Sari direct la conținut

VIDEO Poate forța România aderarea la Schengen, atât timp cât Austria nu cedează? Iohannis: De la Viena auzi o placă stricată / Ce spune despre un demers la CJUE

HotNews.ro
Schengen, Foto: Dreamstime
Schengen, Foto: Dreamstime

Argumentele cu care Austria ține în continuare România la ușa Schengen sunt „cel puțin străvezii”, iar de la Viena se aude „ca și cum ar fi o placă ce s-ar fi stricat”, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles.

Iohannis a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului European, fiind întrebat ce strategie are România pentru aderarea la spațiul Schengen și dacă poate fi forțat un vot la JAI, în decembrie, în condițiile în care Viena nu cedează.

  • „Asta cu forţările nu prea ţine în relaţiile din interiorul UE, dar, sigur, este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali.
  • Noi continuăm. Deci, eu continui pe toată linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea şi Guvernul face tot ce poate, dar devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în care Austria spune că nu are nimic împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar se opune extinderii Schengen. Argumentele sunt cel puțin străvezii”, a declarat Iohannis.

„Realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează”

Iohannis a insistat că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a adera la spațiul european de liberă circulație, dar „realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează pentru că din cauza migrației foarte multe state și-au închis granițele”.

  • „Pe de altă parte, şi trebuie să o spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis graniţele.
  • Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, ştiţi foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de graniţe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează.
  • Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se ştie demult şi, pe de o parte, există dorinţa de a moderniza Acordul Schengen, pe de altă parte există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a afirmat Iohannis.

Legat de un posibil demers al României de a se adresa Curții de Justiție a UE împotriva Austriei, Klaus Iohannis a spus că este o „chestiune foarte complicată”: „Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie și până nu ne lămurim între noi nu e bine să avansăm public pe acestă chestiune”.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a susținut încă de luna trecută că, dacă în decembrie Austria va vota în continuare împotriva aderării României la spaţiul Shengen, va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) refuzul acestei ţări, el spunând că doreşte ca în acest demers să aibă ca parteneri Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea ţării noastre.

Cel mai recent mesaj al cancelarului Austriei pentru România: Extinderea Schengen este, în prezent, de neconceput

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat marţi extinderea Schengen ca fiind în prezent „de neconceput” pentru ţara sa, dar a susținut că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate.

Nehammer a discutat cu jurnaliştii după întâlnirea sa cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Viena, în speranţa de a schimba poziţia Austriei care se opune aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, a transmis BTA, citată de Agerpres. Cei doi au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii bilaterale cu participarea delegaţiei bulgare, care i-a inclus pe ministrul de interne Kalin Stoianov şi ministrul adjunct de externe Elena Şekerletova.

„Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a insistat Nehammer. El a subliniat că miniştrii de externe ai UE înşişi spun că sistemul Schengen nu funcţionează. Din ce în ce mai multe ţări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu se ridică la adevărata sa semnificaţie, a subliniat cancelarul. El a spus că 75% dintre migranţii interceptaţi în Austria nu sunt înregistraţi, ceea ce reprezintă o problemă de securitate.

„Suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile şi sacrificiile pe care le face pentru a păstra frontierele externe ale UE şi, prin urmare, ale Austriei”, a adăugat Nehammer. UE ştie foarte bine că Bulgaria şi România contribuie la Schengen şi de aceea trebuie să le sprijine financiar, a mai subliniat cancelarul austriac.

(Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro