VIDEO Raidul de eliberare a doi occidentali in Somalia. Ce sunt trupele de elita Navy SEAL?
Fortele speciale americane au eliberat miercuri in zori doi cetateni occidentali care lucrau pentru organizatii umanitare, luati ostatici in urma cu trei luni in Somalia. Raidul, care a durat mai putin de o ora, a fost efectuat de SEAL Team Six, aceeasi unitate de elita care anul trecut l-a eliminat pe liderul retelei Al-Qaeda, Osama bin Laden, intr-o operatiune desprinsa parca din filmele facute la Hollywood. Dar ce sunt trupele Navy SEAL si ce le face sa fie cele mai bune forte de comando din lume?
Operatiunea de eliberare a danezului Poul Thisted (60 de ani) si a americancei Jessica Buchanan (32 de ani) s-a desfasurat intr-o regiune considerata un refugiu pentru piratii somalezi, in imprejurimile localitatii Adado, o zona izolata din centrul Somaliei.
Oficiali americani au afirmat pentru ABCNews ca militarii SUA au fost transportati cu avioane ale US Air Force in prima lor misiune pe teritoriul somalez dupa dezastrul „Black Hawk Down” din 1993 (citeste aici despre Batalia din Mogadishu), dupa care s-au deplasat pe jos spre imobilul in care erau tinuti ostaticii si au securizat zona.
In cursul interventiei, noua rapitori care ii tineau ostatici pe cei doi angajati din Danish Demining Group (DDG), o unitate a Danish Refugee Council (DRC), au fost ucisi, iar mai multi somalezi au fost raniti. Niciun membru al trupelor americane nu a fost ranit in timpul operatiunii.
Militarii americani si cei doi ostatici eliberati au parasit apoi Somalia la bordul elicopterelor MH-60 Black Hawk. Trupele SUA au luat cu ele si cativa somalezi ce faceau parte din grupul de rapitori si care au supravietuit operatiunii de comando. Potrivit informatiilor, e vorba de cel putin noua dintre rapitori si alte cinci persoane gasite in locul unde erau tinuti Thisted si Demining.
Intr-o declaratie difuzata la cateva ore dupa misiunea din Somalia, presedintele Barack Obama aducea un omagiu indirect soldatilor din trupele de elita: salvarea celor doi ostatici „este un alt mesaj livrat lumii pentru a spune ca Statele Unite vor avea o pozitie ferma impotriva tuturor amenintarilor care vizeaza poporul nostru”.
Armata americana a precizat ca a obtinut anterior „informatii care au permis actiunea”. Aceste informatii ar putea fi furnizate de informatori sau de drone americane, in conditiile in care Washingtonul a recunoscut in octombrie anul trecut ca efectueaza in mod regulat operatiuni de supraveghere in Cornul Africii.
Operatiunea de salvare a primit „unda verde” dupa ce negocierile cu rapitorii s-au impotmolit, iar starea de sanatate a Jessicai Buchanan s-a deteriorat. Rapitorii, care erau localnici bine inarmati si nu un grup organizat, cerusera o recompensa mare pentru eliberarea celor doi occidentali.
Soldatul SEAL: Puternic, cu calitati fizice deosebite
La operatiunea din Somalia au luat parte si militari din Naval Special Warfare Development Group, unitatea cunoscuta sub numele de DEVGRU, fosta SEAL Team Six.
Navy SEAL („Sea, air, and land”, mare, aer si pamant) a fost creata din mai multe echipe de comando ale Marinei ce au actionat in timpul celui de-al Doilea Razboi
Forte de elita americane
Foto: Agerpres
Mondial, cand liderii americani au inteles ca invadarea unor teritorii din nordul Africii, Europa si Pacific avea nevoie de luptatori profesionisti, bine pregatiti, care puteau sa efectueze operatiuni de recunoastere pe mare si erau capabili se deplaseze rapid dintr-o zona in alta a conflictului.
CNN scrieca, in afara de expertiza tactica importanta, cei care compun SEAL trebuie sa aiba si abilitati fizice extraordinare.
De altfel, trupele Navy SEAL s-au facut remarcate prin talentele lor impresionante, care le-au permis sa supravietuiasca traversarii fluviului Yangtze deghizati ca si chinezi (in 1945) sau sa efectueze raiduri de distrugere a unor tuneluri sau poduri de-a lungul coastei coreene, in timpul Razboiului din Coreea (1950-1953).
Numele de SEAL a venit dupa ce presedintele John F. Kennedy a vorbit despre admiratia sa pentru fortele speciale, exprimandu-si speranta ca armata Statelor Unite isi va imbunatati abilitatea de a se anjaja in conflicte neconventionale, efactuand operatiuni clandestine si de lupta impotriva gherilelor din diferite parti ale globului. De altfel, in acea perioada, se manifesta nevoia existentei unor tehnici militari mai avansate si mai performante.
Printre alte misiuni, soldatii Navy SEAL au fost desfasurati in Vietnamul de sud, unde au supravegheat antrenamentele fortelor anti-comuniste locale.
Vietnamul a reprezentat primul razboi american difuzat pe scata larga de televiziuni, conflictul ducand la intarirea imaginii soldatului SEAL ca un individ puternic, cu calitati fizice deosebite, care de multe ori s-a confruntat direct cu militarii din Vietcong si a luat parte la operatiuni sub acoperire impreuna cu agentii CIA.
Analistii afirma de altfel ca relatia pe care principala agentie de spionaj a SUA o are cu trupele de elita a fost deseori cruciala in obtinerea de informatii pentru misiuni, unele dintre operatiuni fiind organizate in mare graba, din cauza contextului. Expertii sunt de parere ca aceasta legatura intre CIA si SEAL este astazi mai importanta decat oricand, in conditiile in care razboiul impotriva Al Qaeda consta nu doar in castigarea luptei pe campul de bataie, ci si in obtinerea de informatii de incredere.
Operatiuni de succes ale celor din Navy SEAL:
* In timpul Razboiului din Vietnam, trupele de comando au desfasurat o operatiune sub acoperire denumita Phoenix Program, capturand simpatizanti ai Vietcongului
* In timpul razboiului dintre Irak si Iran (1980-1988), echipele SEAL au efectuat mai multe misiuni impotriva ambarcatiunilor iraniene ce amplasau mine.
* Primul ofiter american de rang inalt care a ajuns in Afghanistan dupa 11 septembrie 2001 a fost un membru SEAL ce era insarcinat cu toate operatiunile speciale ale Comandamentului Central. Cei din SEAL au comandat Task Force K-BAR, care a supravegheat operatiunile fortelor speciale ale Marinei, Aviatiei si din trupele coalitiei internationale la inceputul campaniei Enduring Freedom
Trupele americane de comando au efectuat peste 75 de misiuni de recunoastere si de actiune directa, au distrus mii de tone de explozibil si de arme, au identificat talabani si au urmarit inamicii care incercau sa fuga pe mare.
* Cea mai mare desfasurare de trupe SEAL din istoria unitatii a avut loc in timpul Razboiului din Irak, cand militarii de elita au asigurat paza tuturor inslatatiilor petroliere din peninsula Al-Faw, terminalele de gaze si petrol, efectuand operatiuni de „curatire” a marii pentru ca ajutoarele sa poata ajunge in zona fara probleme.
In plus, mai multi lideri teroristi au fost capturati de catre cei din SEAL, intre acestia aflandu-se si Ahmed Hashim Abed, aflat in spatele atacului impotriva celor patru angajati Blackwater in Fallujah, in 2004.
* O alta misiune de rasunet s-a desfasurat in 2009, cand o echipa SEAL l-a salvat pe capitanul navei cargo Maersk Alabama, deturnat de piratii somalezi. Trei lunetisti din trupa de elita au tras simultan, lovindu-i mortal pe cei trei pirati care-l tineau ostatic pe capitanul american.
* „Momentul de aur” al fortei SEAL a avut loc anul trecut, cand o echipa de comando a reusit sa-l elimine pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, in urma unui raid desfasurat in Abbottabad (Pakistan), la doi pasi de o academie militara. Dupa doar cateva luni, 17 membri ai SEAL si-au pierdut viata cand elicopterul lor a fost doborat in provncia afgana Wardak, in timp ce participau la o misiune ce viza lichidarea unui cunoscut lider taliban. 38 de militari au murit in incident.
Saptamana de iad, testul suprem
Antrenamentul SEAL reprezinta „testul final pentru un individ”, a declarat Chris Heben, un fost membru al trupei de elita, cu peste 10 ani de experienta in misiuni desfasurate in Africa, Orientul Mijlociu si Afghanistan.
Antrenamentul testeaza limitele mentale, fizice si psihologice ale candidatilor, pentru a vedea daca soldatii pot lucra cu ceilalti in conditii de intensa presiune si durere.
Potrivit informatiilor, antrenamentul SEAL dureaza intre 18 si 24 de luni, punctul culminant fiind asa-numita „Hell Week” (Saptamana de iad), cinci zile in care militarii sunt permanent infometati, inghetati, uzi si fortati sa nu doarma.
Instructorii ii priveaza de somn pe candidati, dupa care ii lasa sa atipeasca doar cateva minute, pentru a-i trezi din nou, strigandu-le continuu: „Renunta, daca asta vrei!”.
Brandon Tyler Webb, un fost membru SEAL care a condus programul pentru lunetisti din cadrul Navy Special Warfare Command si a luat parte la misiuni in Irak si Afghanistan, a declarat ca numarul celor care renunta la antrenamentul extrem de dur este de 90%.
Multi dintre recruti renunta chiar inainte de a ajunge la Saptamana de Iad, deoarece nu fac fata antrenamentului, care presupune alergari pe 25 de km, parcurgerea inot a unei distante de 3 km si alte probe fizice intense, a afirmat Webb.
„Fiecare zi seamana cu catararea pe Everest. Faci doar ceea ce e in fata ta. Nu te uiti in sus”, a afirmat fostul SEAL, in timp ce Chris Heben sustine ca „instructorii te fac sa te simti ca esti parte a unui trib indian”.
Citeste mai multe despre Navy SEAL pe pagina lor oficiala