoclipului, Reuters nu a putut verifica data la care a fost filmat sau identitatea soldatului rus rănit.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt semnatare ale Convențiilor de la Geneva care stabilesc standarde juridice internaționale pentru desfășurarea conflictelor armate și stipulează că combatanții răniți nu trebuie uciși sau torturați și ar trebui să primească îngrijire adecvată.

Statul Major al armatei ucrainene a redirecționat întrebările despre incident către Garda Națională, care nu a răspuns imediat unei cereri scrise de comentarii. Un purtător de cuvânt al Azov nu a putut fi contactat imediat prin telefon pentru comentarii.

Azov, inițial o miliție naționalistă care a atras luptători de extremă dreapta, este acum o unitate obișnuită în garda națională ucraineană și neagă să aibă vreo ideologie de extremă dreapta.

Comisia de Investigații a Rusiei, care anchetează infracțiuni grave, a declarat într-un comunicat că va „stabili toate circumstanțele celor întâmplate și cercul persoanelor implicate în comiterea crimelor”.

Apty Alaudinov, adjunctul șefului direcției militaro-politice a forțelor armate ruse, a declarat agenției de presă TASS că crede că episodul constituie o încălcare a Convențiilor de la Geneva.

Alături de videoclip, care a fost publicat pe YouTube, precum și pe X și Telegram, Azov a spus că filmarea a fost filmată în timpul unei operațiuni a luptătorilor din Brigada a 12-a pentru a curăța tranșeele inamice din pădurea Serebrianski, care se află în estul Ucrainei, Regiunea Lugansk. Nu a spus când a fost filmat.

Azov a declarat luna trecută că a împins trupele ruse din pozițiile din pădure.

Reuters a verificat locația videoclipului la aproximativ 7 km sud-est de Dibrova, în regiunea Lugansk. Acest lucru a fost realizat folosind drumurile, terenul și liniile de tranșee văzute în videoclip care se potrivesc cu imaginile din satelit ale zonei. Reuters nu a putut verifica data la care a fost filmat videoclipul.

Ucraina a declarat că a demarat investigații în aproape 130.000 de cazuri suspectate de crime de război, inclusiv împotriva prizonierilor de război ucraineni, ceea ce Moscova neagă.

De când Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, Curtea Penală Internațională a emis șase mandate de arestare împotriva unor oficiali ruși, inclusiv a președintelui Vladimir Putin și a fostului ministru al apărării Serghei Șoigu.

Rusia, care a respins mandatele ICC ca lipsite de sens din punct de vedere juridic, acuză ea însăși Kievul de crime de război, lucru pe care ea, la rândul său, neagă.

INTERVIURILE HotNews.ro