Sari direct la conținut

VIDEO „Politist, adjectiv” si „Inglorious Basterds”- filmele anului in opinia criticilor romani. „Avatar” va depasi succesul lui „Ice Age 3” daca va fi distribuit in mai multe cópii

HotNews.ro

Cu putine exceptii, criticii romani de film chestionati de HotNews.ro considera filmul lui Corneliu Porumboiu drept cel mai bun film romanesc din 2009, pe cand „Inglorious Basterds” depaseste „Gomora” si „Frost/Nixon” la capitolul cele mai bune filme straine care au rulat in 2009 in Romania. Pe de alta parte, in 2009 a crescut numarul de spectatori platitori de bilet, „Ice Age 3”, hitul anului, fiind vazut de de doua ori mai multi spectatori decat „Calatorie spre centrul Pamantului” in 2008. Va fi acest scor deturnat de „Avatar”?

Nu prea e posibil pana la sfarsitul anului, pentru ca filmul lui James Cameron, care dispune de o solida campanie internationala de marketing, intra pe ecranele romanesti in 18 decembrie. In opinia lui Constantin Fugasin de la Agentia Champions, „Avatar” ar putea depasi pe termen lung „Epoca de Gheata 3: Aparitia dinozaurilor”: „Are sanse sa il depaseasca daca distribuitorul (n.red. – Odeon Cineplex) va reusi sa-l plaseze inca din prima saptamana in foarte multe cinematografe, depasind numarul de cópii – in 3D si 2D -, pe care l-a avut Ice Age 3, si beneficiind si de noul multiplex de la AFI Palace, care merge foarte bine.

Aici puteti vedea trailerul filmului „Avatar”, realizat de James Cameron.

In acest an, „Ice Age 3” a vandut 246.921 bilete in doar patru saptamani, in timp ce liderul box-office-ului din 2008, „Calatorie spre centrul Pamantului”, a vandut 117.314 in 10 saptamani. Partea a treia a francizei „Ice Age” a marcat in Romania si un alt record: a depasit bariera de 1.100.000 de euro, fiind al doilea mare succes de casa dupa „Titanic”.

Numarul mare de bilete vandute se datoreaza multiplexurilor si 3D-ului. „Ice Age 3” a avut un atat de mare succes nu atat pentru faptul ca a intrat in doua variante – 3D si 2D –, ci mai ales pentru ca a avut multe cópii – 21. Aceasta e cea mai buna modalitate de a te pozitiona bine la box-office. „2012” a intrat cu 26 de copii si dupa doar 3 saptamani a fost vazut de 218.514 spectatori, fata de 335.182 spectatori inregistrati de „Ice Age 3” dupa 22 de saptamani (potrivit site-ului cinemagia.ro). Este, deci, posibil ca la inceputul anului 2010 batalia sa se dea intre „Avatar” si „2012”, desi succesul unui film depinde de primele doua saptamani de la intrarea pe ecrane.

Tendinta de crestere a veniturilor obtinute din vanzarea biletelor va continua in 2010, spune Constantin Fugasin, atat datorita faptului ca mai multe multiplexuri se vor deschide in tara, dar si pentru ca cinematografe vechi vor fi renovate si redeschise.

Fictiunea bate realitatea

HotNews.ro a stat de vorba si cu mai multi critici romani de film: Laurentiu Bratan, Andreea Chiriac, Andrei Cretulescu, Codruta Cretulescu, Stefan Dobroiu, Mihai Fulger, Andrei Gorzo, Anca Gradinariu, Magda Mihailescu, Valerian Sava. Cu doua exceptii – Anca Gradinariu si Laurentiu Bratan, acestia considera “Politist, adjectiv” drept Filmul romanesc al anului 2009 (in timp ce Anca Gradinariu opteaza pentru “Pescuit sportiv”, de Adrian Sitaru, iar Laurentiu Bratan pentru filmul-omnibus “Amintiri din Epoca de Aur”, “pentru ca ne readuce cu mult umor pe ecran povesti care odinioara ne incrancenau.”).

Motivele pentru care filmul lui Corneliu Porumboiu a prins atat de bine la critici sunt diverse. Daca Magda Mihailescu a gasit in “Politist, adjectiv” “nu numai profunzimea si originalitatea talentului lui Corneliu Porumboiu, ci si intinderea acestui talent”, Valerian Sava remarca “profunda tristete a tinarului cineast cel mai dotat intru umorul intelectual contagios”, iar Mihai Fulger “curajul, coerenta, siguranta si subtilitatea filmului”.

Andreea Chiriac a ales “Politist, adjectiv” “pentru echilibrul sau, pentru ca ridica discret, dar staruitor, o problema morala esentiala pentru fiinta umana, pentru ca nu-si pierde umorul nici in cele mai serioase zone si isi pastreaza prospetimea in cele mai profunde momente.” Stefan Dobroiu apreciaza filmul “pentru modul in care face timpul din vorbe si pentru cele mai pline de miez conversatii vazute anul acesta la cinema.” Pentru Codruta Cretulescu, filmul lui Porumboiu rastoarna parerea ca “imaginea a ucis cuvantul”.

In privinta filmului strain al anului opiniile criticilor romani sunt mai nuantate. Andrei Gorzo, Valerian Sava, Magda Mihailescu, Laurentiu Bratan si Codruta Cretulescu indica spre “Inglorius Basterds”/”Ticalosi fara glorie”ca Cel mai bun film strain al anului 2009, numindu-l “un film demential despre dementa, cu distilari geniale, care e tot ce poate fi mai izbutit” (Valerian Sava), remarcand “surprinzatoarea innoire a provocarilor lui Tarantino” (Magda Mihailescu), “infinita ironie si extraordinara finete cu care Tarantino reuseste (inca o data) sa faca misto de absolut orice – teme grave, mai putin grave sau deloc grave” (Laurentiu Bratan), sau “combinatia fascinanta de film istet si entertainment pur, demonstrand ca, tratat in cheie post-moderna, cinemaul clasic traieste o a doua tinerete”. (Codruta Cretulescu, care a revazut filmul, la cinema, de inca doua ori.).

Alti critici au fost cuceriti de “Gomorra” si de felul in care Matteo Garrone reconstruieste mecanismul de functionare al Mafiei italiene a zilelor noastre. Mihai Fulger il considera cel mai bun film european despre mafioti pe care l-a vazut, Anca Gradinariu il considera si ea cel mai bun film strain care a rulat in cinematografele romanesti in 2009, in vreme ce Andrei Cretulescu il vede ca pe “un exposé necrutator al coruptiei, asasinatelor si mizeriei din miezul peninsulei. Amestecul sec de realism si grozavenie, articulat perfect de o imagine si un montaj care ar trebui sa faca scoala, functioneaza asemenea unui pumn in stomac.”

Si “Frost/Nixon”, de Ron Howard, e bine vazut de critici. Stefan Dobroiu il remarca pentru “senzatia de totala imersiune intr-o epoca si in doua mentalitati cu totul diferite.” Howard castiga pariul cu istoria, reusind un film mai intens decat un thriller, chiar daca deznodamantul este cunoscut din start”, spune criticul de la cinemagia.ro, in timp ce Andreea Chiriac admira la filmul lui Ron Howard faptul ca “e impecabil ca ritm si desfasurare, tensionat asemenea unui thriller de prima mana, surprinzator in fiecare moment, electrizant si de neuitat.”

Per ansamblu, insa, criticii romani sunt de parere ca anul 2009 n-a fost unul extraordinar si ca nu a adus foarte multe filme de neuitat. Totusi 2009 e anul in care au ajuns pe ecranele romanesti, pe langa peliculele despre care s-a vorbit mai sus, alte cateva filme remarcabile: “Luptatorul”/“The Wrestler” (pe care personal il consider cel mai bun film strain al anului), “Poveste de Craciun”/“Un conte de Noel”, “Up – Deasupra tuturor”, “Gran Torino” sau “Cea mai fericita fata din lume”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro