Sari direct la conținut

VIDEO Protest timid în Piața Victoriei, pentru renumărarea tuturor voturilor după alegerile de duminică

HotNews.ro
VIDEO Protest timid în Piața Victoriei, pentru renumărarea tuturor voturilor după alegerile de duminică
Protest in Piata Victoriei

Câteva persoane s-au adunat joi seară în fața Guvernului României pentru a cere renumărarea voturilor, după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, au acuzat fraude electorale.

Protestul a fost anunțat inițial pe Reddit, de unde îndemnul a fost preluat de „Corupția Ucide”.

„Ne strângem astazi în fața Biroului Electoral Central (Centrul Vechi), toți cei care refuza sa gireze tacit fraudarea alegerilor de către interpușii PNL și PSD din secțiile de votare atât din București, precum și din țară. Ne vedem acolo, stimați bucureșteni și cetățeni de pretutindeni. Sunteți așteptați în număr mare începând cu ora 18:00”, se arată în anunțul de pe Reddit.

„Seara, începând cu ora 20:00, ne vom întruni cu manifestanții din toate punctele Bucureștiului, in Piața Victoriei, in fața Guvernului”, anunță organizatorii pe Reddit.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut joi renumărarea voturilor, susținând că are dovezi că scrutinul din 9 iunie a fost fraudat și că va depune dovezile la Parchetul General. Ea i-a acuzat pe liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, că „ sunt părtaşi la cea mai mare fraudă electorală după 1946”.

„Avem dovezi clare şi matematice că s-a fraudat acest scrutin în mod flagrant. Voi prezenta o analiză a 41 de secţii de votare unde cifrele, matematic nu corespund. Din 166 de secţii de votare, am reuşit să analizăm 40, unde s-au pierdut 2097 de buletine şi s-au pierdut 500 de voturi. Nu ştim unde sunt buletinele, nu ştim unde sunt voturile”, a spus primarul Clotilde Armand în fața Biroului Electoral Sector 1, potrivit News.ro.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că în ședința de miercuri a respins mai multe cereri pentru anularea alegerilor locale de duminică, inclusiv pe cea formulată de actualul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, care acuză de asemenea fraude la vot și cere renumărarea voturilor, anunță că a făcut denunţ penal pentru fals în înscrisuri oficiale, după ce semnătura reprezentantului USR ar fi fost falsificată pe un proces-verbal.

„Pe site-ul AEP sunt publicate procese verbale false. E o acuzație foarte gravă care vreau să fie foarte bine înțeleasă. Se dau oficial procese verbale care poartă semnături false”, susține Radu Mihaiu, aflat la câteva sute de voturi în spatele contracandiatului său de la PSD-PNL Rareș Hopincă.

La patru zile de la alegerile locale și europarlamentare 2024, la ora 16.00, doar în nouă din cele 41 de județe ale României se încheiase procesul de centralizare și de validare a voturilor, au transmis joi, la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC).

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro