VIDEO Orban, în Parlament: Nu-mi cereți mie să schimb data alegerilor, parlamentul a stabilit-o prin lege / Ciolacu: Care e strategia concretă ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări?
- Redactia Hotnews
Raportul premierului Ludovic Orban în Parlament s-a transformat într-un schimb de acuzații între putere și opoziție. PSD a acuzat puterea că a aruncat în haos România, a furat și nu a fost interesată decât de alegeri, iar Marcel Ciolacu a anunțat că partidul său va depune luni moțiune de cenzură. „Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia”, a spus el. Ludovic Orban a calificat acuzațiile PSD drept „minciuni ordinare”. „Nu vreau să răspund la acuzații nefondate care sunt o jignire la adresa onestității mele”, a spus Orban, sfătuindu-i pe parlamentari să nu-i ceară amânarea datei alegerilor lui, de vreme ce ei au stabilit-o.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban a prezentat raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.
CONSULTĂ AICI RAPORTUL PREMIERULUI
UPDATE 14:59 Ludovic Orban:
- Nu m-aţi chemat să vă prezint măsurile economice ale Guvernului PNL. Am să vă prezint totuşi ceva. Guvernul nostru a apărat locurile de muncă pe toată perioada crizei economice declanşate de epidemie. Uitaţi-vă pe date, pe REVISAL. Eu nu rostesc cifre scoase din burtă, minciuni ordinare, care nu au absolut bază în realitate. Numărul de angajaţi cu contracte de muncă, angajaţii activi, pe data de 3 august: 5.589.435; numărul de angajaţi la 1 ianuarie, înainte de declanşarea epidemiei şi a crizei economice aferente, (…) era de 5.582.008. Sunt date luate din REVISAL, dacă REVISAL minte, deşi mă îndoiesc. Deci, sunt angajaţi mai mulţi cu 7.430.
- Am dat oxigen în economie prin schema de ajutor de stat. Nu am inventat noi roata, am făcut ca alte țări europene.
- Am luat măsuri ca aceste companii să-și păstreze angajații.
- Nu vreau să răspund la acuzații nefondate care sunt o jignire la adresa onestității mele.
- În raportul Curții de Conturi spune că din 2018 v-a atras atenția că nu ați constituit stocurile strategice. Spune că s-au făcut achiziții în condiții de criză, pentru că nu ați făcut stocuri.
- A mai vorbit un mare lider despre prețuri de achiziție. Prețul per mască a fost prețul pentru care s-a câștigat licitația acum 2 luni. Acum au mai scăzut.
- Vă spun sincer, din păcate, liderii PSD mi-au arătat și azi că nu au înțeles nimic.
- Ciumații Europei, dlor de la PSD. Tătaru a citat o afirmație de pe site-ul oficial al PSD. S-a referit la ce ați spus dvs pe pagina de Facebook a PSD.
- Nu-mi cereți mie să schimb data alegerilor. Voi ați votat data alegerilor, Parlamentul. Guvernul nu poate să schimbe data alegerilor. Dacă vreți faceți proiect de modificare.
- Singurul lucru pe care pot să-l fac e să respect legea.
- Alegerile reprezintă un proces fundamental pentru democrație.
- Ați vorbit de morți. A venit vreun parlamentar să ceară vreun moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața din cauza coronavirusul? Vă propun eu.
AUPDATE 14:16 Victor Ponta
- O să încep cu o parafrazare: o să fie neviue să moară oameni ca dl Orban să facă alegeri.
- Pentru toți oamenii normali la cap pentru ce e pregătit dl Orban nu ne interesează, e asa de pregătit că ne e mai rău ca în martie.
- Toți care suntem normali la cap vrem să știm dacă trimitem în siguranță copiii la școlaă.
- Am aflat de la ministrul Anisie că avem o soluție cu „pepsiglas”.
- Deci sănătate nu, şcoală nu, firme româneşti, economie nu, dar avem alegeri. Sunt absolut convins, ca şi dumneavoastră, că, aşa cum a organizat România în ultimele şase luni acest guvern, aşa va organiza şi alegerile, că vor muri oameni, că se vor îmbolnăvi, că trebuie să trimitem toţi cei prezenţi aici 18.500 reprezentanţi în secţii de vot, că avem 40.000 de candidaţi la primărie, la consilii locale, judeţene, că le punem viaţa în pericol pentru că guvernul nu va fi în stare şi nu este în stare să organizeze nimic.
- Noi, cei de la Pro România, vrem alegeri, dar nu cu acest guvern, pentru că acest guvern ne pune viaţa în pericol. Aşa încât, domnule preşedinte Ciolacu – dumneavoastră văd că până la urmă ascultaţi glasul poporului şi v-aţi făcut curaj să depuneţi moţiune de cenzură – cred că aţi greşit grav când aţi votat acest guvern despre care ştiaţi că va duce ţara în dezastru.
- De abia aştept, nu trebuie să spuneţi altceva în moţiune decât – un vaccin anti lucovid pentru România. Şi cred că avem datoria să curmăm suferinţa României şi oamenilor curmând suferinţa acestui guvern de pepsiglas.
UPDATE 14:10 Cătălin Drulă, USR:
- Oamenii se tem și pe bună dreptate, pentru că tot ceea ce văd în jurul lor e haos. Și le este teamă pentru ei și pentru familiile lor. Alții nici măcar nu vor să creadă că acest virus există. Și prin acțiunile lor nu fac altceva decât să îi pună în pericol și pe ceilalți.
- Este prea multă incertitudine și dezorganizare, iar oamenii simt asta și privesc cu din ce în ce mai multă teamă la viitor. Responsabilitatea noastră, a tuturor, de la parlamentari, la guvernanți și primari, este să le oferim oamenilor un plan coerent. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. Avem niște probleme sistemice acumulate în 30 de ani de corupție și incompetență – sănătatea, educația, sistemul de pensii.
- Oamenii s-au săturat de corupție, de impostură și nepotisme. Nu mai au încredere în politicieni, nu mai au încredere în partide, nu mai au încredere în Parlament sau Guvern.
- Vă mirați că sunt oameni care nu respectă regulile de distanțare? Ar trebui să vă mire că sunt oameni care ascultă. Și asta nu datorită guvernului, ci pentru că spre norocul nostru avem încă mulți oameni de bun simț în România.
- Este timpul să strângem rândurile, să fim responsabili, să lăsăm deoparte politicianismele și să ne concentrăm pe ce avem de făcut – să le dăm oamenilor garanția că ei și familiile lor sunt în siguranță.
- Vor fi foarte multe lucruri de reparat după această criză. Dar cel mai greu lucru pe care va trebui să-l reparăm va fi încrederea oamenilor în instituțiile statului.
- Știu că vin alegerile, suntem cu toții în campanie, dar criza asta este mai importantă decât orice primărie.
UPDATE 14:00 Daniel Fenechiu, PNL:
- În plan parlamentar, majoritatea PSD – ALDE – Pro România a avut două priorităţi: să legifereze iniţiative populiste cu pronunţat caracter electoral, iar cea de a doua – să golească de conţinut toate ordonanţele şi proiectele de lege iniţiate de Guvern.
- Practic, Guvernul Orban a fost sabotat de la nivel parlamentar într-o manieră deliberată, în care sănătatea românilor, bunăstarea României, în care toate aceste sintagme care sună bine nu au fost nimic altceva decât declaraţii, declaraţii, declaraţii..
UPDATE 13:49 Marcel Ciolacu:
- Un haos imens, o economie pusă la pământ, asta e România după 9 luni de guvernare liberală. O țară în derivă, condusă de un guvern cu 0 credibilitate în care miniștrii se contrazic.
- Ați scăpat total situația de sub control. Ați încălcat toate promisiunile.
- V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru clientelă.
- Nu v-a păsat nicio secundă de sănătatea românilor și traiul lor de zi de zi. V-au interesat doar alegerile. în timp ce românii erau închiși în case ați devalizat bugetul României. Sute de milioane de euro au ajuns în buzunarele prietenilor de partid. Tot mecanismul infracțional a fost dezvăluit în raportul Curții de Conturi publicat ieri.
- Orice achiziție a devenit o țeapă pentru stat, dar o mare afacere pentru clientela liberală.
- Ar trebui să vă crape obrazul de rușine, ați vămuit sănătatea fiecărui român.
- Orice amânare a alegerilor știți că va duce la pierderea puterii. Odată cu pierderea puterii vă veți pierde si libertatea.
- Românii trebuie să știe care este strategia concretă ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări. Cum îi veți încuraja pe români să iasă la vot? Cum vor vota pacienții cu COVID, cum se va desfășura exact procesul de votare?
- Cum veți trimite copiii la scoală?
- Cu sprijinul constant al președintelui Klaus Iohannis ați distrus, în numai 9 luni, pas cu pas România. Gata, s-a umput paharul. PSD nu va mai permite ca România să se scufunde. Pe 17 august PSD va depune moțiune de cenzură. Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia.
Ludovic Orban:
- Imediat ce parlamentul a adoptat legea 136 (noua lege a carantinei-n.r) am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp, am ajuns să avem peste 10.000 de persoane tratate în spatii ale spitalelor, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de români, s-a dispus izolarea la domiciliu, tratatarea la un domiciliu pentru aproape 15.000 de români. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea? Nu puteam interveni.
- În ceea ce privește detașările, s-au dispus peste 1500 de detașări. Peste 1100 sunt la DSP-uri care sunt suprasolicitate.
- DSP_urile trebuie să emită toate deciziile, să supravegheze recolatarea exudatului, probelor, să asigure inspecția de sănătate, să efectueze anchetele epidemiologice. Viteza e vitală.
- A avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți care trebuie tratați în secțiile de Terapie Intensivă
- Cred că ați remarcat că am crescut constant capacitatea de testare, de la 4-500 de teste am ajuns să realizăm și 25.000 de teste, obiectivul nostru e să creștem capacitatea de testare. Creșterea e foarte importantă pentru că dacă ai capacitate mai mare poti să identifici mai repede o persoană bolnavă și să dispui măsurile, să-ți dai seama care sunt zonele de risc.
- Vorbesc despre un lucru care nu ne-a făcut plăcere. S-au dat extrem de multe amenzi pentru nerespectarea normelor privind protecția sanitară. Orice român trebuie să știe că dacă nu respectă regulile va fi sancționat.
- Când dăm sancțiuni, le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile.
- Toate măsurile pe care le luăm au obiectivul de reduce la maxim posibil a numărului de persoane care pot fi afectate.
- Pe 14 septembrie va începe anul școlar. Trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia să deschidem școala diferențiat.
- Există trei situații: galben, verde, rosie.În funcție de situația epidemiologică, școal se poate deschide normal, cu elevi în clasă, cu prezență alternativă – jumătate cu prezență fizică în clase, jumătate online, unde e risc epidemiologic mare, scoala va începe online.
- Demersurile pe care le-am gândit sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune. Am consituit un Comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar.
- Pentru fiecare mod de începere trebuie luate măsurile specifice. Unde începe normal, e obligatoriu purtarul măștii. Unde e posibil să se asigure separarea prin plafane de plexiglas e important ca acest lucru să se realizeze. Toate scolile trebuie pregătite cu dezinfectanți.
- Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor. Situația în momentul de față am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% dintre școli nu sunt conectate la internet. Vom găsi soluții.
- Fiecare scoală trebuie să aibă acces la platforme: MEN a purtat discuții cu furnizorii și vor exita soluții. Google și Microsoft vor pune gratuit la dispoziție.
- A treia direcție e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare, laptopuri. pentru asta am alocat suma necesară pentru achiziția a 250 de mii de tablete, licitația e în curs, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii.
- Am disponibilizat din fonduri europene 125 mil euro pentru decontarea autorităților locale pentru achiziționarea de laptopuri.
- Pe scurt, măsurile pe care le-am gândit pentru organizarea alegerilor. Data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord și a fost votată de parlament.
- AEP împreună cu MS și MAI dezbate setul de reguli care trebuie respectate în campania electorală. Aceste reguli trebuie respectate, au ca obiectiv protejarea cetățenilor. Cu siguranță va fi măsura portului măștii. Vor exista reglementări privind organizarea evenimentelor electorale, distanță fizică, limitarea numărului de participanți.
- În ceea ce priveste ziua votului, toți reprezentanții din birourile electorale vor avea la dispoziție 5 măști.
- Când vom avea proiectul de reglementare îl voi trimite către fiecare lider de partid.
- Cred că putem organiza alegerile fără a crește riscul de infectare.
- Nu cred că tema coronavirusului trebuie să fie tema de campanie electorală.