Sari direct la conținut

VIDEO Prima și singura autostradă construită de chinezi în România. Cum arată acum tronsonul care va fi gata anul acesta 

HotNews.ro
VIDEO Prima și singura autostradă construită de chinezi în România. Cum arată acum tronsonul care va fi gata anul acesta 
A0 Nord la intersectia cu DN2 / Sursă: Captură YouTube / Construim România

Un constructor chinez construiește în prezent un tronson din autostrada de centură a Capitalei (A0). Este prima și singura autostradă realizată de un constructor din China în țara noastră, iar finalizarea și deschiderea traficului va fi făcută în noiembrie, la pachet cu lotul adiacent construit de românii de la UMB. 

Constructorul chinez CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) lucrează din primăvara trecută la cei 8,6 kilometri din Lotul 3 din Autostrada de Centură A0 Nord a Capitalei. 

„Termenul contractual este noiembrie 2025 și va fi gata până atunci. Va fi deschisă circulația în paralel cu lotul 4 unde lucrează UMB”, a confirmat pentru HotNews.ro Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt de la Compania de Drumuri. 

Pe lotul unde lucrează constructorul chinez s-a deschis la finalul anului trecut traficului un mic ciot care permite șoferilor să acceseze A0 Nord din DN2, dar pe restul lotului stadiul fizic se apropie de 40%. 

Asociația Construim România a realizat o filmare integrală din dronă cu tot lotul 3 din A0 Nord:

Și UMB va deschide lotul 4 în acest an

În continuarea lotului 3 spre sud, până la Autostrada A2, urmează cei 4,47 de kilometri aferenți lotului 4, acolo unde lucrează românii din grupul UMB. Tronsonul, conform CNAIR, va fi și el gata în acest an. 

Pe lotul 4, UMB lucrează la un pasaj prin care autostrada va supratraversa calea ferată CF 801 și un alt pasaj prin care DJ301 va supratraversa autostrada.

Cea mai grea și spectaculoasă lucrare însă va fi un viaduct de aproape 1,3 km, prin care autostrada va traversa lacul Cernica.

Autostrada Bucureștiului A0 – Lotul 3 (Afumați – Pantelimon) – prima și singura autostradă chinezească din România

A0 Nord, Lotul 3 (Afumați – Pantelimon), în lungime de 8,6 km, este prima și singura autostradă chinezească din țară. Contractul cu constructorul chinez CCECC a fost semnat în martie 2023 pe circa 400 milioane de lei.

Ordinul de Începere a Lucrărilor (OIL) a venit în mai 2023 și de atunci a curs termenul pentru proiectare – 12 luni.

De execuție constructorul s-a apucat în primăvara anului 2024, astfel că termenul contractual de 18 luni se va împlini la finalul toamnei 2025.

Pe acest tronson CCECC trebuie să realizeze un nod rutier cu DN2 unde autostrada supratraversează drumul național și un râu care trece printr-un nou canal de beton, în timp ce pentru Drumul Comunal DC27 și Drumul Judetean DJ300 vor fi realizate poduri peste autostradă. Totodată constructorul lucrează și la un pasaj peste calea ferată CF 800 București – Constanța

A0 Nord – Lot 3 (DN2/Afumați – DN3/Cernica)

  • Lungime: 8,6 km, 1 nod rutier cu DN2
  • Constructor: CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation )
  • Valoare: 397.996.117,63 lei fără TVA
  • Stadiu: Contractat (16 martie 2023) / Proiectare începută în mai 2023
  • Termen: 12 luni proiectare + 18 luni execuție
  • Finalizare posibilă: T4 2025 / T1 2026 (integral)
Autostrada de centură A0 a Capitalei – loturile verzi sunt singurele finalizate și deschise traficului / Sursă: HotNews.ro

Companiile chineze, interzise la licitațiile de infrastructură din România / Două excepții

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment.

Totuși, există în acest moment două excepții, două proiecte unde constructorii sunt din China.

Pe centura Zalău lucrează chinezii de la Synohidro care semnaseră contractul încă din 2020, dinainte de decizia Guvernului. Acolo lucrările sunt mult întârziate, proiectul având termen încă din primăvara lui 2023, iar în prezent (martie 2025) stadiul fizic e acum abia la 75%.

Cealaltă excepție este pe autostrada A0 Nord, Lotul 3, unde lucrează chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation – un contract semnat în 2023 pe o licitație lansată încă din 2019.

În afară de aceste două exemple, companiile chinezești de construcție nu mai sunt implicate în alte proiecte din România și nu au mai putut intra în licitații lansate ulterior anului 2021.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro