Sari direct la conținut

VIDEO Negocierile TTIP in runda 7 / UE: Nu discutam schimbarea legilor noastre anti-OMG. SUA: Nu obligam pe nimeni sa manance ce nu vrea. Exportul american de energie in UE necesita un acord "cuprinzator si ambitios"​

HotNews.ro
Negociatorii-sefi ai SUA si UE, Dan Mullaney si Igancio Bercero, Foto: Hotnews
Negociatorii-sefi ai SUA si UE, Dan Mullaney si Igancio Bercero, Foto: Hotnews

​Uniunea Europeana refuza sa discute, in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) despre o schimbare a legislatiei sale care restrictioneaza alimentele provenite din organisme modificate genetic, iar Statele Unite subliniaza ca nu isi propune sa oblige pe cineva sa manance ceea ce nu vrea, dar vor ca restrictiile sa fie fundamentate stiintific. In schimb, UE insista sa cumpere energie si materii prime din SUA, dar americanii subliniaza ca este nevoie de un acord de liber schimb ambitios pentru a le vinde europenilor gaze naturale. Acestea sunt principalele concluzii ale rundei a saptea de negocieri SUA-UE incheiate vineri la Washington, prezentate de negociatorii-sefi Dan Mullaney – din partea americana, respectiv, Ignacio Bercero- din partea europeana.

„Nu am avut discutii punctuale asupra organismelor modificate genetic, saptamana aceasta. Nu dorim sa discutam nimic care sa implice schimbarea reglemetarilor noastre in domneniul OMG”, a subliniat seful echipei de negociere a Comisiei Europene, spaniolul Ignacio Garcia Bercero, intr-o conferinta.

In schimb, omologul sau american, Dan Mullaney, a dezvaluit ca au fost atinse, totusi, anumite discutii pe acest subiect, in cadrul capitolului dedicat standardelor sanitare si fitosantitare.

„In cadrul SPS, am discutat faptul ca SUA nu vor sa forteze pe nimeni sa manance ce nu vrea sa manance”, a spus negociatorul-sef american.

In acelasi timp, daca sunt reglementari care se refera la anumite produse care nu pot intra pe piata din motive de siguranta alimentara, atunci acele aspecte trebuie sa die fundamentate pe stiinta si pe evaluari de risc„, a insistat Dan Mullaney.

In domeniul fitosanitar, europenii au propus deja un text americanilor, insa SUA amana discutiile cel putin pana in runda urmatoare, cand vor veni cu propriul lor text.

In privinta organismelor modificate genetic, americanii sunt interesati sa patrunda pe piata europeana cu produse rezultate din biotehnologii, iar europenii sunt reticenti. In schimb, in domeniul fitosanitar, europenii se plang de restrictiile americane la carnea de vita, pe fondul vechilor incidente, deja depasite, cu „boala vacii nebune”, precum si de procedurile americane de durata prin care trebuie sa treaca producatorii europeni pentru certificare pe piata SUA.

  • Energia nu va avea un capitol dedicat in TTIP

Un alt subiect pentru care europenii preseaza este cel al energiei, insa domeniul nu va avea un capitol distinct in viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii, asa cum dorea UE.

„Nu am convenit necesitatea unui capitol separat pe energie, pentru ca multe dintre prevederile care s-ar aplica in domeniul energiei vor putea fi gasite in alte parti ale acordului, inclusiv in capitolul serviciilor sau in alta parte”, a spus seful echipei americane de negociere.

UE spera ca, prin viitorul TTIP, americanii vor exporta gaz natural lichefiat in Europa, pentru ca blocul comunitar sa-si diminueze dependenta energetica de Rusia.

In privinta liberalizarii exportului (de energie-n.r.), care este un subiect separat, am discutat cu europenii despre cererea lor, in contextul legislatiei americane. Este adevarat ca un acord cuprinzator si ambtitios care sa ofere tratament larg inclusiv in domeniul gazelor naturale va simplifica exportul de gaze naturale„, a punctat Dan Mullaney, din partea americana.

Alte subiecte ale negocierilor TTIP 7:

  • Cat mai dureaza discutiile. Dan Mullaney: „Ne vom misca mai departe cu rapiditate, dar substanta acordului va conta mai mult decat rapiditatea”.
  • Controversata clauza ISDS. Ignacio Bercero: „Am avut discutii bune asupra rezolvarii litigiilor stat-stat (SSDS). Nu are nicio legatura cu rezolvarea litigiilor investitor-stat (ISDS). Nu am mai avut discutii asupra ISDS de cand am deschis consultarea noastra publica. Noul comisar pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a fost foarte clara la audierea sa in Parlamentul European: nu vom avea negocieri asupra ISDS pana la incheierea consultarii publice” din UE asupra acestui subiect.  

Dan Mullaney: „SUA asteapta rezultatul consultarilor, sa vada care sunt puctele de vedere. Consultarea publica pe care noi am avut-o in 2009-2012, a produs un text-model despre care noi credem ca reuseste sa ofere protectie investitorului, dar lasand spatiu statului sa reglementeze. Si vom discuta aceste aspecte cu europenii, cand ei vor fi gata”.

  • Armonizarea institutiilor de reglementare. Dan Mullaney: „Daca reglementatorii de pe o parte a Atlanticului pot cadea de acord sa se bazeze sau sa accepte inspectii de catre cealalta parte, sa zicem in domeniul farmaceuticelor sau al dispozitivelor medicale, reglementatorii au beneficii, pentru ca resursele sunt impartite mai bine, companiile beneficiza, pentru ca nu trebuie sa faca mai multe teste duplicate pentru aceleasi produse, si consumatorii beneficiaza de oportunitatea de a avea preturi mai mici, disponibilitate mai mare a produselor si verificari mai eficiente”.  
  • Serviciile financiare – nu inca. Ignacio Bercero: „E adevarat ca nu am inclus in acest stadiu serviciile financiare. Si asta nu pentru ca nu vrem sa discutam accesul pe piata serviciilor financiare, ci dimpotriva, suntem foarte dornici sa discutam toate aspectele serviciilor financiare si pentru noi aceasta necesita o abordare integrata si cuprinzatoare care priveste accesul pe ambele piete si aspectele regulatorii”
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro