VIDEO Parlamentul a adoptat modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor
Plenul reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor a adoptat, marti, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor cu 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „impotriva” si doua abtineri. Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie ceruta in cazul unui parlamentar a ramas nemodificata.
In noul statut la capitolul procedurii in caz de retinere, arestare sau perchezitie ceruta in cazul unui parlamentar nu a suferit modificari in schimb a fost eliminata prevederea potrivit carei mandatul unui ales inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate in conformitate cu Legea privind declararea si controlul averii demnitarilor.
Practic, parlamentari pot sa-si pastreze mandatul chiar daca sunt declarati incompatibili de ANI. IMai exact, in noul statut senatorii si deputatii isi pierd functia doar in urma unei hotarari irevocabile si definitive a instantei de respingere a contestatiei facute de cel declarat incompatibil.
De asemenea s-a eliminat aliniatul 5 din articolul 18 care prevede urmatoarele:
„In cazul in care Agentia Nationala de Integritate sesizeaza o stare de incompatibilitate, aceasta se aduce la cunostinta Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. Biroul permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat in aceasta situatie si comisiei care are in competenta analizarea situatiilor de incompatibilitate in vederea elaborarii unui raport, in termen de 15 zile. In cazul in care din raportul comisiei reiese existenta unei stari de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului, informeaza deputatul sau senatorul, care are obligatia ca in termen de 30 de zile sa opteze intre calitatea de deputat sau de senator si functia sau functiile incompatibile.”
La capitolul incompatibilitati se mentine aceeasi situatie incerta. In cazul in care un parlamentar gasit incompatibil de ANI si nu a contestat decizia nu-si pierde automat mandatul ba dimpotriva poate ramane cu el in conditiile in care o eventuala sesizare a Agentiei este trimisa spre judecare comisiei parlamentare. Comisia este cea care va decide daca parlamentarul este incompatibil sau nu.
De asemenea, potrivit noilor reglemantari, un senator sau deputat poate cere din proprie initiativa lamurirea starii de incompatibilitate in conditiile in care el isi recunoaste incompatibilitatea dar nu a optat in termenul legal pentru una din functii.
„Deputatul care se afla in stare de incomptibilitate si nu a optat pentru pentru una din functii se poate adresa Biorului Permanent pentru clarficarea situatiei sale. Biroul Permanent inainteaza solicitarea comisiei care analizeaza situatia. In noul statut se specifica ca doar in cazul in care din raportul comisiei reiese existenta unei stari de incompatibilitate, deputatul sau senatorul are obligatia ca in termen de 30 de zile sa opteze pentru unua din functii.
Prevederea poate duce la repetarea cazurilor cand rectorii parlamentari au fost declarati incompatibili de ANI dar au fost protejati de propriii colegi.
Art. 18 (1) Deputatul sau senatorul care, la data intrarii in exercitiul mandatului, se afla in una dintre situatiile de incompatibilitate prevazute in prezentul Statut sau in alte legi speciale are la dispozitie un termen de 15 zile pentru a notifica Biroul permanent al Camerei din care face parte, cu privire la starea sa de incompatibilitate. Dupa expirarea acestui termen, deputatul sau senatorul va opta, in termen de 30 de zile intre mandatul de deputat sau de senator si functia ori functiile incompatibile, demisionand potrivit optiunii sale. Demisia deputatului sau a senatorului se aduce la cunostinta Biroului permanent al Camerei din care acesta face parte.
(2) Deputatul sau senatorul care nu si-a exprimat optiunea potrivit alin. (1) ramane in stare de incompatibilitate. Biroul permanent al Camerei din care face parte sesizeaza comisia care are in competenta analizarea situatiilor de incompatibilitate in vederea intocmirii unui raport, in termen de 15 zile de la sesizare. Comisia competenta solicita punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, care va raspunde solicitarii in cel mult 5 zile.
(3) Deputatul sau senatorul se poate adresa Biroului permanent al Camerei din care face parte, in vederea clarificarii unei eventuale stari personale de incompatibilitate. Biroul permanent inainteaza solicitarea comisiei care are in competenta analizarea situatiilor de incompatibilitate, in vederea intocmirii unui raport, in termen de 15 zile de la sesizare. In cazul in care din raportul comisiei reiese existenta unei stari de incompatibilitate, deputatul sau senatorul are obligatia ca in termen de 30 de zile sa opteze intre calitatea de deputat sau de senator si functia sau functiile incompatibile. Prevederile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
In plen s-a adoptat un singur amendament. La propunerea senatorului PSD Serban Nicolae s-a adoptat prevederea ca in cazul, in care parlamentarul cercetat este achitat de instanta sa-si primeasca drepturile financiare suspendate pe perioada anchetei.
Totodata parlamentarii au decis marirea componentei Comisiei pentru Statutul deputatilor si senatorilor, cu inca un reprezentanta in persoana deputatului UDMR Marton Arpad.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/3ca70ca74c9a9fdb7bde1d45fe6ee3db/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Dezbaterile la statut nu a fost lipsite de contre intre Opozitie si Putere iar parlamentarii PPDD au parasit sala motivand ca nu au primit modificarile operate de comisie in noaptea de luni spre marti.
Tudor Barbu, lider grup PPDD Senat: ”Grupurile parlamentare ale PP-DD considera ca dezbaterea unui raport care azi-noapte, la ora 1,00, inca nu era finalizat, iar azi dimineata abia l-am primit, este cel putin nefireasca, ca sa nu spun ca nu respecta regulile jocului parlamentare. (…) PP-DD nu doreste niciun fel de privilegiu nici la capitolul imunitate, nici la capitolul hotel, nici la capitolul finantare pe fiecare senator sau deputat in parte. (…) Ambele grupuri PP-DD vor parasi sala in semn de protest fata de maniera in care am fost tratati in ceea ce priveste procedurile parlamentare in dezbaterea de astazi. (…) Mie mi se pare inacceptabil. Este o lipsa de respect fata de cetatenii care ne-au trimis aici”
La tribuna a urmat Puiu Hasotti care le-a replicat parlamentarilor PPDD care paraseau sala.
Puiu Hasotti, senator PNL: „Daca sunteti cumva deranjati ca afectati bugetul si aveti dreptul sa o faceti, imi pare rau ca au plecat acei colegi ( de la PP-DD n.r.) care prin liderul lor au sustinut acest lucru, nu va ramane un singur lucru de facut: donati domne indemnizatia, suma forfetara, totul donati la bugetul de stat, nu le ridicati, stati in Gara de Nord dormiti acolo pe o banca! Ca in Gara de Nord poate v-o da vreo banca, sau in Cismigiu. Pana unde poate ajunge demagogia? Pana unde poate ajunge acest discurs care nu face bine Parlamentului?„.
Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: „Nu am facut nimic rau, decat am scris in statutul nostru ca, daca nu are Camera Deputatilor sau Senatul resurse financiare, cum avea pe vremuri, sa cumparam masini, acordam o suma forfetara ca deputatul sau senatorul sa se deplaseze in circumscriptia electorala si in colegiul sau uninominal. Daca gresesc aici, ca facem aceasta reducere, da sa voteze impotriva.
Nu exista superimunitate. Si am vazut la un comun acord cu toate aceste institutii, si aseara opt din opt – si aici e o chestiune simpla aceasta comisie nu respecta configuratia initiala a Parlamentului – sunt patru de la Opozitie, patru de la guvernare si un coleg de la UDMR care creeaza balanta. Daca noi am gresit si aseara la ora 1,00 toti, indiferent de culoarea politica, am acceptat acest raport si l-am semnat, inseamna ca nu mai stim ce inseamna dialogul intre grupurile parlamentare politice„
PDL a dat replica prin presedintele Vasile Blaga care i-a atras atentia lui Valeriu Zgonea ca „de doua ore nu face altceva decat sa tina lectii de morala si de comportament politic„.
Vasile Blaga: „Incercati sa intoarceti niste masuri pe care doriti sa le luati in sensul intaririi imunitatii acuzandu-ne pe toti ca vrem nu stiu ce drepturi financiare in plus. Nici parlamentarii puterii, nici ai opozitiei nu vor nimic in plus decat le confera legea. Azi am venit sa discutam clar si vom participa la discutiile pe Statutul nostru.
Cu totii am fost de acord ca sunt multe lucruri de corectat in el, cu ce nu suntem de acord am si spus. Nu suntem de acord ca indiferent ce veti formula sunt anumite aspecte care tin de o intarire a imunitatii pe care noi o avem astazi.
Nimeni nu poate sa ne convinga ca din momentul in care ceri unui magistrat atunci cand inainteaza cererea Camerei sa o si motiveze eu ma intreb in ce calitate noi sau Biroul Permanent decide daca sunt probe suficiente sau nu pentru ridicare imunitatii sau cum poate fi corectata o stare de incompatibilitate devenita definitiva prin neatacare printr-o pedeapsa la locul de munca. Adica invers – nu il lasi sa vina o luna la lucru si gata l-ai iertat desi el a fost in incompatibilitate„
Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat dupa adoptarea Statutului ca noul proiect de lege l-a acoperit pe cel vechi cu „o spoiala”
„Am sentimentul ca astazi ne-am aflat cu totii intr-un cabinet urias de cosmetica, in care o cosmeticiana babana, numita ‘Puterea’, a incercat sa infrumuseteze corpul unui act normativ extrem de important – Statutul parlamentarilor. Din pacate, operatia nu a reusit, partile principale ale actului normativ care astazi ar fi trebuit imbunatatit in mod simtitor au fost acoperite doar cu un strat de spoiala.
Imunitatea a fost consolidata, conflictul de interese incurajat. Daca va inchipuiti ca un parlamentar care este surprins printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ca se afla in conflict de interese va avea vreo teama in a se pazi, stiind ca singura sanctiune impotriva lui e un act de natura administrativa, ne inselam amarnic„, a spus Oltean, in plenul Camerelor reunite.