Sari direct la conținut

VIDEO Primire amestecata pentru filmul lui Radu Mihaileanu,"Concertul", in SUA: plin de "stereotipuri venerabile" pentru "The New York Times", "un film foarte bun" pentru "San Francisco Chronicle"

HotNews.ro
Imagine din "Concertul", Foto: Hotnews
Imagine din "Concertul", Foto: Hotnews

„Concertul” a intrat in cinematografele americane in 30 iulie, fiind distribuit de The Weinstein Company LLC. In saptamana 30 iulie – 5 august, el se situa (conform boxofficemojo.com) pe locul 48, avand incasari de 36.316 dolari. Criticii americani (care au scris despre film) au emis opinii amestecate.

Daca „The Washington Post” s-a rezumat doar la a da o caseta cu un scurt sinopsis plus orele de proiectie, acordand filmului doua stele si jumatate din patru, „The New York Times” a publicat o cronica intreaga, sub semnatura lui Stephen Holden, in care apreciaza prestatia frantuzoaicei Melanie Laurent, dar considera ca filmul „aspira sa fie un fel de replica franco-ruseasca la filmul Producatorii”, nereusind sa fie decat o „labartare care se desira pe la cusaturi”.

Trailer-ul filmului „Concertul”:

„Lungindu-se intre farsa satirica si sentimentalism apos”, filmul abunda – scrie criticul american, in „stereotipuri venerabile”, cum ar fi „rusii betivi, tigani hoti, oligarhii necinstiti si zelosii fosti membri ai aparatului sovietic de stat: cu totii sunt caricaturizati intr-o poveste ale carei multiple sub-intrigi se impiedica una de alta intr-o aglomerare haotica”.

Despre Melanie Laurent, actrita lansata in industria de peste Ocean cu rolul din „Inglorious Basterds”, de Quentin Tarantino, cotidianul american spune ca are o prezenta „radianta” pe ecran in mijlocul unui „mecanism subred”, ea fiind cea care va „scapa turma” – pentru ca filmul mizeaza cu totul pe capacitatea ei de a ne stoarce lacrimile.

Aprecierile negative continua: „Chiar daca nu esti de acord cu premisa sa ilogica (…), iti va fi imposibil sa tratezi filmul ca pe un basm satiric. Nu ti se explica niciodata in mod satisfacator cum au facut muzicienii rost de instrumente, de vize si de haine de concert in doar doua saptamani. (…) Filmul nici macar nu pretinde ca intelege cum functioneaza lumea muzicii clasice. In seara concertului, membrii haoticului ansamblu revin in sala si incep sa cante fara sa fi avut o singura repetitie. Cu cat acest circ de film incearca sa te amuze, cu atat mai mult nimereste pe langa”.

„The Village Voice” publica sub semnatura Melissei Anderson o mica recenzie cu titlul „Va plac stereotipurile? Atunci veti adora Concertul”, a carei concluzie este urmatoarea: „Ignorantul regizor Radu Mihaileanu, continuand tema falsei identitati din precedentul Live and Become/Traieste!, considera ca urmatoarele adevaruri sunt intelese de la sine: nimic nu e mai amuzant decat un rus vorbind o franceza gresita (decat poate o sala comunista de congrese pe jumatate goala) si nimic nu vindeca ranile istorice si individuale asa cum o fac 12 minute de bombastice instrumente cu coarde.”

In acest „concert” de aprecieri ironice, cronica lui Mick LaSalle din „San Francisco Chronicle” face figura aparte. Criticului american i-a placut filmul, si nu doar Melanie Laurent, si spune despre el ca e „foarte bun” si ca are „anumite momente, dar numai momente, cand da impresia ca Radu Mihaileanu ar putea pierde controlul”.

„Premiza filmului e basm curat, asa ca daca cineva doreste ca totul sa fie plauzibil, sa nu se oboseasca”, spune criticul pentru care filmul incepe „puternic” si care apreciaza in mod special scena dialogului dintre violonista interpretata de Melanie Laurent si compozitorul jucat de Alexei Guskov. „Sunt varfuri in Concertul pe care putine filme ale anului vor reusi sa le egaleze”, considera criticul de la „San Francisco Chronicle”.

„Incepe in forta. In decurs de cateva minute, il face pe spectator sa-i pese de personaje si sa fie curios ce urmeaza sa se intample. Si ia sfarsit printr-o emotie extraordinara care ii trimite in volburi de extaz pe toti cei din sala.”

„Concertul”, o coproductie franco-romano-belgiano-italiana s-a vandut in toate teritoriile, deci in intreaga lume, dupa premiera sa franceza (pe locul intai din box-office), din 4 noiembrie 2009. Filmul nu a fost inscris in competitia niciunui festival, producatorii fiind constienti ca este un film de public. In schimb, a fost distins cu doua premii Cesar (pentru sunet si coloana sonora) si cu Premiul „David di Donatello” pentru cel mai bun film din Uniunea Europeana.

In Romania, filmul (coprodus de Castel Film) a primit patru trofee Gopo: pentru montaj, scenografie, muzica originala si machiaj&coafura.

In Romania, „Concertul” a avut premiera in 20 noiembrie 2009 si a fost vazut de 23.631 spectatori, clasandu-se pe locul 74 in box-office-ul anului. Radu Mihaileanu a declarat la lansarea din Romania ca este „filmul cel mai liber” pe care l-a facut pana acum. Cineastul, care a parasit Romania in 1980, a mai realizat lungmetrajele „Trahir”, „Train de vie” si „Traieste!/”Vas, vis et deviens”/”Live and Become”.

„Concertul” s-a filmat la Bucuresti, Moscova si Paris, si ii are in distributie pe Aleksei Guskov, Melanie Laurent, Francois Berleand, Vlad Ivanov, Maria Dinulescu, Miou-Miou si pe Caliu, violonistul Tarafului din Clejani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro