Sari direct la conținut

VIDEO Pe traseul viitoarei autostrăzi Ploiești – Buzău s-a descoperit mormântul unui războinic de acum peste 1500 de ani

HotNews.ro
Mormant princiar descoperit intre Ploiesti si Buzau, pe traseul viitoarei autostrazi, Foto: CNAIR
Mormant princiar descoperit intre Ploiesti si Buzau, pe traseul viitoarei autostrazi, Foto: CNAIR

Pe traseul viitoarei autostrăzi A7 Ploiești a fost făcută o descoperire arheologică de excepție, un mormânt de războinic din secolele IV – V, fiind găsite peste 120 de piese, printre care arme (spadă, pumnal), dar și podoabe de aur pentru războinic și pentru decorarea calului, anunță CNAIR.

Despre descoperire

Ca parte a studiului de fezabilitate pentru lotul 1 al autostrăzi A7, Ploiești – Buzău au fost făcute și săpături arheologice și a fost descoperit mormântul unui călăreț care a trăit la începutul așa-numitei „perioadă a migrațiilor”, adică acum 16-17 secole.

A fost descoperită și o parte din cal, dar și o sabie și un pumnal, decorate cu aur, un cazan de bronz, dar și tolba cu săgeți. Războinicul avea aplicată pe față o mască din aur. Omul era important, posibil un prinț, și a fost îngropat cu multe însemne sociale ce denotă importanța sa în acea epocă.

Despre Autostrada Moldovei

Autostrada „Moldovei” A7 are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina. De la Ploiești până la Pașcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Până în acest moment, au fost contractate doar două loturi (49 km) din cele trei de pe Ploiești (Dumbrava) – Buzău și cele două loturi de capăt (16km) ale tronsonului Buzău – Focșani (4 loturi – total 83 km).

Ce spune CNAIR

Descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploiești-Buzău al A7.

Pentru proiectul de infrastructură Autostrada A7, Ploiești-Buzău, investigațiile arheologice planificate la faza studiului de fezabilitate au fost limitate, deoarece unele suprafețe din traseu nu erau expropriate și, din acest motiv, arheologii s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces în teren, chiar dacă legislația prevede realizarea studiilor geotehnice, arheologice etc. pe întregul traseu al proiectului de infrastructură rutieră (încă din această etapă!).

Chiar și în această situație, pe lotul 1 al proiectului menționat, pe aproximativ 14 kilometri din cei 21 de kilometri, s-a putut realiza diagnosticul arheologic intruziv la faza studiului de fezabilitate și au fost identificate patru situri arheologice. Ulterior, prin finalizarea diagnosticului arheologic intruziv, în faza de execuție, au mai fost repertoriate alte patru situri.

Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepție, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Mormântul surprinde prin inventarul variat și bogat, de la arme minuțios realizate și decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât și pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.

Cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit, în condiții extrem de dificile din punct de vedere al stării vremii, să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire.

Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro