Sari direct la conținut

VIDEO O rachetă chineză s-a prăbușit și a explodat în munți după o lansare accidentală în timpul unui test la sol

HotNews.ro
VIDEO O rachetă chineză s-a prăbușit și a explodat în munți după o lansare accidentală în timpul unui test la sol
Explozie după prăbușirea unei rachete în China Foto: captură video

Accidentul s-a produs atunci când primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a desprins de platforma de lansare în timpul unui test, din cauza unei defecțiuni structurale. Aceasta a aterizat într-o zonă colinară a orașului Gongyi din centrul Chinei, potrivit CNN.

„Din cauza defecțiunii structurale a conexiunii dintre corpul rachetei și platforma de testare, racheta cu primul etaj s-a desprins de platforma de lansare”, a declarat Space Pioneer, cunoscută și sub numele de Beijing Tianbing Technology.

„După decolare, computerul de bord a fost oprit automat, iar racheta a căzut în munții adânci, la 1,5 kilometri sud-vest de platforma de testare. Corpul rachetei a căzut în munte și s-a dezintegrat”, a precizat Space Pioneer.

Nu au existat răniți în urma accidentului, a declarat compania, deoarece oamenii din zonă au fost evacuați înainte de testul rachetei.

Space Pioneer, o companie lider în sfera rachetelor comerciale, este specializată în rachete cu propulsie lichidă.

În aprilie 2023, aceasta a lansat cu succes racheta Tianlong-2, făcând din companie primul operator de lansare comercială din China care a trimis în spațiu o rachetă cu purtător de lichid și a intrat cu succes pe orbită, potrivit presei de stat.

Tianlong-3, racheta care s-a prăbușit duminică, este o rachetă mare purtătoare de lichid. Aceasta a fost construită pentru a ajuta la construirea rețelei de internet prin satelit a Chinei.

Performanța produsului rachetei este comparabilă cu Falcon 9 de la SpaceX, potrivit Space Pioneer, adăugând că aceasta va fi capabilă să lanseze racheta de peste 30 de ori pe an după primul zbor reușit al rachetei.

Accidentul are loc la doar câteva zile după ce modulul lunar Chang’e-6 al Chinei s-a întors pe Pământ din spațiu, de unde a colectat primele mostre de pe partea îndepărtată a Lunii.

Misiunea a reprezentat o etapă-cheie în „visul etern” al Chinei – astfel cum a fost formulat de liderul chinez Xi Jinping – de a transforma țara într-o putere spațială dominantă și vine în contextul în care o serie de țări, inclusiv Statele Unite, își intensifică propriile programe de explorare a Lunii.

INTERVIURILE HotNews.ro