Sari direct la conținut

VIDEO Proteste anti-coruptie de amploare in mai multe orase ale Rusiei, cele mai mari din ultimii 5 ani. Alexei Navalny, liderul opozitiei, urcat in duba politiei, in centrul Moscovei. Sute de manifestanti arestati

HotNews.ro
Protest anticoruptie la Moscova, Foto: AGERPRES
Protest anticoruptie la Moscova, Foto: AGERPRES

Mii de oameni au iesit in strada duminica in mai multe orase din Rusia, in ciuda interdictiilor impuse de autoritatile locale (care nu au autorizat manifestatiile) pentru a protesta impotriva coruptiei in urma unui apel lansat de Alexei Navalny, liderul opozitiei, anunta AFP. Protestele au fost cele mai mari din ultimii 5 ani, dupa valul precedent de manifestatii importante, din perioada 2011-2012. Politia rusa a anuntat ca numarul protestatarilor a fost de circa 7-8.000, insa este foarte probabil ca numarul real sa fie mult mai mare. Atat la Moscova, cate si in alte orase, politia a intervenit in forta, arestand sute de protestatari, folosind gaze lacrimogene si lovindu-i pe manifestanti. Cel putin 700 de protestatari au fost arestati, scrie AFP, citand un ONG specializat in monitorizarea protestelor. Printre cei retinuti de politie se afla si Alexei Navalny, liderul opozitiei ruse, care a fost ridicat de pe strada, in centrul Moscovei, si urcat intr-o duba a politiei. Un martor a relatat ca sute de protestatari au inconjurat duba politiei in care a fost urcat Navalny, incercand sa impiedice arestarea acestuia. Ei au incercat minute la rand sa deschida usile dubei, apoi au incercat sa impinga cateva masini pentru a bloca drumul dubei si a o impiedica sa plece.

––––––––––

  • Filmul evenimentelor:

Ora 22:00: Cel putin 700 de protestatari au fost arestati, scrie AFP, citand un ONG specializat in monitorizarea protestelor. Politia rusa a anuntat ca 500 de manifestanti au fost arestati la Moscova si 130 la Sankt Petersburg.

Ora 19:00:7.000 – 8.000 de manifestanti au iesit in strada la Moscova, potrivit politiei ruse. (Reuters)

Ora 18:21:Alexei Navalny a postat un mesaj pe Twitter, dupa ce a fost retinut de politisti: „Buna, totul este in regula cu mine. Sunt la sectia de politie si vorbim cu politistii despre filmul cu Medvedev. Continuati-va protetul pasnic, vremea e frumoasa.”

Ora 18:15: In jur de 500 de protestatari au fost retinuti de politisti numai la Moscova, potrivit The Guardian.

Ora 17:00: Cateva mii de manifestanti in strada la Moscova. AFP scrie ca televiziunile din Rusia „pastreaza tacerea” in legatura cu protestele.

Ora 15:45: Zeci de protestatari din Moscova au impins cateva masini pentru a bloca drumul dubei in care a fost urcat de politistiAlexei Navalny, liderul opozitiei.

Ora 15:20: Cel putin 130 de protestatari retinuti de politie la Moscova. Un jurnalist AFP a relatat ca politia a folosit gaze lacrimogene in centrul Moscovei, pentru a-i imprastia pe manifestanti.

Ora 14:55: Alexei Navalny, liderul opozitiei ruse, a fost retinut de politisti cu putin timp in urma. El a fost ridicat de pe strada, in centrul Moscovei, si urcat intr-o duba a politiei, anunta Reuters. Un martor a relatat ca sute de protestatari au inconjurat duba politiei in care a fost urcat Navalny, incercand sa impiedice arestarea acestuia. Ei au incercat minute la rand sa deschida usile dubei.

Manifestantiile au inceput in mai multe orase din est, iar la Moscova protestul a inceput la ora 11:00 GMT (12:00, ora Romaniei). Politia moscovita a scos in strada efective importante inca dinaintea inceperii manifestatiei.

Alexei Navalny este activist anti-coruptie si un critic foarte vocal al Kremlinului. Navalny intentioneaza sa candideze impotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din anul 2018.

Fundatia anti-coruptie a lui Alexei Navaly a prezentat recent o investigatie de amploare in care spune „povestea imperiului corupt al sefului Guvernului Federatiei Ruse si al partidului Rusia Unita, Dmitri Medvedev”, caruia i se mai spune cu ironie „Dimon”.

Potrivit investigatiei, prin intermediul unor „fundatii caritabile” marioneta, Medvedev detine proprietati imobiliare in intreaga tara, „controleaza bucati imense de pamant in districtele de elita, se bucura de yachturi si apartamente in vile pre-revolutionare si primeste profit de la companii agricole si viticole atat din Rusia cat si din strainantate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro