VIDEO Protest al elevilor, parintilor si profesorilor fata de comasarea singurului liceu de coregrafie din Bucuresti: De ani de zile cerem un spatiu unde elevii sa poata face balet
Aproximativ 40 de parinti, profesori si elevi ai Liceului de Coregrafie ‘Floria Capsali’ au mers astazi la Primaria Sectorului 4 si la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, unde au cerut ca liceul sa nu fie comasat cu Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” si sa le fie pus la dispozitie un spatiu unde elevii sa isi poata desfasura activitatea in concordanta cu nevoile lor. „Primarul Cristian Popescu-Piedone ne-a spus ca nu mai are loc comasarea, (…) dar discutiile cu primaria vor continua pana cand ne vor aloca un spatiu corespunzator. De ani de zile cerem asa ceva”, a explicat pentru HotNews.ro Mirela Olarescu, mama unui elev inscris in aceasta scoala. Demersul vine dupa ce, in urma cu o zi, parintii elevilor de la Liceul de Coregrafie ‘Floria Capsali’ au organizat un protest in fata liceului in cadrul caruia aproximativ 30 de eleve au dansat pe zapada.
Comasarea Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” cu Colegiul de arte „Dinu Lipatti” a fost aprobata de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) pe 16 decembrie 2013 si comunicata Primariei sectorului 4, avand ca motivatie reorganizarea scolara a unitatilor cu un numar mai mic de 300 de elevi, informeaza parintii elevilor de la acest liceu, intr-un comunicat de presa.
Protestul de duminica din fata Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti:
Unul dintre parinti, Mirela Olarescu, a declarat pentru HotNews.ro ca in aceasta dimineata in jur de 40 de parinti, profesori si elevi au mers la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru a cere ca liceul sa nu fie comasat cu Colegiul ‘Dinu Lipatti’. „Aici ni s-a spus ca nu sunt ei de vina si ca propunerea a venit de la primarie, ca viceprimarul sectorului 4 a decis asta”, a afirmat Mirela Olarescu, care a precizat ca ulterior au mers la primaria de sector pentru a primi un raspuns.
La Primaria sectorului 4, viceprimarul Daniel Baluta si primarul Cristian Popescu-Piedone le-au declarat parintilor ca nu va mai avea loc o comasare a celor doua institutii de invatamant. „Insa noi suntem in continuare intr-o cladire desemnata Colegiului ‘Dinu Lipatti’ si care este improprie desfasurarii lectiilor de balet. Discutiile cu primaria vor continua pana cand ne vor aloca un spatiu corespunzator. De ani de zile cerem asa ceva”, a declarat aceasta.
„Noi dorim sa avem in continuare personalitate juridica si sa ni se aloce un spatiu in care elevii sa isi poata desfasura activitatea in concordanta cu nevoile lor, pentru ca si in prezent scoala functioneaza intr-o cladire care este a liceului ‘Dinu Lipatti’ si care nu este organizata cum trebuie. Elevii sunt nevoiti sa foloseasca spatii ale Operei Romane”, a declarat Mirela Olarescu.
Aceasta a explicat pentru HotNews.ro ca arta „coregrafica trebuie sustinuta. Ori daca liceul de coregrafie este comasat cu Colegiul ‘Dinu Lipatti’, atunci nu va mai avea un buget special, iar liceul nu ar avea niciun interes sa sustina aceasta arta. Pentru balet trebuie alte spatii, alta logistica decat cea existenta la ‘Dinu Lipatti'”.
Marian Banu, purtator de cuvant al ISMB, a declarat pentru HotNews.ro ca „astazi, la nivelul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, domnul inspector a primit o delegatie a parintilor si a elevilor si a avut loc o discutie de peste o ora. S-a vazut clar punctul dumnealor de vedere si ei au facut si un memoriu. Dar problema se va rezolva conform legilor in vigoare, adica conform Legii Educatiei Nationale. Vom rezolva in interesul scolii”.
Legea Educatiei Nationale prevede ca unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica daca functioneaza cu minimum 300 de elevi. In cazul in care se va decide comasarea celor doua licee, ea nu va fi operata pana la 1 septembrie, deci incepand cu urmatorul an scolar.
De cealalta parte, Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului 4, a anuntat in urma cu o zi, printr-un comunicat de presa, ca „Autoritatea Locala Sector 4 nu are niciun fel de implicare in ceea ce priveste adoptarea acestei decizii” si ca „initiativa apartine Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, care a emis pe data de 16 decembrie 2013 o hotarare privind comasarea liceelor vocationale ‘Floria Capsali’ si ‘Dinu Lipatti'”.
„Am decis ca, pana la cristalizarea situatiei, sa retrag de pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Consiliului Local un proiect de hotarare. Acesta cuprinde aprobarea de catre forul legislativ local a planului de invatamant la nivelul Sectorului 4 pentru anul in curs. Personal, marturisesc ca impartasesc opinia comitetului de parinti, tocmai de aceea, invit institutiile responsabile sa se aseze la masa si sa discute cu parintii, in detaliu, aplicat, in strictul interes al copiilor”, sustine edilul sectorului 4.
In comunicatul de presa remis HotNews.ro, parintii mai multor elevi care invata la Liceul de Coregrafie ‘Floria Capsali’ din Bucuresti sustin ca decizia de comasare a celor doua institutii de invatamant „a fost luata fara sa fie consultata institutia scolara, elevii – beneficiarii primari, familiile acestora sau comunitatea, asa cum ar fi trebuit conform art. 80 din Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale”.
In acest moment, scoala are inscrisi 260 de elevi: 90 de elevi la invatamantul suplimentar de arta (clasele I-IV) si 170 de elevi la invatamantul integrat de arta (clasele V-XII). „In demersul nostru de a ramane institutie cu identitate proprie ne sunt alaturi oameni de arta, balerini, coregrafi, profesori ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala – sectia coregrafie si critici de arta”, precizeaza parintii.
Descarca de aici si de aici decizia ISMB cu privire la reorganizarea retelei scolare conform propunerii Primariei sectorului 4
Protest cu tutuuri in fata Liceului ‘Floria Capsali’
In urma cu o zi, duminica 26 ianuarie, aproximativ 30 de eleve ale Liceului de Coregrafie ‘Floria Capsali’ din Bucuresti au dansat in fata scolii, in semn de protest fata de decizia de a desfiinta aceasta institutie, relateaza Agerpres. La evenimentul intitulat „Protest in poante” au participat zeci de parinti, elevi si fosti absolventi ai Liceului de coregrafie. Elevele au dansat in zapada, pe ninsoare, avand ca fond sonor muzica dintr-un casetofon asezat pe unul dintre peretii liceului, relateaza agentia de presa. Dansul pe ninsoare de cod galben a fost coordonat de una dintre profesoarele liceului.
Elevele au dansat timp de peste o ora, iar cand curentul pentru casetofon a fost intrerupt, parintii au pornit muzica din masinile lor personale, din fata scolii, scrie Agerpres.
Unul dintre parintii prezenti la protest, Oana Vasilache, a declarat pentru agentia de presa ca „protestul nostru si al copiilor este cauzat de hotararea luata de catre Inspectoratul sectorului 4 impreuna cu Primaria Sectorului 4 de a desfiinta Liceul ‘Floria Capsali’, unicul in tara, si comasarea acestuia cu ‘Dinu Lipatti'”.
„Programul lor este infernal. Unii dintre ei sunt colaboratori si in spectacolele Operei. Se trezesc dimineata la ora 6:00. La ora 7:00 plecam din casa. Cand am luat-o de la Opera (pe fiica mea – n.r.) la ora 21:00, lectiile si le facea pe scarile de la Opera sau pe unde apuca in Opera, iar visul ei este sa ajunga pe scena. Eu ma simt datoare ca si parinte sa ii fiu alaturi si sa o sustin”, a spus aceasta.
La protest a participat si Simona Somacescu, fosta prim-balerina a Operei Nationale Bucuresti si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), care a declarat ca scolile prestigioase de balet din Paris sau Viena nu au mai mult de 100 de elevi. „O arta cum este cea a dansului nu se face la kilogram”, a afirmat aceasta.
Si Sergiu Anghel, profesor la UNATC si fost elev al liceului de coregrafie, a declarat ca va participa la proteste pana cand se va reveni asupra deciziei de desfiintare.
Precizam ca directorul Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” a fost demis pe 17 ianuarie 2014 din cauza unor deficiente manageriale constatate in urma inspectiilor realizate de catre Inspectoratul Scolar al Capitalei, a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, Marian Banu, citat de Mediafax. Banu a declarat ca in Consiliul de Administratie al ISMB s-a decis incetarea detasarii Adrianei Jarcau in functia de director, din 20 ianuarie, pentru deficiente in activitatea manageriala, constate in urma inspectiei generale. De asemenea, s-a decis includerea unitatii de invatamant in inspectiile generale, precum si monitorizarea permanenta, cu raportare lunara.