Sari direct la conținut

VIDEO Prima și singura autostradă construită de chinezi în România: „Mitul vitezei chinezești a fost încă o dată spulberat” / Cum arată acum

HotNews.ro
VIDEO Prima și singura autostradă construită de chinezi în România: „Mitul vitezei chinezești a fost încă o dată spulberat” / Cum arată acum
Autostrada A0, lotul construit de o firmă din China / Sursă: Captură YouTube

Lotul 3 Afumați – Pantelimon al Autostrăzii A0 – construit de chinezi – nu va fi gata în 2025, deși a fost promis de oficialii din Compania Națională de Autostrăzi și din Ministerul Transporturilor, susține Asociația Pro Infrastructură, care a filmat din dronă tronsonul de aproape 9 kilometri din nordul Capitalei.

„După isprava deloc măgulitoare de pe Centura Zalău, care nici acum nu este gata, se mai rupe o dată mitul mobilizării legendare chinezești. Deși vorbim de două companii diferite, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) la București, respectiv Sinohydro la Zalău, ambele sunt controlate de mâna lungă a statului chinez care în 2021 a primit interzis la licitațiile din România și, prin urmare, nu are nicio motivație să-i dea bice în teren”, afirmă Asociația Pro Infrastructura, cea mai activă organizație din societatea civilă care urmărește implementarea marilor proiecte de infrastructură în țară.

Scenariul optimist și scenariul pesimist pentru deschiderea porțiunii Afumați – Pantelimon din A0

Devine practic o certitudine, spune organizația: „lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord nu va fi gata în 2025, deși a fost promis de oficialii CNAIR și MT”.

Asociația susține că ritmul nu este „nici pe departe suficient” și că în scenariul optimist o deschidere ar fi posibilă abia peste un an, „dincolo de termenul contractual din februarie 2026”.

„Dar în scenariul pesimist ajungem (mult) în vara 2026 dacă antreprenorul nu reușește o mobilizare bună”, potrivit API.

„Progresul fizic ce poate fi observat de la o filmare la ora asta este (foarte) slab și constructorul își mută echipele dintr-o parte într-alta a șantierului, pe modelul brevetat de turcii de la Alsim Alarko și de grecii de la Aktor în apropiere, pe sectoarele sudice ale A0. Nu există fluență în etapele de execuție, unele puncte avansează apoi stagnează aparent inexplicabil. Hei rup, stop, reconfigurare traseu”, explică asociația.

Autostrada Bucureștiului A0 – Lotul 3 (Afumați – Pantelimon) – prima și singura autostradă din România construită de chinezi

A0 Nord, Lotul 3 (Afumați – Pantelimon), în lungime de 8,6 km, este prima și singura autostradă din țară realizată de chinezi, contractul cu constructorul chinez CCECC fiind semnat în martie 2023 pentru circa 400 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a venit în mai 2023, iar de atunci a curs termenul pentru proiectare – 12 luni.

Constructorul s-a apucat de execuție în primăvara anului 2024 doar pentru porțiunea nodului rutier cu DN2. Abia în august 2024 s-a emis a doua autorizație de construire aferentă restului lotului, mai bine de 6 kilometri, astfel că termenul de finalizare actualizat este prima parte a lunii februarie 2026.

Pe acest tronson, CCECC trebuie să realizeze un nod rutier cu DN2 unde autostrada supratraversează drumul național și un râu care trece printr-un nou canal de beton, în timp ce pentru Drumul Comunal DC27 și Drumul Judetean DJ300 vor fi realizate poduri peste autostradă. Totodată, constructorul lucrează și la un pasaj peste calea ferată CF 800 București – Constanța

A0 Nord – Lot 3 (DN2/Afumați – DN3/Cernica)

  • Lungime: 8,6 km, 1 nod rutier cu DN2
  • Constructor: CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation )
  • Valoare: 397.996.117,63 lei fără TVA
  • Stadiu: Contractat (16 martie 2023) / Proiectare începută în mai 2023 / Autorizație de construire integrală în august 2024
  • Termen: 12 luni proiectare + 18 luni execuție
  • Finalizare posibilă: T2 2026
Autostrada de centură A0 a Capitalei – loturile verzi sunt singurele finalizate și deschise traficului / Sursă: HotNews.ro

Companiile chinezești, interzise la licitațiile de infrastructură din România / Două excepții

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment.

Totuși, există în acest moment două excepții, două proiecte unde constructorii sunt din China.

Pe centura Zalău lucrează chinezii de la Synohidro care semnaseră contractul încă din 2020, dinainte de decizia Guvernului. Acolo lucrările sunt mult întârziate, proiectul având termen încă din primăvara lui 2023, iar în prezent (mai 2025) stadiul fizic e acum abia la 75%.

Cealaltă excepție este pe autostrada A0 Nord, Lotul 3, unde lucrează chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation – un contract semnat în 2023 pe o licitație lansată încă din 2019.

În afară de aceste două exemple, companiile chinezești de construcție nu mai sunt implicate în alte proiecte din România și nu au mai putut intra în licitații lansate ulterior anului 2021.

INTERVIURILE HotNews.ro