Sari direct la conținut

VIDEO O pasăre de pe vremea dinozaurilor, cu ciocul în formă de lamă de coasă, aduce noi informaţii despre diversitatea aviară

HotNews.ro
Falcatakely Forsterae, Foto: YouTube
Falcatakely Forsterae, Foto: YouTube

Un craniu delicat, dar extrem de bine conservat, al unei păsări de dimensiunea unui corb, cu ciocul asemănător cu lama unei coase, care popula în urmă cu 68 de milioane de ani zona unde se află în prezent Madagascar, dovedeşte oamenilor de ştiinţă că mai au multe de aflat despre diversitatea aviară din epoca dinozaurilor, relatează Reuters miercuri.

Cercetătorii au anunţat miercuri că această pasăre, numită Falcatakely forsterae, era diferită de oricare altă specie aviară cunoscută din epoca dinozaurilor – mezozoic – nu doar datorită formei ciocului, ci şi a întregii sale anatomii.

Ciocul acesteia semăna cu cel al unui tucan, cu toate că cele două specii nu sunt apropiate. În timp ce păsările moderne prezintă o mare varietate de forme a ciocului – de la cea de sabie ascuţită a păsărilor colibri până la cea de corn de rinocer a păsării cu acelaşi nume (Buceros rhinoceros) – o astfel de diversitate nu a fost descoperită şi în rândul păsărilor din mezozoic.

Fosila de Falcatakely are un singur dinte conic, în partea din faţă a maxilarului superior. Probabil că păsările Falcatakely prezentau un număr mic de dinţi, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro