VIDEO Reportaj BBC despre defrișările din Parcul Național Valea Cernei: Pădurea din România care dispare
Parcul Național Valea Cernei găzduiește una dintre cele mai mari păduri de fag din lume, dar jumătate din aceasta nu este protejată de UNESCO și se confruntă cu un fenomen de defrișare dusă la extrem, relatează BBC.
Deși reprezentanții ONG-urilor pentru mediu spun că exploatea forestieră ilegală s-a dublat în ultimii ani, directorul ROMSILVA Mehedinți, Sorin Nicolicioiu insistă că totul e sub control.
”Da, este parc național, dar poți tăia într-un parc național. Nu e păcat de lemnul care rămâne, în loc să fie valorificat?”, spune într-o filmare cu camera ascunsă unul dintre tăietorii de lemne.
Părți din pădure sunt protejate de tăieri prin UNESCO, dar peste jumătate nu, așa că se află în stare de risc extrem, avertizează reportajul.
Potrivit reporterului Nick Thorpe, corespondent BBC, cu cât mergi mai mult în pădure, cu atât vezi mai multe semne de defrișare și subliniază ”că întregul parc pare să fie o zonă de exploatare forestieră”.
Directorul ROMSILVA Mehedinți, Sorin Nicolicioiu insistă că totul e sub control.
”Tăierile în interiorul parcului sunt făcute legal, potrivit planului de management. Pădurea este tăiată progresiv, ceea ce permite regenerarea ei. Avem grijă de acești copaci tineri așa cum avem grijă de copii”, a spus Nicoliciu în reportaj.